Hirdetés

A szkeptikus, a rendszerből kitörni vágyó olasz építész 78 éves volt.

78 éves korában Firenzében meghalt Adolfo Natalini, az olasz avantgárd építészet meghatározó alakja, a Superstudio egyik alapítója – közölte az Archpaper.

Natalini a Firenzétől északkeletre lévő Pistoia városkában született, 1966-ban diplomázott a Fireznei Egyetemen, és kezdetben a festészet iránt érdeklődött. Nem sokkal a diplomája megszerzése után azonban barátjával, Cristiano Toraldo di Francia-val megalapították a Superstudiót, majd később csatlakozott hozzájuk Gian Piero Frassinelli, Alessandro Poli, valamint a Magris testvérek, Roberto és Alessandro.

Fotó: Natalini Associatti

Az építészet és a design területén az 1960-as években elfogadott konvenciókkal – modernizmus, elővárosok kiépülése, természeti erőforrások meggondolatlan felhasználása – szemben szkeptikus Natalini és a Superstudio a bolygón való élet lehetőségeinek felforgató képeivel tett szert ismertségre eleinte. Tükrözött piramisok, tájra húzott falrácsok – a 20. század második felének kényelmével szembemenő illusztrációkat később „anti-építészetnek” nevezték el, ma talán növekedésellenesnek mondanánk.

Hamar találtak hasonlóan gondolkodó társakat, mint a firenzei Archizoom Associatit, amellyel együtt a lehető legalaposabb kritikát fogalmazták meg, és a lehető legszélesebb körben terjesztették azt. Később Natalini önironikusan így beszélt erről az időszakról:

„Fiatalon radikális voltam. Az embernek korán kell kitörnie a rendszerből.”

A Superstudio 12 évi működés után, 1978-ban feloszlott, majd a következő évben Natalini magánpraxist nyitott, és kezdetben az olasz városok történelmi városmagjára alkalmazott egyedi elképzeléseivel állt elő. Az akkori megvalósult épületei (a comói Edificio Per Office ad Alzate Brianza (1978), a firenzei Teatro della Compagnia (1987)) jól példázzák a korai modern építészet újrakeretezését erőteljes posztmodern tervezéssel.

1991-ben Fabrizio Natalinivel (csak névrokon, nem a fia) megalapította a Natalini Architettit, amelynek egyik utolsó munkája a firenzei Museo dell’Opera del Duomo részleges felújítása volt 2009-ben. Nem egészen fél évvel ezelőtt, tavaly augusztusban halt meg Natalini egykori társa, Cristiano Toraldo di Francia.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghalt Adolfo Natalini, a Superstudio egyik alapítója

Meghalt Adolfo Natalini, a Superstudio egyik alapítója

A szkeptikus, a rendszerből kitörni vágyó olasz építész 78 éves volt.

Középkori leleteket találtak a budai Várban

Középkori leleteket találtak a budai Várban

A Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciójának előkészületei során.

Erdőinstalláció London szívében

Erdőinstalláció London szívében

Erdővé változik a London Design Biennale helyszínének udvara.

Hirdetés