Online beszélgetés a közelmúlt magyar szellemtörténetének egyik legeredetibb hagyatékáról

A Georgiana Obszervatórium, Hédervári Péter csillagvizsgálója az Árpád fejedelem útján, társasházak árnyékában kihasználatlanul álló épület. A KÉK  A város árnyéka című kiállításának kísérőprogramjaként a kreatív újjáélesztés lehetőségeiről és lehetséges buktatóiról beszélgetnek a téma szakértői. A beszélgetés 2021. június 16-án 18 órától követhető. 

KÖZÖS_ÉG | A Város árnyékának gyakorlata  címmel június 16-án, szerdán, 18 órától zajlik a KÉK szezonnyitó kiállításának, A Város árnyékának kísérőprogramja az online térben. A kiállítás az egyén/társadalom és város interakcióját dolgozza fel a kiállított képzőművészeti alkotások által. ehhez kapcsolódik a beszélgetés, amely egy kevéssé ismert, a városi szövetbe rejtetten beágyazott emlék sorsát vizsgálja.

A Georgiana Obszervatórium a közelmúlt magyar szellemtörténetének egyik legeredetibb hagyatéka, amelyet a legendás Hédervári Péter (1931-1984), tudományos író, földrajztudós és amatőr csillagász épített.  A betonbunker bejáratára emlékeztető építmény egy tipikus szocializmus-kori társasház udvarán áll.  A házban élő tudós, akinek a nevét a Holdon egy kráter viseli 1978-ban építette a forgókupolás magán-csillagvizsgálót, amit korán elhunyt felesége, Györgyi emlékére nevezett el. Hédervárinak a Dunára néző negyedik emeleti erkélyét hosszú éveken át különböző méretű, a városi lég- és fényszennyezés miatt leginkább csak a Nap és a Hold megfigyelését lehetővé tévő távcsövek uralták.

Fotó: Vincze Miklós

A beszélgetést szervező KÉK és a résztvevők amellett érvelnek, hogy az épület, építőjének sorsát, valamint eredeti funkcióját, jelenkori ismeretlenségét, illetve legfőképpen az általa életre hívott szellemi és tudományos asszociációkat figyelembe véve egyáltalán nem egy jelentéktelen, lebontandó akadály, hanem  kreatív potenciállal és tág konnotációs térrel bíró objektum.

A beszélgetés résztvevői:: Mérai Dóra, régész, örökségvédelmi szakember (CEU); Polyák Levente, KÉK munkatársa, urbanista (Eutropian); Rezsabek Nándor, környezetkutató, tudományos újságíró, Hédervári Péter életrajzírója; Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke.

A beszélgetés moderátora: Kulcsár Géza, kutató.

Az élő beszélgetést a Kortárs Építészeti Központ Youtube csatornáján közvetítjük, ahol a közönség megoszthatja véleményét, kérdezhet a meghívottaktól, amelyet a beszélgetés során meg is válaszolnak.

 Az élő beszélgetés linkjét az esemény időpontjában, a KÉK facebook oldalán és az eseményben tesszük közzé!

A csillagvizsgálóról és alkotójáról további érdekességek itt!

(a KÉK közleménye nyomán)

Fotó: Vincze Miklós
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szerepelj a Bartók Boulevardon

Szerepelj a Bartók Boulevardon

Nyílt pályázatot hirdet az Eleven Ősz

Brutalizmus testközelből

Brutalizmus testközelből

Városi séta a KÉK-kel a Thököly úti OKISZ székházhoz

Város, közösség és fecsegés a szabad ég alatt

Város, közösség és fecsegés a szabad ég alatt

Szabadtéri évadzáró Pecha Kucha Night 2021. július 20-án.

Hirdetés