Mies van der Rohe díjat nyerhet egy őrkői cigányteleppel foglalkozó diplomamunka.

Kopacz Hanna két éve diplomázott a MOME-n építőművészként. Az őrkői cigányteleppel foglalkozó diplomamunkáját már akkor rektori elismeréssel díjazták, most pedig beválogatták az EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Awards shortlistjére. 
 

Hanna diplomamunkája a településfejlesztés lehetőségeit kutatja az erdélyi szülővárosa közelében lévő informális cigány negyed kapcsán. A személyes kutatáson és helyi forrásokon alapuló javaslat célja, hogy kisléptékű városi beavatkozásokkal és adaptív lakhatási rendszerrel javítson a jelenlegi alacsony életszínvonalon.

„A projektet egy egyéves helyszíni kutatással kezdtem, aminek során cigány családokat látogattam meg, feltártam életmódjukat, igényeiket, interjúkat készítettem szociális munkásokkal, elemeztem a település morfológiáját és a lakhatási hagyományait. Őrkő egy exponenciálisan növekvő illegális település, amely a kormány strucc politikájának köszönhetően az elmúlt tíz évben megduplázódott. Őrkő 2500 lakója rendkívüli lakhatási szegénységben él, 7-9 gyermekes családok laknak szobányi méretű viskókban. A közművek teljes hiánya és az alacsony életszínvonal miatti állandó karbantartás folyamatos küzdelemmé teszi a lakók mindennapjait. Az elérhető szolgáltatások szegényesek, a közterületek elhanyagoltak” – mondta el Hanna.

Hanna fő célkitűzése, hogy olyan alapvető szolgáltatások biztosításával javítsa az életkörülményeket, amelyek korábban nem voltak elérhetőek. A folyamat során a helyben történő fejlesztés stratégiáját követte, és igyekezett megőrizni a település identitását. A projekt két különböző léptékű beavatkozást javasol.

 

Közösségi terek

A település morfológiájának elemzésével Hanna hat olyan frekventált csomópontot azonosított, amelyek térbeli tulajdonságaik miatt alkalmasak arra, hogy kis központokká alakuljanak. Javaslata szerint ezek a közösségi terek olyan létfontosságú szolgáltatásokat nyújtanának, mint vízellátás, higiéniai létesítmények, valamint szabadidős és közösségi tevékenységek. Mindegyik központon lenne egy burkolt tér kúttal, egy közösségi szaniterház és egyszerű utcabútorok, amelyek ideálisak ücsörgésre, szőnyegszárításra vagy akár edzésre. Az egykor elhanyagolt közösségi terek helyreállítása a lakosokat is arra ösztönözheti, hogy óvják jobban a közvetlen környezetüket. Adaptív lakás tipológia 

A koncepció a helyi szokásokat figyelembe vevő lakásrendszer létrehozása volt. Hanna a közművektől független lakóegységeket tervezett, amiket a lakók könnyen testre szabhatnak és bővíthetnek. A belső tér minimális, közösségi zónára és kis privát zónákra osztva. Minden egység egyharmada egy tornác, amelyet ebben az éghajlati régióban széles körben használnak. Egész évben kiegészítheti a belső teret, a hideg hónapokban pedig kevesebb fűteni való területet jelent. Az alapvető közüzemi szolgáltatásokat földalatti esővízgyűjtők, napelemek, vegyes tüzelésű kályha és száraz WC biztosítja. Ezek a beavatkozások egy organikusan fejlődő rendszert alkotnak, amely hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a lakosok képesek legyenek dönteni a saját életmódjukról.

„Projektem olyan egyszerű, praktikus és elérhető építészeti, urbanisztikai és tájépítészeti formákat keres, amelyek hozzájárulhatnak a hiányos körülmények javításához” – mondja az építész. 

 

Forrás: EUMiesAwards

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

MOME–STUDIO B | Más Madera csodálatos visszatérése

MOME–STUDIO B | Más Madera csodálatos visszatérése

A projekt a Studio B vezetésével, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézete kreditált kurzusának részeként valósult meg. Cikkünk az OCTOGON magazin 173-as (2022/1-es) lapszámából.

Újabb két magyar építészirodát jelöltek Mies van der Rohe Awardra

Újabb két magyar építészirodát jelöltek Mies van der Rohe Awardra

Közzétette a teljes listát a Mies Alapítvány, melyhez az építész stúdió és a Dobrosi Architects is csatlakozott.

12 magyar épületet jelöltek Mies van der Rohe Awardra

12 magyar épületet jelöltek Mies van der Rohe Awardra

Közzétette a teljes listát a Mies Alapítvány.

Hirdetés