Egy cseh kerámiaüzem új élete

A kravskói volt kerámiagyár épületét a jelenlegi tulajdonosok társadalmi rendezvények és kalandturizmus céljára alakítják át. Az ORA építésziroda tervezőinek célja a kortárs kényelem és a maximális hitelesség egyensúlyának megtalálása volt.

 

Az eredeti barokk komplexum fogadóként épült a Prága-Bécs útvonalon. A 19. század második felében híres kerámiagyárrá alakították át, és új épületekkel bővült. A termelés száz évig működött, azonban idővel sok más elavult ipari üzem sorsára jutott – a gyártás megszűnt, a terület gazdát cserélt és lassú romlásnak indult. Az új tulajdonos elképzelései szerint az épületekbe szálláshely, étterem, fogadótér és egyéb kiszolgáló létesítmények kerültek.

 

 

A tervezők ügyeltek a hitelességre, felhasználták és kreatívan újraértelmezték a helyben található építészeti fragmentumokat. A telep messziről látható jelképe, a magas gyárkémény neonkoszorút kapott, így megőrizve távolról hívogató jellé vált. A komplexum különböző épületrészei eltérő korúak és karakterűek. A bejáratot áthelyezték, és modern hozzáépítéssel kiemelték. A fogadótér ipari jellegét meghagyták, itt zajlott korábban az agyag keverése. A keverőedények a helyükön maradtak, az öntőformákból az egyik fal mentén installáció készült. 

Az gipsz öntőformák hosszú, keskeny raktára pince plusz két szintes épület, a boltíves pincék a lejtős terepbe nyúlnak, az első emelet tégla, a második fa szerkezetű. A falazat részben régi gipsz öntőformákból készült, példájaként az építésre egyáltalán nem alkalmas anyag korai újrahasznosításának. A kis traktusmélység miatt az épületben kialakított szobák megközelítését utólag épített verandával oldották meg, amely tűzifa minőségű tölgy lécekből készült, és árnyékoló funkciót is betölt. Így a homlokzatok eredeti karaktere megmaradhatott, az acél keretes ablakokat megőrízve az új ablakok mögéjük kerültek, az épségben megmaradt eredeti emeleti faszerkezet jól látható. Az új verandával átellenes homlokzatot új tartópillérekkel erősítették meg. A szobák belsőépítészete egyszerű, kisbútorként sok helyen felhasználták a gipsz öntőformákat, a lebontott homlokzati faanyagot burkolatként hasznosították. A rövid oldal oromzata teljes üvegezést kapott.

 

 

Az egykori válogató üzem épülete a legfiatalabb az egész komplexumban. A múlt század közepén épült csarnok történetileg a legkevésbé értékes épület, de szép példája a racionális ipari építkezésnek. Itt a hagyományos tervezési megközelítést követték az ORA tervezői. A nyitott térben a rendezvényhelyszínt alakították ki. Az épület földszintjén étterem működik konyhával. Az étterem szomszédságában található az üvegház, ahol a tetőfedést üvegre cserélték. A tetőtérbe nehéz hegesztett acél lépcső vezet, amely önálló műtárgyként funkcionál. A tetőtéri nagy teremben minden szerkezet eredeti, a kopás nyomaival.

 

Stúdió: ORA | Web | Facebook | Instagram
Tervezők: Barbora Hora, Jan Hora, Jan Veisser, Maroš Drobňák
Ügyfél: ITVV
Projekt helyszíne: Kravsko 45, 671 51 Kravsko
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Fotós: BoysPlayNice

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kihirdették a Zsámbéki Öregtemplom pályázatának eredményét

Kihirdették a Zsámbéki Öregtemplom pályázatának eredményét

Nem hozott meglepetést az első helyezett munka

Hull a pelyhes...

Hull a pelyhes...

Hegyi ház az Óriás-hegységben

Relaxáljunk!

Relaxáljunk!

Ránk fér

Hirdetés