A Hisztéria Cukrászda beltere maga is olyan, mintha egy finom süteménybe érkeznénk.

Füredi Krisztián, tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása, a Curiositas – kíváncsiság, különlegesség – lett idén az ország tortája – közölte büszkén a Singer Design Facebook-oldala, mi pedig kíváncsiak lettünk, miért különleges a torta, és főleg milyen is a tápiószecsői, no meg a többi Hisztéria Cukrászda.

Füredi Krisztián a nyertes pályaművel - Forrás: facebook.com/singerdesignbudapest

 

Az ország tortáját immár 14. éve választják ki augusztus 20-ára, államalapító Szent István ünnepére. Fontos szempont, hogy a torták hazai ízekkel, gyümölcsökkel, természetes és egészséges alapanyagokból készüljenek, a többfordulós verseny végén pedig a jelöltek élőben, a zsűri jelenlétében készítik el tortáikat – foglalta össze a Magyarcukrász blog. Így tett Füredi Krisztián is, aki a Curiositasszal a blog szerint „izgalmas, újszerű ízkombinációt” alkotott, elvégre

„birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotában élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek. Krisztián a birszselébe a birspürén kívül birsalma kompótót és birspálinkát is csempészett, így mutatva be a gyümölcs legszebb arcát.”

A tortában található még mandula, mogyoró és csokoládé, mesés harmóniában, ilyennek reméljük az országot is, a nemzeti ünnepen túl is.

Ám bennünket az is érdekelni kezdett, hol készült ez a torta. Meglepetésünkre a Hisztéria Cukrászdák enteriőrje 

olyan, mintha mi magunk belépnénk egy finom süteménybe. Ez a találkozás émelyítő is lehetne, ám erről szó sincs: a gondos színválasztásnak, az átgondolt koncepciónak köszönhetően az élmény sokkal inkább meglep és elvarázsol.

Az alapkoncepció hagyomány és innováció összefonódása, és ennek megjelenítése volt. A Curiositas megszületését előrevetítő kettősség több síkon is megjelenik a süteménykészítés során: hagyományos sütemény és azok újjáértelmezése; kézzel készült sütemények, de innovatív alapanyaghasználat; családi vállalkozás, de innovatív gyártási megoldásokkal. 

Látványterv a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdáról

Hagyomány és innováció éppen ezért a belsőépítészetben is tetten érhető. Antik tálalószekrény, fa felületek, csíkos felületek egyfelől, újraértelmezett anyagok és formák, a gyártástechnológia fejlettségére utaló anyagok másfelől. A hagyományokat a helyiségbe kitett elismerések, díjak is erősítik, ahová most az ország tortája cím is bekerül.

Mindebből első pillantásra a szellős, harmonikus színvilágú vendéglátó-tér tűnik fel, ám ha az első ízmámorában tekintetünk a mennyezetre téved, szellemes utalásokat találunk: a tápiószecsői (és az Andrássy úti) Hisztéria lámpái habot idéznek, a WestEndben lévő üzleté pedig tortaformát vagy süteményes dobozt. Ugyanígy a mobiliák is, a „krémes-kanapétól” a „macaron-székig” vagy a sütitálcára emlékeztető asztalokig.

Lámpa installációk Hisztéria-módra (Andrássy út, WestEnd, Tápiószecső)

A tematika a burkolatoknál is megjelenik: a tápiószecsői cukrászda pultja kiszaggatott tésztára utal finoman, a falak vonzó csomagolást idéznek, miközben a krómacél sínre szerelt szpotlámpák az innovatív jelent testesítik meg. Fontos a tipográfia is: a kézírásszerű logó, valamint a fekete táblákra írt és rajzolt sütemények családias hangulatot, zsigerileg ismerős érzést árasztanak, akárha egy lekváros üveget látnánk a nagyi írásával (vegy.gyümi, 2018).  

A tápiószecsői üzlet

Hisztéria Cukrászdát Tápiószecsőn, az Andrássy úton, a WestEndben és Gyömrőn találunk, az ország tortája pedig már kapható a fenti négy vendéglátóhelyen kívül a Jókenyér üzleteiben is. 

A tápiószecsői cukrászda projektcsapata:

Tervezés: Singer Design

Tervezők: Hajas Viola, Németh Máté
Látványtervek: Pribil Ádám

A képeket köszönjük a Singer Designnak!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészet 2020: Torta+építészet

Építészet 2020: Torta+építészet

Az idei ország tortája egy olyan cukrászdában készül, ami maga is mintha sütemény lenne. 

Nemcsak az ország tortája különleges: az is, ahol készül

Nemcsak az ország tortája különleges: az is, ahol készül

A Hisztéria Cukrászda beltere maga is olyan, mintha egy finom süteménybe érkeznénk.

Keleti kényelem Nyugat-Magyarországon

Keleti kényelem Nyugat-Magyarországon

Családi ház Szombathelyen.

Hirdetés