A moduláris faházak építészeti receptje

Az idei prágai Designblok fesztiválon bemutatott Cake Houses egy olyan moduláris házkoncepció, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy személyre szabott, nyeregtetős otthonokat tervezzenek online. A Matyáš Švejdík, Pavel Špringl és Šimon Marek által alapított csapat a projektet „a moduláris faházak építészeti receptjeként” definiálja.
 


Céljuk, hogy alternatívát nyújtsanak a „katalógusprojektekkel” szemben, amelyek bár gyorsan megépíthetők, hiányzik belőlük a testre szabott szempont. A terv adaptálásakor a ház megtartja ugyanazt az általános formát, de hosszabb vagy rövidebb lesz, különböző belső elrendezéssel, az ügyfél igényeinek és anyagi lehetőségeinek megfelelően.

A Cake Houses csapata szerint az online konfigurátor segítségével több száz különböző elrendezés, valamint belső és külső kivitelezés érhető el. A tervezést ezután előregyártott alkatrészekből készült faépítményre fordítják le.

„A Cseh Köztársaságban a családi házak általános megjelenése és tervezési minősége többnyire gyenge –  ennek az az oka, hogy ezek a házak katalógusprojektek, általában identitás és mélyebb kreatív gondolatok nélkül. Mi a jó építészet és a szabványosítás előnyeit szerettük volna egyesíteni. A Cake Houses alapgondolata azon a meggyőződésen alapul, hogy ha jó alaptér- és építési elveket találunk ki, akkor gyorsan és megbízhatóan lehet variálható, mégis egyedi terveket létrehozni” – mondta el Švejdík. 


Néhány tervezési szempontot minden különböző konfigurációban megtartottak: a sötét folyosókat elkerülték, a belső tereket pedig nagy ablakokkal kötötték össze a kerttel. A legelső Cake Houses idén épült meg a csehországi Okrouhlá u Nového Boruban.

„Az első Cake House típust a cseh környezetnek megfelelő hagyományos módon, de modern esztétikával terveztük. A későbbiekben szeretnénk többféle családi háztípust, különböző tipológiákat tervezni, amelyek szintén testre szabhatók. Sokféle lehetőségeket tudunk elképzelni, az apró házaktól kezdve a sorházakon és felhőkarcolón át a variálható térszerkezetekig vagy a menekülttáborokig” – tette hozzá Švejdík.


A Cake Houses-t a Designblok kiállításon egy interaktív modellel mutatták be, amellyel a látogatók a fizikai szobamodulok átrendezésével különböző lakásalaprajzokat hozhattak létre egy digitális képernyőn. A Cake Houses aztán annyira elnyerte mindenki tetszését, hogy a idei Designblok Awards nagydíját is elnyerte.
 


A 2022-es Designblokról írt beszámolónkat nyomtatásban az OCTOGON magazin 180-as (2022/8-as) lapszámában olvashatjátok.  

 

Forrás: Dezeen

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Föld és víz jegyében

Föld és víz jegyében

Cseh tervező döngölt földből épített nyaralókat Costa Ricában.

Külvárosi romantika

Külvárosi romantika

Századelős villa újjászületése Prágában.

Szabad! – hóban hemperegni

Szabad! – hóban hemperegni

Üveg és kabin, ahogy a Mjölk architekti képzeli.

Hirdetés