Hirdetés

Bódéművészet bádogból.

Az új-zélandi Gerard Dombroski, miután több workshopon is részt vett hazája egyetlen keskeny nyomtávú vasútja, a Driving Creek Railway erdős területén, meghívást kapott a társaságtól, hogy építsen számukra egy lakóegységet, ami egy hónap alatt elkészül. Dombroskit felvillanyozta a kihívás, és megvalósította egy rég dédelgetett tervét. A meglepő külsejű Picolo Cabin nyugalmas búvóhelyet kínál az alkotáshoz.
 

 

A megbízás feltételül szabta, hogy az építész-bútortervező kizárólag a környéken található anyagokat használja fel az építéshez. Dombroski habozás nélkül átkutatta a fehér teafák alatti területet, és kiválasztott egy kidobott acélkeretet, amely valaha egy kötélpálya platformját tartotta, és amelyről úgy gondolta, elég erős alapja lesz a háznak. Az összes többi alkatrész is elhagyott épületekből származik. A keresgélés a munkára szánt időnek mintegy egyharmadát emésztette fel, a maradék időben késő estig épített, vagy a kíváncsiskodó művészekkel és látogatókkal társalgott, akik újabb felhasználható építőanyaggal lepték meg. 

 

 

A kis lak tartószerkezete időrágta fémváz, borítása klasszikus hullámlemez, az ajtóhoz és ablakhoz viszont fát használt, a melegebb hatás kedvéért. Szemből az építmény egy görkorcsolyapálya lesiklójának formáját idézi, nem véletlenül, mert Dombroski korai tanulmányai idején görkorcsolyarámpákat fotózott.

A kabin épp olyan széles, hogy egyik végében egy ágy, másik végében egy asztal elférjen. Az asztal alatt egy rejtett csapóajtó nyílik, amin keresztül a betonpadlón üldögélő vendég kényelmesen lelógathatja a lábát – az ügyes megoldást a talált szerkezet adottságai tették lehetővé. A beszűrődő fény meghitté varázsolja a teret, megszépíti az elaggott farostlemezzel burkolt falakat, mintha sötét tónusú csiszolt betont látnánk. Az épület lesiklórámpa-formája lehetővé tette, hogy a felső bevilágító nyílás közvetlenül az ágy fölé kerüljön, így fekve is csodálhatjuk a hajladozó fák lombját.

 

Gerard Dombroski Workshop

A fákra bámuló ház – ez volt a tervező álma.

 

 

Driving Creek Railway területén most már eggyel több menedék várja az alkotni vágyó művészeket. A fák közt megbújó fészek úgy fest, mintha egy fára épült házikó a földre pottyant volna, és ott ünnepelné a természet nagyszerűségét.

 Gerard Dombroski | Web | Instagram

 

 

Forrás: yellowtrace

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Cities by Labrosse | Szikla kabinok

Cities by Labrosse | Szikla kabinok

Labrosse Dániel karakterei – aktuális tematikánkhoz illeszkedve – ezúttal egy kabinba költöznek.

Periszkóp az erdőben

Periszkóp az erdőben

Zsindelyes, kerek ablakos tornyokat emelt az erdőbe a Studio Precht.

Csónakház a világ végén

Csónakház a világ végén

Klasszikus norvég kabin került a klasszikus norvég tengerpartra.

Hirdetés