Zöld majolikába öltözött az étkező Cambridge legfiatalabb főiskolájában.

A Feilden Fowles londoni építészstúdió díjnyertes tervét valósította meg a cambridge-i egyetem Homerton College épületében. A Feilden Fowles-t Fergus Feilden és Edmund Fowles alapították 2009-ben, munkáikat a robosztusságuk ellenére rugalmasan alakítható struktúrák és egyszerű, de lenyűgöző anyaghasználat jellemzi. A Homerton Dining Hall projektjükben a híres egyetem legfiatalabb főiskolájának étkezőjét, büféjét, konyháit és személyzeti helyiségeit tervezték meg a rájuk jellemző stílusban.

 

 

Az iskola új csarnoka, szociális központja a birtok északnyugati részén áll és kiegészíti a történelmi, északi épületsort. A Homerton College épületét körben nyitott, nagyvonalú létesítménynek tervezték meg úgy, hogy az alábbi négy, alapvető szempontnak megfeleljen: fogja össze a főiskola déli és keleti részét; illeszkedjen a műemléki védettség alatt álló, szomszédos Ibberson Building-hez; simuljon bele az utcaképbe; valamint kapcsolja össze a végzősök épületeit a nyugati parkolókkal. A projekt során közösségi terek sora jött létre az udvaroktól és kerengőktől kezdve a falakba süllyesztett beülőkig.

 

 

Az Ibberson épületre jellemző Arts and Crafts stílus szellemében az új étkező külső homlokzatát a viktoriánus angol középületeken igen népszerű, kézzel készített, olasz eredetű, zöld majolikacsempével burkolták. A Feilden Fowles szoros együttműködésben dolgozott az Egyesült Királyság egyik utolsó, építészeti kerámiákat gyártó intézményével, a Darwen Terracotta-val. A megvalósításra kiválasztott színt és textúrát végül a főiskola már meglévő, főleg vöröstégla-homokkő anyag-, valamint zöld réz- és ólomoxid színpalettájához igazították. A majolika felülete a Gothic Revival Great Hall formavilágára, elegáns tornyára reflektál. A homlokzat burkolata felfelé elkeskenyedik, és átadja helyét a felső ablaksornak, ami éjszaka belülről megvilágítva derengő ragyogásba borítja az egész épületet.

 

 

A ház két főbejáratot kapott: az egyik a diákok magánbejárata, a másik pedig a Harrison Drive-ról nyíló nyilvános portál. Az itt található büfé az épület szíve – az étkező előszobájaként, igazi közösségi tér. Az étkezde ragasztott szelídgesztenye keretes szerkezete és pillangó-rácsozata a klasszikus főiskolai tereket idézi. A keretet hagyományos, kézműves asztalos technikával installálták az oszlopok és gerendák közé.

 

 

A létesítmény tervezésekor minimum 100 éves élettartammal számoltak. A fenntarthatóságról külön tanulmány készült, ennek 22 célkitűzése túlmutat minden jelenleg létező környezetvédelmi előíráson. A ház többek között teljesen elektromos, passzív szellőzésű, hőszivattyúval szerelt. A projekt építészete, jól kitalált arányai a beépített anyagok szépségét, a megalkuvás nélküli kivitelezést és a fenntarthatóságot éltetik, ahol a valódi értéket a környezetvédelmi példamutatáson túl, a kézzel készített termékek bájos tökéletlensége hordozza.

 

 

Feilden Flowes Architect | Web | Instagram

 

 

Forrás: Feilden Flowes Architect

 

 

További fotók és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Cambridge-i büfészak

Cambridge-i büfészak

Zöld majolikába öltözött az étkező Cambridge legfiatalabb főiskolájában.

Könnyed és derűsen mesés

Könnyed és derűsen mesés

Bemutatták a Secondland márka The Renovation nevet viselő kollekcióját.

Belső kertek, döngölt falak, szőttesek

Belső kertek, döngölt falak, szőttesek

Földből előbukkanó házat épített a Di Frenna Arquitectos Mexikóban.

Hirdetés