Debrecen belvárosában, a Nagytemplomtól csupán néhány 100 méterre a nézelődő tekintetét könnyedén magára irányítja a Péterfia Corner megújult épülete.

Az egykori szakszervezeti székház részbeni visszabontásával és „újraértelmezésével” létrejött épület friss, lendületes megjelenésével és a homlokzatra került fehér EQUITONE szálcement lapokkal a város üde színfoltja lett.

A BORD Építész Stúdió Kft.-t vezető Bordás Péter feladata volt, hogy modern, prémium minőségű lakó- és irodafunkciót alakítson ki az egykori székház épületében. A megbízóval közös döntés értelmében azt a környezettudatos megoldást választottál, hogy megőrzik az eredeti épület előregyártott, vasbeton pillérvázas szerkezetét, valamint a régi lépcső- és liftmagot. Elbontásra kerülhetett tehát minden, a teherhordó vázon kívül. „Új arcot adni egy épületnek, mindig nagy kihívás, de különösen, ha városközpontban, zártsorú beépítésről van szó. A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis egyedi, modern, dinamikus épületet hozzunk létre.” – mesélte az épületről Bordás Péter, építész.

A Péterfia Corner megújult épülete Debrecenben

Az új épület magasan komfortos, megfelel a mai modern ember igényeinek. A különböző funkciók az épületben egymástól szeparáltan kaptak helyet. A földszinten található a recepció, étterem, kávézó és egy üzlethelyiség, amelyek teljes fronton üvegfallal nyitnak az utca irányába. Az egykori magasföldszintes épület érkezési szintje az utcaszint felett volt. A bejáratnál a földszinti födém szakasz elbontása által azonban az érkezési szint az utca síkjára kerülhetett, a szükséges szinteltolást pedig az épületen belül oldották meg. A felsőbb szinteken irodák és a lakások találhatók. Az alagsorban wellness, szauna, gőzkabin, jakuzzi várja a lakókat. Az új funkcióhoz szükséges parkoló kialakítása az alagsorban és a földszinten, az udvar felől történt.

„A megosztott I. díjat érdemelt épületen az enyhén íves homlokzati felületen izgalmasan szalad végig a random homlokzati struktúra, aminek plasztikáját fokozzák a bebillentett üvegfelületek. Ezeken a felületeken különleges tükröződések, effektek jönnek létre. A random homlokzati szerkesztésből adódik, hogy a tervezők tudatosan vállalják az atektonikus homlokzati rendszert, amelyhez a szerelt homlokzati rendszer nagyszerűen illik. Az anyaghasználat és az építészeti szándék teljes egységben van. Mivel az épület két különböző magasságú szomszéd épület közé ékelődik, a magasságkülönbséget szellemesen két különböző színű homlokzati burkolattal oldja meg a tervező. A fehér EQUITONE az alsó zónában, míg a sötét árnyalat az utolsó két szinten jelenik meg.” – méltatta az épületet Kertész András Tibor DLA, Ybl-Miklós és Pro Architectura díjas építész, a CREATON South-East Europe Kft. által kiírt EQUITONE – Az anyag természete építész pályázat zsűri tagja a díjátadó estjén. 

Fehér EQUITONE szálcement lapokkal

Könnyen szerelhető, természetes anyag

„Az utcai homlokzat homogén és anyagszerű megjelenése miatt fehér, szálcement táblás burkolást kapott. A precíz síktartás, professzionális szerelhetőség lehetősége, az egyszerű karbantarthatóság és tisztíthatóság okán EQUITONE [tectiva] táblák kerültek beépítésre.” – indokolta az anyagválasztást Bordás Péter.  A főhomlokzatot soronként eltolt ritmusban, süllyesztett teraszok tagolják. A teraszokban megjelenő megtört üvegfelületek, mint „monitorok” tükrözik a környező épületek architektúráját. Ez a koncepció hozza létre a homlokzaton észlelhető jellegzetes hullámzó mozgást. A legfelső két lakószint új ráépítés, melynek lelépcsőző tömege könnyed átmenetet teremt a különböző magasságú szomszédos épületek között. Ezen két szint nemcsak tömegében, de burkolatában is különbözik, elegáns, sötétszürke, EQUITONE [tectiva] borítást kapott. Az EQUITONE [tectiva] anyagában színezett homlokzatburkoló anyag, amelyet egyedülálló, finom metszésű felület és természetes árnyalat eltérések jellemeznek. Minden panel egyedi, erőteljesen kiemelve a szálcement anyag nyert belső textúráját. A lapok tetszés szerint bármilyen formájúra alakíthatók.

Könnyen szerelhető, természetes anyag

EQUITONE pályázat építészeknek és hallgatóknak 2018-ban is!

A CREATON South-East Europe Kft. EQUITONE üzletága 2018-ban is kiírja pályázatát gyakorló építészek és építészhallgatók számára. Meghirdetés: 2018. szeptember

 

További információ: www.equitone.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy díjnyertes iskolaépület szimbolikája

Egy díjnyertes iskolaépület szimbolikája

A BORD Építész Stúdió eddigi legtudatosabb épületét az A’Design Awardon díjazták.

Indul a BMW-gyár felvonulási területének kiépítése

Indul a BMW-gyár felvonulási területének kiépítése

Konténervárost épít a Market Debrecenben.

Debrecenben épül Európa legmodernebb logisztikai és csomagolóüzeme

Debrecenben épül Európa legmodernebb logisztikai és csomagolóüzeme

Megkezdődött a német Deufol cég debreceni gyárának építése a repülőtér melletti gazdasági övezetben.

Hirdetés