Debrecen belvárosában, a Nagytemplomtól csupán néhány 100 méterre a nézelődő tekintetét könnyedén magára irányítja a Péterfia Corner megújult épülete.

Az egykori szakszervezeti székház részbeni visszabontásával és „újraértelmezésével” létrejött épület friss, lendületes megjelenésével és a homlokzatra került fehér EQUITONE szálcement lapokkal a város üde színfoltja lett.

A BORD Építész Stúdió Kft.-t vezető Bordás Péter feladata volt, hogy modern, prémium minőségű lakó- és irodafunkciót alakítson ki az egykori székház épületében. A megbízóval közös döntés értelmében azt a környezettudatos megoldást választottál, hogy megőrzik az eredeti épület előregyártott, vasbeton pillérvázas szerkezetét, valamint a régi lépcső- és liftmagot. Elbontásra kerülhetett tehát minden, a teherhordó vázon kívül. „Új arcot adni egy épületnek, mindig nagy kihívás, de különösen, ha városközpontban, zártsorú beépítésről van szó. A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis egyedi, modern, dinamikus épületet hozzunk létre.” – mesélte az épületről Bordás Péter, építész.

A Péterfia Corner megújult épülete Debrecenben

Az új épület magasan komfortos, megfelel a mai modern ember igényeinek. A különböző funkciók az épületben egymástól szeparáltan kaptak helyet. A földszinten található a recepció, étterem, kávézó és egy üzlethelyiség, amelyek teljes fronton üvegfallal nyitnak az utca irányába. Az egykori magasföldszintes épület érkezési szintje az utcaszint felett volt. A bejáratnál a földszinti födém szakasz elbontása által azonban az érkezési szint az utca síkjára kerülhetett, a szükséges szinteltolást pedig az épületen belül oldották meg. A felsőbb szinteken irodák és a lakások találhatók. Az alagsorban wellness, szauna, gőzkabin, jakuzzi várja a lakókat. Az új funkcióhoz szükséges parkoló kialakítása az alagsorban és a földszinten, az udvar felől történt.

„A megosztott I. díjat érdemelt épületen az enyhén íves homlokzati felületen izgalmasan szalad végig a random homlokzati struktúra, aminek plasztikáját fokozzák a bebillentett üvegfelületek. Ezeken a felületeken különleges tükröződések, effektek jönnek létre. A random homlokzati szerkesztésből adódik, hogy a tervezők tudatosan vállalják az atektonikus homlokzati rendszert, amelyhez a szerelt homlokzati rendszer nagyszerűen illik. Az anyaghasználat és az építészeti szándék teljes egységben van. Mivel az épület két különböző magasságú szomszéd épület közé ékelődik, a magasságkülönbséget szellemesen két különböző színű homlokzati burkolattal oldja meg a tervező. A fehér EQUITONE az alsó zónában, míg a sötét árnyalat az utolsó két szinten jelenik meg.” – méltatta az épületet Kertész András Tibor DLA, Ybl-Miklós és Pro Architectura díjas építész, a CREATON South-East Europe Kft. által kiírt EQUITONE – Az anyag természete építész pályázat zsűri tagja a díjátadó estjén. 

Fehér EQUITONE szálcement lapokkal

Könnyen szerelhető, természetes anyag

„Az utcai homlokzat homogén és anyagszerű megjelenése miatt fehér, szálcement táblás burkolást kapott. A precíz síktartás, professzionális szerelhetőség lehetősége, az egyszerű karbantarthatóság és tisztíthatóság okán EQUITONE [tectiva] táblák kerültek beépítésre.” – indokolta az anyagválasztást Bordás Péter.  A főhomlokzatot soronként eltolt ritmusban, süllyesztett teraszok tagolják. A teraszokban megjelenő megtört üvegfelületek, mint „monitorok” tükrözik a környező épületek architektúráját. Ez a koncepció hozza létre a homlokzaton észlelhető jellegzetes hullámzó mozgást. A legfelső két lakószint új ráépítés, melynek lelépcsőző tömege könnyed átmenetet teremt a különböző magasságú szomszédos épületek között. Ezen két szint nemcsak tömegében, de burkolatában is különbözik, elegáns, sötétszürke, EQUITONE [tectiva] borítást kapott. Az EQUITONE [tectiva] anyagában színezett homlokzatburkoló anyag, amelyet egyedülálló, finom metszésű felület és természetes árnyalat eltérések jellemeznek. Minden panel egyedi, erőteljesen kiemelve a szálcement anyag nyert belső textúráját. A lapok tetszés szerint bármilyen formájúra alakíthatók.

Könnyen szerelhető, természetes anyag

EQUITONE pályázat építészeknek és hallgatóknak 2018-ban is!

A CREATON South-East Europe Kft. EQUITONE üzletága 2018-ban is kiírja pályázatát gyakorló építészek és építészhallgatók számára. Meghirdetés: 2018. szeptember

 

További információ: www.equitone.hu




Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Fény járta test

Fény járta test

Családi ház Kovács Péter építész és munkatársai tervei alapján.

AQUATICUM STRANDFÜRDŐ pályázat eredménye

AQUATICUM STRANDFÜRDŐ pályázat eredménye

A BORD Stúdió nyerte az ötletpáyázatot.

Az Üveghegyen túl - Yoshio Taniguchi

Az Üveghegyen túl - Yoshio Taniguchi

Yoshio Taniguchi japán építésszel Martinkó József beszélgetett a Debrecen 2010 - Európa Kulturális Fővárosa pályázat „Üveghegy projektjéről” 2005-ben.

Hirdetés