Hirdetés

Relaxáljunk!

Ránk fér

A cseh Adam Hofman és Dominik Ilichman olyan házat hozott létre, ahol megélhető az összhang a természettel, az emberi lét teljessége. 
 


A természet gyermekei vagyunk, született kreativitással. Ez segít hozzá, hogy vágyainkat, álmainkat és céljainkat beteljesítsük. A mindennapok során azonban ezernyi mesterséges dolog vonja el a figyelmünket: a közvetlen környezetünkből, vagy a tágabb nagyvilágból érkező zavaró ingerek, digitális zajok, a telefon nyomkodásának állandó kényszere. Ezek mind akadályozzák a teljesség, a jelenlét megélését, és megfojtják a kreativitás szabad áramlását. Ennek ellensúlyozására született az az erdei házikó, ahol mindent kikapcsolva csak a természetre és benne önmagunkra, saját érzéseinkre és gondolatainkra koncentrálhatunk. 

A cseh Adam Hofman és Dominik Ilichman szeme előtt a skandináv minimalizmus lebegett. A kis házban nincs semmi felesleges, ugyanakkor minden kényelmet biztosít. Déli lejtőn, fenyőerdő szélén helyezkedik el a földszintes, tetőtérbeépítéses épület, amely a favágókunyhók alparajzi elrendezését követi. A földszinten egy konyhával közös nagy lakótér, előtér, raktár, fürdő, és egy kívülről megközelíthető fürdőszoba kapott helyet – utóbbi hasznosságát csak az tudja értékelni, aki élt már valaha olyan módon, hogy napjai nagy részét a szabadban tölti, akár kültéri munkával. 
 


A színek, a tájolás, a nagy ablakok mind a nyugalmat és a természet jótékony hatásának tökéletes megélését segítik. A tető alatt egy hálórész és két külön kis búvóhely kapott helyet, a házikó így hat fő számára kényelmesen használható. A nappali egyszerre étkező és dolgozóhely is. A biodinamikus világításnak köszönhetően lámpaoltás után nincs kék fény kibocsátás, ez a pihentető alvás szempontjából alapvető. A fűtés fatüzelésű vaskályhával történik, kiegészítésként hőkontrollos padlófűtés is rendelkezésre áll. A háztól pár lépésre modern finn szuana szolgálja a teljes relaxációt, pihenőteréből páratlan panoráma nyílik a környezetre. A fölcsavarokkal a lejtős terepre rögzített faépület teljesen belesimul a környezetébe. 

A cseh Hütte / Hytta a testi-lelki újjászületés, a kreativitás kibontakoztatásnak páratlan helye, olyan kuckó, amelyről mindnyájan álmodunk, és amire mindnyájunknak nagy szüksége volna.
 

Alkotók: Adam Hofman, kreatív koncepció és Dominik Ilichman építész, kreatív koncepció
Megbízó: Adam Hofman és Dominik Ilichman
Projekt helyszíne: Lípa nad Dřevnicí
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Beépített terület: 75 m²
Hasznos alapterület: 99 m²
Fotós: Studio FlusserJulius Filip

 

Hytta  Web | Facebook | Instagram

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újjáéledt Gregor Mendel üvegháza

Újjáéledt Gregor Mendel üvegháza

A CHYBIK + KRISTOF munkája a modern genetika atyja előtt tiszteleg

Közös fedél alatt

Közös fedél alatt

Hagyományos és Waldorf óvoda együttese Csehországból

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Jövő héten indul az Iconic Houses konferencia 7. kiadása Prágában

Hirdetés