Az iskolát Wright a feleségével hozta létre, az oktatás nem korlátozódott csak az építészetre és a szerkezettervezésre.

Az arizonai sivatagban felépített Taliesin West egy kísérleti projekt volt, amelyet Frank Lloyd Wright a tanítványaival közösen épített fel. Az iskolát júniusban bezárják, mivel nem sikerült megállapodni a folytatásról a Frank Lloyd Wright örökséget kezelő alapítvánnyal. 
Fotó: Frank Eltman/AP

Az építész 1909-ben kezdte meg új otthonának felépítését az Egyesült Államokban, amelynek walesi nyelven a Taliesin nevet adta. Erre a célra egy olyan helyet szemelt ki, ahol Wright az anyai rokonsága révén már gyermekkorában is sok időt töltött. Az építészre jellemző természet-tisztelő szemlélet jegyében a helyi építőanyagokból épült ház a dombnak nem a tetejére, hanem a peremére került, ahonnan gyönyörű a látkép a közeli tóra és a környező hegyekre. Az épület aztán tragikus véget ért, hiszen 1914 augusztusában egy alkalmazott felgyújtotta a házat, a gyújtogatásban a Taliesin túlnyomó része elpusztult. 

A most bezárásra kerülő építészeti iskolát 1932-ben indította el Wright és felesége, Olga Lazovich Taliesin Fellowship néven, ahol az oktatás nem korlátozódott csak az építészetre és a szerkezettervezésre, hanem hozzátartozott a mezőgazdaság, a kertészet, a főzés, valamint a természet tanulmányozása, a zene, a művészetek, a tánc is.

Ez az építészeti iskola kapta meg később a School of Architecture at Taliesin nevet. Egy idő után Wright elhatározta, hogy egy állandó téli kampuszt hoz létre az építészeti iskolájának, és ehhez megszerzett egy sivatagos területet Scottsdale-ben, a McDowell hegység lábánál. Az arizonai sivatagban felépített Taliesin West egy kísérleti projekt volt, amelyet Frank Lloyd Wright a tanítványaival közösen épített fel. Wright 1959-ben bekövetkezett haláláig Taliesin West volt egyben az építész téli otthona és laboratóriuma is. A leégett Taliesin, Wright első otthona ragyogó homlokot jelent, mindkét épület ott van a nyolc Wright épület között, amelyet az UNESCO a világörökség részeként ismer el.

Az iskolának jelenleg is van 30 hallgatója, a tavaszi szemeszterben még nyitva marad, miközben az iskola munkatársai azon dolgoznak, hogy a tanulókat átvegye az Arizónai Állami Egyetem tervezőiskolája. Hogy mi okozta a bonyodalmat az iskola és az alapítvány között, arról nem közöltek részleteket. 

Frank Lloyd Wright életéről és munkásságól itt olvashatsz bővebben. Borítókép: Beth J Harpaz/AP
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bezárják Frank Lloyd Wright építész iskoláját

Bezárják Frank Lloyd Wright építész iskoláját

Az iskolát Wright a feleségével hozta létre, az oktatás nem korlátozódott csak az építészetre és a szerkezettervezésre.

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Egy spanyol építész valósághű fotókat készít a klasszikus építész tervei alapján. 

Frank Lloyd Wright, az utolsó igazi amerikai

Frank Lloyd Wright, az utolsó igazi amerikai

A hatvan éve elhunyt építész saját missziójáról azt mondta, segíteni akar az embereknek megérteni, hogyan lehet a világot egy jobb hellyé tenni.

Hirdetés