Hirdetés

Stabil égvár

Gyönyörű kilátással épült a tóra néző, konzolos szerkezetű, környezettudatos faház Kanadában.

Az ottawai Kariouk Architects a funkcionalitást és a maximális élhetőséget emeli a középpontba környezetbarát, fenntartható szemlélettel végzett munkája során. A Paul Kariouk által 2001-ben alapított stúdió csapata még a tervezés előtt alapos utánajárással építi ki személyes kapcsolatát megrendelőivel. Munkaszemléletüket az olyan intelligens, látványos, többletjelentéssel bíró épületek igazolják, mint például a konzolokon a magasban álló, az erdei tisztás fölé alpesi kilátóként benyúló MORE Cabin.

 

 

A Lac du Brichet-ra néző québeci rezidencia határozottan emelkedik ki természetes környezetéből. Ék alakú, konzolos rögzítésű faépítmény, amit kifejezetten úgy terveztek, hogy ne emlékeztessen sem a klasszikus tanyaház, sem a vadonban álló, romantikus faház stílusára. „A divatos kunyhók csupán a külvárosi házak minden kényelemmel felszerelt, fából készült változatai. (...) Fenntartják azt a látszatot, mintha a tájba olvadó design egyben a környezetre gyakorolt káros hatásokat is csökkentené” – fejti ki véleményét a stúdió.
 

 

A modern, közel 100 négyzetméteres „kabin” fenntarthatósági szempontok alapján épült, energiafelhasználása optimalizált. A konzolos megoldást a tó felé meredeken lejtő partszakasz indokolja. A MORE bejárata klasszikus alapokon nyugszik, de a lakótér nagy része már a levegőben, oszlopokon áll. Az építészek szándéka szerint ezek az alap nélküli falak is a környezetre jutó terhelést csökkentik. „A hagyományos alapozás megkerülésével és a magasba emelt építési zónával megakadályoztuk az eróziót és háborítatlanul maradhatott a vízgyűjtő terület is” – indokolja döntését a Kariouk Architects.

 

 

A két hálószobás MORE Cabinban az egy légterű konyha-étkező-nappali került a legközelebb a tóhoz, az építészek az egyetlen tartószerkezetet e mögött helyezték el. Az épület két oldalán végigfuttatott, teljes magasságában üvegezett homlokzat a lombkoronaszint fölött lenyűgöző kilátást nyújt a tó felé. A ház fő építőanyaga rétegragasztott fapanel (CLT). Ez lehetővé tette a pontos előregyártást, így a helyszíni szerelés során a lehető legkevesebb hulladék keletkezett.

 

 

A beltérben is megjelenő faanyag otthonosságot csempész be a falak közé. A hűvösebb hónapokban a nappaliban lévő, nagy hatásfokú, fatüzeléses kályha űzi el a kabinból a hideget. A környezettudatos megoldások számát tovább gyarapítja a rezidencia teljes áramellátását biztosító napelemek sora, valamint a veszélyeztetett helyi barnadenevérek számára fészkelőhelyeket kínáló, lyukakkal ellátott acéloszlop is.

 

 

A MORE Cabin jól szemlélteti, hogy miként lehet akár egy nagyobb méretű kabint is a természetet legkevésbé zavaró módon, a vadon legmélyére telepíteni. Igazi „élni és élni hagyni” szituáció ez, ahol a kompromisszumok csupán pillanatnyi kihívást jelentettek megrendelőnek, tervezőnek, kivitelezőnek egyaránt. A végeredmény pedig magáért beszél.

 

 

Kariouk Architects | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Stabil égvár

Stabil égvár

Gyönyörű kilátással épült a tóra néző, konzolos szerkezetű, környezettudatos faház Kanadában.

Szeszélyes évszakok, személyes emlékezet

Szeszélyes évszakok, személyes emlékezet

Lovrity Anna Katalin grafikái a Kirakós Budapest új memória játékán.

160 millióért kelt el egy Vaszary-festmény

160 millióért kelt el egy Vaszary-festmény

A San Remo című képért fizettek életműrekordot jelentő összeget a Virág Judit Galéria őszi aukcióján.

Nincs találat!

Hirdetés