Bordás Pétert kérdeztük annak apropóján, hogy a RIBA Journal januári számának címlapjára került a Debreceni Aquaticum Strandfürdő.

A RIBA (Royal Institute of British Architects) Journal, az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban megjelenő építészeti magazinja, ami amellett, hogy online már foglalkozott vele, idei első lapszámának címlapjára tette a 2020 nyarán átadott Debreceni Aquaticum Strandfürdőt. Utánajártunk, az elismerésen túl miért is nagy szó ez, és mennyiben látják másként a hazai épületeket a nemzetközi szaklapok. Bordás Pétert kérdeztük a nemzetközi jelenlétről és arról, min dolgozik jelenleg a BORD Építész Stúdió

Fotó: Tóth István

Mennyiben látta vagy közelítette meg másként a RIBA újságírónője, Isabelle Priest a Debreceni Aquaticum Strandfürdőt, mint a hazai építészszakma, a szaksajtó vagy a látogatók? 
Nagyon érdekesnek találtam a megközelítések különbözőségét. Megtisztelőek voltak a Riba Journal újságírója, Isabelle Priest által vont hasonlatok, hiszen az OMA vagy például Bofill hatását is felfedezni vélte az épületben. Visszatérő referenciapont az indusztriális építészet és Zumthor munkássága is, amit Priest mellett Martinkó József vagy Zubreczki Dávid is említett írásában.

Az itthoni szakma értelemszerűen személyesebb kötődéssel, regionálisabb kontextusban helyezte el a tervet, míg Priest több hangsúlyt fektetett a nemzetközi párhuzamok áttekintésére, miközben hazánkat is be kellett mutatnia, átfogóbb kontextust kellett teremtenie az épületnek olvasói számára. 

Az is izgalmas, hogy míg ő például ’mega-fun’ helyként jellemezte a strandfürdőt és a napjainkra ránehezedő karantén-letargia ellenszerét látta benne, addig az olasz DOMUS magazin kritikája pont a komplexum kontemplatív, természetben elmerülő oldalát fogta meg. Ami pedig a közvéleményt illeti, Mizsei Anett szavaival élve: „Építészeti koncepció, épületfizika, gépészet, fenntarthatóság kapcsolódik össze Debrecen megújult strandfürdőjében, még ha a látogatóban talán nem is feltétlen tudatosul mindez. Ő egyszerűen csak jól érzi magát.”

A RIBA Journal januári címlapján Bujnovszky Tamás fotója látható

Az Etyeki Kúria épületétől a Nagyerdei Stadionon és a Hidegkuti Nándor Stadionon át, a Debreceni Nemzetközi Iskoláig számos BORD által tervezett épülettel foglalkozott már a nemzetközi sajtó. Az épületek nyilvánvaló erényei mellett tudatos kommunikáció, marketingstratégia is szerepet játszik ebben?  
Büszkék vagyunk rá, hogy terveink a nemzetközi szakma érdeklődését is felkeltik és már rutinszerűen keresnek meg minket külföldi szaklapok egy-egy munkánk kapcsán. Nagyon fontos ezen kapcsolatok létrehozása és egy folyamatos, tudatos jelenlét felépítése, nemcsak számunkra, hanem a magyar szakma számára is. Minden kommunikációs csatornánk két- vagy háromnyelvű, és mi is figyelemmel kísérjük a külföldi kiadványokat, híreket, trendeket. Nem várható el a külföldi szaksajtótól, hogy szorosan kövesse a magyar építészet híreit, így a RIBA Journal cikke, és az ehhez hasonló megjelenések segítenek abban, hogy részesei legyünk a nemzetközi építészeti vérkeringésnek. Megtisztelő, hogy milyen reakciókat, felkéréseket kapunk és hogy mekkora valós érdeklődés övezi a terveinket.

Miért fontos a nemzetközi jelenlét? Mennyire lehet irányítani a nemzetközi kommunikációt?   
Rengeteg munkát fektetünk abba, hogy minden koncepciónk, minden épületünk a BORD filozófiáját tükrözze, hogy teljesen autentikusak maradjunk a terveinken keresztül, miközben a megrendelői és funkcionális igényeket is maradéktalanul ki kell elégítenünk. Büszkék vagyunk a munkáinkra, és jóllehet hatalmas kihívás ezeket a projekteket például a Bjarke Ingels Group épületei mellett versenyeztetni, ugyanakkor hatalmas siker, ha a Foster and Partnersszel vagy David Chipperfielddel egy oldalon írnak rólunk. Csak úgy tudunk fejlődni, ha folyamatosan a legjobbakkal mérettetjük meg magunkat és nem riadunk el attól, hogy ez nemzetközi jelenléttel jár, hanem fel tudunk nőni hozzá.

Mire számíthatunk a közeljövőben a BORD-tól, min dolgoznak most?
Idén sem fogunk unatkozni, nemrég adták át két budapesti lakópark projektünket, az Allure Residence-et és a különleges Nógrádi utcai lakóparkot. Hamarosan befejeződik a Debreceni Innovációs Központ építése, Rátkán pedig idén izgalmas és látványos fázisába ért a kivitelezés a Sauska Borászat új épületével.

Az Aquaticum Debrecen Strandfürdőt mi is bemutattunk az OCTOGON 161-es (2020/5-ös) lapszámában, megnyitása idején pedig ebben a cikkben írtunk róla.

Nyitókép: Illés Anna
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mély témák és kategorizálhatatlan ötletek a DECODE díjpályázaton

Mély témák és kategorizálhatatlan ötletek a DECODE díjpályázaton

Koncepcióalkotás építészet és társművészetek metszéspontján – Bordás Péterrel és Pém Ildikóval beszélgettünk. 

DECODE pályázat negyedszer is

DECODE pályázat negyedszer is

Idén először egy egyedi tervezésű díjtárgy, Zalavári Fruzsina alkotása is jár fődíj mellé.

Inspiráció ott van, ahová a házat tennénk

Inspiráció ott van, ahová a házat tennénk

Bordás Péter építész és Tomas Opitz galerista együtt eredtek az inspiráció nyomába. 

Hirdetés