Hirdetés

Földből előbukkanó házat épített a Di Frenna Arquitectos Mexikóban.

A mexikói Colima városa ad otthont a helyi kézműves hagyományokat éltető, kreatív építészstúdiónak, a Di Frenna Arquitectos-nak. A Matia Di Frenna Müller által vezetett iroda környékbeli alapanyagok felhasználásával építette meg a zöldbe olvadó, kertekkel, teraszokkal tagolt családi házat. Az Espacio Kaab építéséhez helyi köveket, döngölt földet, tradicionális carrizo szőtteseket és klasszikus formavilágú stukkókat használtak.
 

 

A 400 négyzetméteres Espacio Kaab-ot a már meglévő növényzethez kellett igazítani, ezért az otthon egyes épületrészei között udvarok, nyílt terek húzódnak. „Amikor valaki a házba lép, azonnal lenyűgözi őt a természet közelsége. (…) Az épület környezetében és azon belül is esőerdei fák sora jelzi a régióra jellemző szubtrópusi környezetet. Az ingatlanból ráadásul elképesztő kilátás nyílik a La Barragana folyóra” – ecseteli a stúdió.

 

 

Az Espacio Kaab dús növényzettel körbevett, fő szintjére kőlépcső vezet. Innen, belülről lehet eljutni a részben süllyesztett földszintre, ahol a vendégszobák találhatók. Az otthonból rálátás nyílik Alejandro Rangel Hidalgo mexikói művész egykori haciendájára – a házban található tradicionális kézműves darabok az előtte való tisztelgés jelképei.

 

 

A kültér és beltér közötti folytonosságot közvetíti a két oldalról nyitott ebédlő. A döngöltföld falakat ősi technológiával tömörítették betonsűrűségűre, míg a padló anyaga a házon kívül és belül is ugyanaz a természetes kő. A két oldalról üvegezett nappali tetővel védett, körbefutó tornácra nyílik. További két hálószoba külön épületben, a háztól intim távolságban áll. A fürdőkhöz lombokkal ölelt, kültéri zuhanyzó és kád tartozik.

 

 

A felhasznált anyagpaletta nyers, a helyi építkezési tradíciókból táplálkozik, egyúttal kevesebb karbantartást igényel és sokkal természetesebb: helyi pálma, a folyó kövei és a szőtt carrizo mennyezet az Espacio Kaab központi elemei. „Az alkalmazott, természetes anyagok nyers tónusaival a házat a földből felbukkanó, szervesen odatartozó tömbként szerettük volna érzékeltetni. (…) Az olyan védjeggyel ellátott tónusok, mint például az otthon számos falát díszítő, tojáshéj színű chukum stukkó, szintén az ősi mexikói építési technikáknak és őshonos anyagoknak köszönhető” – magyarázza a stúdió.

 

 

„A hagyományos, kézműves termékeket és anyagokat új technikákkal párosítottuk. Az innovatív szerkezeti megoldásokkal ilyenformán létrejött tér még az eredeti ötletet is felülmúlja” – értékeli a projektet a Di Frenna Arquitectos csapata. Érdemes ezzel a gondolattal eljátszva is végignézni a galéria képeit: mi vajon miként látjuk ezt, az eredeti elképzelést is túlszárnyaló eredményt?

 

 

Di Frenna Arquitectos Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Belső kertek, döngölt falak, szőttesek

Belső kertek, döngölt falak, szőttesek

Földből előbukkanó házat épített a Di Frenna Arquitectos Mexikóban.

Kulturális rehabilitáció a győri Torulában | Urbanum meets OCTOGON

Kulturális rehabilitáció a győri Torulában | Urbanum meets OCTOGON

Az Urbánum csapatának friss cikke az ipari örökség tematikánk jegyében.

A tradíció tisztelete

A tradíció tisztelete

Nyaraló a Balaton-felvidéken a Benczúr-Weichinger Stúdiótól.

Hirdetés