Moduláris bútorai tették ismertté, de emellett számos lakóépületet és irodaházat is tervezett világszerte.

Szeptember 9-én 96 éves korában elhunyt Cini Boeri olasz építésznő és tervező, a Cini Boeri Architetti alapítója, aki leginkább  ikonikus ülőbútoraival vált ismertté. Pályafutása során az olasz designvilág legnagyobb neveivel dolgozott együtt, köztük a design lámpák gyártására szakosodott Artemide-del, valamint a Knoll, a Magis és az Arflex bútorgyártó cégekkel.

Cini Boeri fia, Stefano Boeri építész elmondta, hogy "ami utánozhatatlan volt az édesanyám személyiségében, az a természetes eleganciája, amellyel újra feltalálta a tervezést. Alkotásaiban nem volt semmi elitista, annál több játékosság, szakított a formatervezésre korábban jellemző szigorúsággal és racionalizmussal."

Bár Boeri-t moduláris bútorai tették ismertté, de emellett számos lakóépületet és irodaházat tervezett világszerte. A második világháború utáni építész generáció kiemelkedő tagja volt, aki munkásságáért 2011-ben elnyerte a Compasso d’Oro design díjat, valamint az Olasz Köztársaság Érdemrendjének Tisztikeresztjét is megkapta. 

Villa Rotonda - Fotó: Cini Boeri ArchitettiCasa nel bosco - Fotó: Cini Boeri Architetti

Maria Cristina Mariani Dameno néven 1924-ben született Milánóban és ott is élt élete végéig. A Milánói Politechnikumon diplomázott 1951-ben, utána Gio Ponti és Marco Zanuso tervezők irodáiban dolgozott, 1963-ban pedig megalapította sajátját, a Cini Boeri Architettit. Az 1960-as években több nyaralót tervezett Szardínián, köztük a csigaház alakú Villa Rotondát, amellyel az épített és a természetes környezet közötti párbeszédet akarta elősegíteni.

Ugyanígy a természetről szól az 1969-es Casa nel bosco Lombardiában, amelynek struktúrája azért lett annyira széttagolt, hogy elkerüljék a környező nagy fák kivágását.

Maradandót alkotott a design világában is, ő tervezte meg az Arflex két legismertebb bútordarabját, a Bobo széket és a Serpentone kanapét. Utóbbiból nőtt ki a Strips moduláris ülésrendszer. A hetvenes évektől együtt dolgozott a Knoll bútorgyártó céggel, az együttműködés eredménye az 1978-as Brigadier kanapé. Munkássága a popkultúrát is megihlette: a Cibi nevű kristálypoharai filmekben is megjelentek.

Serpentone kanapé - Fotó: ArflexStrips moduláris ülésrendszer - Fotó: ArflexHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Aki zenészként, majd építészként is kivívta az elismerést

Aki zenészként, majd építészként is kivívta az elismerést

Szerdahelyi Lászlóra emlékezünk.

Meghalt Adolfo Natalini, a Superstudio egyik alapítója

Meghalt Adolfo Natalini, a Superstudio egyik alapítója

A szkeptikus, a rendszerből kitörni vágyó olasz építész 78 éves volt.

Elhunyt Rimanóczy Jenő

Elhunyt Rimanóczy Jenő

Az Ybl-díjas építész 85 éves volt. 

Hirdetés