Hirdetés

Meghalt Adolfo Natalini, a Superstudio egyik alapítója

A szkeptikus, a rendszerből kitörni vágyó olasz építész 78 éves volt.

Hirdetés

78 éves korában Firenzében meghalt Adolfo Natalini, az olasz avantgárd építészet meghatározó alakja, a Superstudio egyik alapítója – közölte az Archpaper.

Natalini a Firenzétől északkeletre lévő Pistoia városkában született, 1966-ban diplomázott a Fireznei Egyetemen, és kezdetben a festészet iránt érdeklődött. Nem sokkal a diplomája megszerzése után azonban barátjával, Cristiano Toraldo di Francia-val megalapították a Superstudiót, majd később csatlakozott hozzájuk Gian Piero Frassinelli, Alessandro Poli, valamint a Magris testvérek, Roberto és Alessandro.

Fotó: Natalini Associatti

Az építészet és a design területén az 1960-as években elfogadott konvenciókkal – modernizmus, elővárosok kiépülése, természeti erőforrások meggondolatlan felhasználása – szemben szkeptikus Natalini és a Superstudio a bolygón való élet lehetőségeinek felforgató képeivel tett szert ismertségre eleinte. Tükrözött piramisok, tájra húzott falrácsok – a 20. század második felének kényelmével szembemenő illusztrációkat később „anti-építészetnek” nevezték el, ma talán növekedésellenesnek mondanánk.

Hamar találtak hasonlóan gondolkodó társakat, mint a firenzei Archizoom Associatit, amellyel együtt a lehető legalaposabb kritikát fogalmazták meg, és a lehető legszélesebb körben terjesztették azt. Később Natalini önironikusan így beszélt erről az időszakról:

„Fiatalon radikális voltam. Az embernek korán kell kitörnie a rendszerből.”

A Superstudio 12 évi működés után, 1978-ban feloszlott, majd a következő évben Natalini magánpraxist nyitott, és kezdetben az olasz városok történelmi városmagjára alkalmazott egyedi elképzeléseivel állt elő. Az akkori megvalósult épületei (a comói Edificio Per Office ad Alzate Brianza (1978), a firenzei Teatro della Compagnia (1987)) jól példázzák a korai modern építészet újrakeretezését erőteljes posztmodern tervezéssel.

1991-ben Fabrizio Natalinivel (csak névrokon, nem a fia) megalapította a Natalini Architettit, amelynek egyik utolsó munkája a firenzei Museo dell’Opera del Duomo részleges felújítása volt 2009-ben. Nem egészen fél évvel ezelőtt, tavaly augusztusban halt meg Natalini egykori társa, Cristiano Toraldo di Francia.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Hagyjátok abba az ostoba, soha meg nem valósuló ötletek mutogatását!”

„Hagyjátok abba az ostoba, soha meg nem valósuló ötletek mutogatását!”

Kate Wagner építészetkritikus páros lábbal szállt bele az építészekbe, a tervezőkbe és a projektjeiket felkaroló médiába.

Barokk templom felújításához keresnek önkéntes szakembereket

Barokk templom felújításához keresnek önkéntes szakembereket

Szomorú állapotba került Vizsoly görögkatolikus temploma.

Újrahasznosított anyagból készülő termékkel szállt be az Adidas a maszkgyártásba

Újrahasznosított anyagból készülő termékkel szállt be az Adidas a maszkgyártásba

A befolyt összeg egy részét egy alapítványnak adják. 

Hirdetés