Elhunyt Cini Boeri olasz tervező

Moduláris bútorai tették ismertté, de emellett számos lakóépületet és irodaházat is tervezett világszerte.

Szeptember 9-én 96 éves korában elhunyt Cini Boeri olasz építésznő és tervező, a Cini Boeri Architetti alapítója, aki leginkább  ikonikus ülőbútoraival vált ismertté. Pályafutása során az olasz designvilág legnagyobb neveivel dolgozott együtt, köztük a design lámpák gyártására szakosodott Artemide-del, valamint a Knoll, a Magis és az Arflex bútorgyártó cégekkel.

Cini Boeri fia, Stefano Boeri építész elmondta, hogy "ami utánozhatatlan volt az édesanyám személyiségében, az a természetes eleganciája, amellyel újra feltalálta a tervezést. Alkotásaiban nem volt semmi elitista, annál több játékosság, szakított a formatervezésre korábban jellemző szigorúsággal és racionalizmussal."

Bár Boeri-t moduláris bútorai tették ismertté, de emellett számos lakóépületet és irodaházat tervezett világszerte. A második világháború utáni építész generáció kiemelkedő tagja volt, aki munkásságáért 2011-ben elnyerte a Compasso d’Oro design díjat, valamint az Olasz Köztársaság Érdemrendjének Tisztikeresztjét is megkapta. 

Villa Rotonda - Fotó: Cini Boeri ArchitettiCasa nel bosco - Fotó: Cini Boeri Architetti

Maria Cristina Mariani Dameno néven 1924-ben született Milánóban és ott is élt élete végéig. A Milánói Politechnikumon diplomázott 1951-ben, utána Gio Ponti és Marco Zanuso tervezők irodáiban dolgozott, 1963-ban pedig megalapította sajátját, a Cini Boeri Architettit. Az 1960-as években több nyaralót tervezett Szardínián, köztük a csigaház alakú Villa Rotondát, amellyel az épített és a természetes környezet közötti párbeszédet akarta elősegíteni.

Ugyanígy a természetről szól az 1969-es Casa nel bosco Lombardiában, amelynek struktúrája azért lett annyira széttagolt, hogy elkerüljék a környező nagy fák kivágását.

Maradandót alkotott a design világában is, ő tervezte meg az Arflex két legismertebb bútordarabját, a Bobo széket és a Serpentone kanapét. Utóbbiból nőtt ki a Strips moduláris ülésrendszer. A hetvenes évektől együtt dolgozott a Knoll bútorgyártó céggel, az együttműködés eredménye az 1978-as Brigadier kanapé. Munkássága a popkultúrát is megihlette: a Cibi nevű kristálypoharai filmekben is megjelentek.

Serpentone kanapé - Fotó: ArflexStrips moduláris ülésrendszer - Fotó: ArflexHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Alessandro Mendini

Elhunyt Alessandro Mendini

87 éves korában elhunyt az olasz építész és designer. 

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György Ybl-díjas építész.

Kerékgyártó Béla (1949-2018)

Kerékgyártó Béla (1949-2018)

Meghalt Kerékgyártó Béla filozófus, építészetteoretikus, építész- és mérnökhallgatók generációinak meghatározó, szemléletformáló oktatója.

Nincs találat!

Hirdetés