Hirdetés

Klasszikus norvég kabin került a klasszikus norvég tengerpartra.

Az építészet, tájépítészet és művészet egymást erősítő összjátékát keresi és használja fel munkáiban a norvég Handegård Arkitektur. Funkcionalizmusra és tartósságra törekszenek projektjeikben, azonban – játékosságuk mellett – kiemelt tisztelettel adóznak a természeti környezet előtt is. A 2010-es alapítású építésziroda vörösre mázolt, fa kabinházat épített Østfold tengerpartjára. A létesítmény designját a helyi, autentikus csónakházak ihlették.
 

 

A Handegård Arkitektur kortárs anyagok és eljárások alkalmazásával kompakt, világos, modern életteret hozott létre a klasszikus csónakház-design alapjain. A tengerre néző otthon a megrendelő kérésére lett „egyszerre modern és hagyománytisztelő. (…) A Badehus (Fürdőház) névre keresztelt épület vörösre festett homlokzatával, bádogtetejével, vízbe merülő gránitoszlopaival pontos mása a tipikus norvég csónakháznak. Ezzel egy időben azonban valamiféle csavart is sejtet” – meséli az építésziroda alapítója, Espen Handegård.

 

 

A kilátást megőrzi, az intimitást azonban erősíti, a tekintetet pedig előre, a víz irányába vezeti a kabin üveg homlokzatát „második bőrként” borító, 45 fokos szögben elforgatott faszerkezet. A gránit alapokon fekvő, élénkvörösre festett, acélkeretre rögzített deszkák a ház struktúrájának részei, és zavartalan, egybefüggő légteret formálnak. A két nagy, piros ajtó a hátul kialakított, külön bejáratú mosdóba és a kikötőben lévő mólóra vezet.

 

 

A „Fürdőház” belülről rétegelt lemezborítást kapott. A minimalista enteriőrbe fatüzelésű kályhát helyeztek, valamint minibárt és nyitott napozóteraszt is kialakítottak az építészek. A tér a víz irányába a teljes magasságú lengőajtókkal teljesen kinyitható. A fémlétráról megközelíthető kis hálófülkének a némileg alacsonyabb belmagasságú fürdő fölött szorítottak helyet.

 

 

A csónakház modern újraértelmezése egyben magában hordozza a valódi skandináv életérzést is: nyugodt, világos, természetközeli. „A kabinba lépve egyből érezhető az a szándékunk, hogy a tengerre nyitott kilátás mellett mégis egy igazi, ölelő menedékbe értünk” – összegez Handegård.

 

 

 

Handegård Arkitektur | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csónakház a világ végén

Csónakház a világ végén

Klasszikus norvég kabin került a klasszikus norvég tengerpartra.

Nemsokára elkészül Genovában az összedőlt Morandi híd utódja

Nemsokára elkészül Genovában az összedőlt Morandi híd utódja

Az új hidat Renzo Piano tervezte.

360 négyzetméteres festmény egy pesti tűzfalon

360 négyzetméteres festmény egy pesti tűzfalon

A Nordic Light Trio északi falára jellegzetes budapesti motívumok kerülnek. 

Hirdetés