Mercure Tokaj Center. Cikkünk az OCTOGON magazin 176-os (2022/4-es) lapszámából.

Tokaj-Hegyalját a 18. után a 21. század második évtizede tette fel ismét a minőségi bortermelés térképére, ám a két időpont között elszenvedett lokális és nemzetivé terebélyesedő tragédiák gyakorlatilag teljesen lerombolták az újra- és újrakezdő tájegység borkultúrára alapozott reményeit. Ez a vidék – és földjének gyümölcse – ugyanis jó párszor csalóka illúziókkal kecsegtette csupán birtokosait. Tudván tudjuk, hogy nagy idők, valamint baljós és komor év- tizedek váltogatták itt egymást. A hírek most azt a józan önmérsékletet helyenként mintha kissé nélkülöző, mákonyos képet festik föl a nemzet egére, hogy új aranykor köszöntött Tokaj-Hegyaljára, és az errefelé irányított uniós pénzek vissza fogják adni a borvidéknek azt a tekintélyt, amelyet korábban a borászok és a velük szoros szövetségben működő, betelepült iparosok és kereskedők megalapoztak.

S elkölthető pályázati pénz láthatólag van bőven. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy a gondos tervezés nem csupán a termelés és a termőterületek rekultivációjára koncentrál, de szívügyének tekinti a vidék egykori gazdagságának megteremtésében nem csekély érdemeket szerzett zsidó és keresztény iparosok és kereskedők emlékének ápolását is.) Ugyanakkor nem lehet szó nélkül hagyni azt a tényt sem, hogy

a borvidékre kirajzó újdonatúj tulajdonosi kör ma már nem csupán szavakban, de szakértelemben is igyekszik utolérni a múlt nagy borászait, s tulajdonképpen innovációban és ötletben sincs hiány, miképpen lehetne kihasználni az ebben a kétségtelenül elíziumi tájban rejlő adottságokat.

A borvidék névadója, a festői fekvésű kisváros, Tokaj ideális gyúpontja lehet az ikonikus kultúrtájra alapozott idegenforgalmi attrakcióknak. A borvidék két legnépesebb települése, Sárospatak és Sátoraljaújhely egyéb jogon is bírhatja az utazók figyelmét, de láthatólag Tokaj sem csupán a szőlei és borászatai hírével akar a turizmus hasznából részesülni. A vizionált látogatósereg pedig elsősorban enni és inni szándékozik, majd lepihenni vágy, hogy éjszaka elegendő erőt gyűjtvén másnap újra tudja kezdeni az élet örömeiben való alapos megmerítkezést. Ehhez pedig minőségi szállás szükséges.
 


A város történelmi belvárosának kapujában található egykori Tokaj szállót Hotel Tokaj Kft. vásárolta meg és alakíttatta át a BORD Építész Stúdió értő és igényes tervezői elképzelései alapján egy modern megjelenésű, négycsillagos boutique borhotellé, amelyre a nemzetközi Accor-szállodalánc kötött üzemeltetési szerződést. Az 1977-ben, a Tisza és a Bodrog találkozásánál épült szálloda már egyébként is felújítás után kiáltott volna. Tervezője, az organikus építészet egyik későbbi jeles hazai alakja, Sáros László György DLA, Ybl-díjas építész korai munkáinak egyike ez az épület. Az alagútzsalus technológiával, kifinomult arányérzékkel szerkesztett Tokaj hotele és a szintén a városba tervezett, a terasz-szerű szinteket lendületes vertikális lépcsőtoronnyal egységbe fogó Skála áruháza egyaránt a tömegek visszaléptetésével volt képes egyszerre robusztusságot és könnyed játékosságot is mutatni. Ez a bravúros, egymásnak csak látszólag ellentmondó kettősség lett a Bordás Péter vezette stúdió tervezési koncepciójának kiindulási pontja is:

a korra jellemző architektúrájú épület transzformálásával, az eredetileg is célként megfogalmazott könnyed megjelenés megtartásával megőrizni a védett városi és vízparti természeti környezethez való pompást illeszkedést a kor megkövetelte minőségi elvárások hozzáadásával.

A végeredmény önmagáért beszél.
 


A funkcionális bővítéseken – a szobaszám növelése, egy közforgalmú étterem és egy új lobby, az elmaradhatatlan wellness-részleg, valamint a tetőn két nagy teraszos, körpanorámás lakosztály kialakítása – túl ezt egy pofonegyszerűnek tűnő ötlettel sikerült elérniük a tervezőknek: az épület új, egységes burkot – ha tetszik, fém-üveg térrácsot – kapott. A burok váza egy racionális szerkesztésű, az épület méretlépcsőjéhez igazodó elefántcsont színű acél, illetve alumínium rácsozat, mely pontosan igazodik a ház horizontális és vertikális szerkezetéhez, miközben mégis új formát ad a meglévő tömegnek. Ez az egységes kubatúrájú, tökéletesen transzparens struktúra nem akadályozza a szobák szabad megvilágítását. Az áttervezéssel nemcsak a szobák számát tudták növelni, de a Bodrogra néző lakóegységek esetében a homlokzati síkot kitolva nagyobb alapterületű szobák kialakítására is lehetőség nyílt. A látvány – egy már-már levitáló belső mag a filigrán struktúrában – a Tisza-hídról tárul fel teljes egészében. Ez a hatás idővel csak tökéletesedni fog, ahogy a Tisza felé néző végfalra szerkesztett hálóra felfutnak majd a zöld növények. A homlokzatok anyaghasználatát az antracit színű lizénák, bordák, nyílászárók
és vakolt felületek határozzák meg.

A legalapvetőbb változtatások is a főhomlokzatot érintették. A korábbi, a Rákóczi utca irányába kinyúló földszintes épületrészeket elbontásra ítélte az új terv. A helyükre egy ugyancsak földszintes, nyeregtetős, az utcával párhuzamos tömeg került, amely le is zárja az utcafronti telekszakaszt, viszont a terepviszonyok miatt félszint eltolással kapcsolódik a fő tömeghez. Ez a tágas, hívogató terület foglalja magába a hotel bejárati zónáját, ahol egy borbárként és közforgalmú étteremként is hasznosítható tér, valamint a szálloda recepciója, a lobby és a lounge területei kaptak helyet. A borbár és étterem nyitott üvegportáljai tavasztól őszig afféle második bejáratként csalogatják a Rákóczi utcán korzózó vendégeket. A lobby kialakításában a ma már elvárásként megfogalmazott nappali-tematikát követi kényelmes fotelekkel és kanapékkal. Egy gyerekzsibongó is helyet kapott itt, amit a szülők a borbárból és az étteremből is szemmel tudnak tartani.
 

A belsőépítészet, kéz a kézben a tervezői gesztusokkal, igyekezett megőrizni azokat az értékeket, amelyekre egy generációval ezelőtt még talán fintorogva néztünk volna.

Ilyen a lobby aranyló szőlőszemeket idéző csillárfűzére is, amelynek szeretnivaló báját csak növeli, hogy a korabeli technológia ritkán volt képes akár még egy-egy műszakon belül is megegyező tónusú öblösüvegeket gyártani, így az összhatás valóban kopírozza a valóságot, hiszen a szemek érése sem egyenletes. A mobíliák, a textilek, a burkolatok úgy tudnak tökéletes eleganciát és minőséget sugározni, hogy nem folyton az árcédula jut az ember eszébe.

A vertikális közlekedést szolgáló lépcsőház és lift eredetileg is az épülettömeg középpontjába lett szervezve. A lépcsők kőburkolata is eredeti, és megmaradtak a közlekedők korlátjainak bumfordi, ugyancsak gömb formájú lezárásai. A ház értelemszerűen teljesen akadálymentesített. Az alagsori wellness-részleg mellett alakították ki azt a három szobát is, ahol a nagytestű kutyával érkező vendégek szállhatnak meg, ezzel a Mercure Tokaj Center egyedülálló szolgáltatást nyújt az országban. A wellnessből közvetlenül is elérhető az újonnan kialakított reggeliző terasz, ahol viszont már csak a szállóvendégeket fogadják, illetve egy külső medence is, amely iránt ezzel szemben városszerte olyan nagy az érdeklődés, hogy a menedzsment most már a nyilvános használat feltételeit igyekszik kialakítani.
 


Az Accor-lánc 2022. december 31-ével egységesen minden szállodáját műanyag- és papírmentessé teszi. A tokaji vezetés is igyekszik minden lehetséges módon hozzájárulni ehhez a vállaláshoz, példának okáért a mézet attól a helyi termelőtől veszik, aki csereüvegekben szállítja a terméket. Ugyancsak szívügyük a megújuló energiaforrások használatának maximalizálása, így aztán az épület fűtési igényeinek kielégítését víz–levegő hőszivattyú biztosítja. A hőszivattyú alacsony fűtési hőfoklépcsővel rendelkező fűtési víz előállítására alkalmas, amelyet nyáron a hűtési üzemmód mellett keletkező hulladékhő hasznosításával a használati-melegvíz fűtésére vagy előfűtésére, illetve a fűtési időszak elején, végén és az átmeneti időszakban (október– november közepe, március közepe, április) fűtési üzemmódban tudnak hasznosítani.

Összességében Tokaj városa – és a Tokaj-Hegyalja – egy oly magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szálláshellyel gazdagodott, amelynek tervezői illő tisztelettel, de mégis bátran közelítettek egy értékes, a kiváló hazai hagyományokat felmutató épület újragondolásához.

 

Tervezés: 2020
Kivitelezés: 2022
Beépített alapterület: 1208 m2 

Az épület eredeti tervezője: SÁROS LÁSZLÓ GYÖRGY DLA

Generáltervező: BORD ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ
Vezető tervező: BORDÁS PÉTER
Projektvezető építész: LENTE KÁLMÁN ARTÚR
Építész munkatársak: FÁBRY ANDRÁS GYÖRGY, TÓTH GÁBOR
Belsőépítészet: BENDLY EMESE
Kertépítész tervező: WALDMANN ANDREA

Megbízó: HOTEL TOKAJ KFT. 


 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Modern apartmanok, elegáns lobby, és borospince Pécs új apartmanszállodájában

Modern apartmanok, elegáns lobby, és borospince Pécs új apartmanszállodájában

Várhatóan májustól fogadja első vendégeit Pécs központjában a felnőttbarát Fibula Residence Hotel & Wellness.

Tíz új szálloda nyílt meg itthon 2020-ban

Tíz új szálloda nyílt meg itthon 2020-ban

A vendégéjszakák száma pedig drasztikusan visszaesett. 

Elárverezik az Andrássy Rezidencia berendezési tárgyait

Elárverezik az Andrássy Rezidencia berendezési tárgyait

Az ötcsillagos borsodi hotelt felújítják, a berendezéseit újra cserélik.

Hirdetés