Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Hegyi Fanni a MOME Építőművészet szakán szerzett MA diplomát. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

A mestermunkám helyszíne az Inotai Erőmű, melynek területén az 1950-es évektől bezárásáig szénalapú áramtermelés zajlott. Az erőmű a 8-as út mellett, Veszprém és Székesfehérvár között elhelyezkedő barnamezős terület, amely Várpalota külkerületének részét képezi. Az épületegyüttes 2001 óta üresen áll, időszakos kihasználtságán túl elhagyatott. 

 

 

Tervezési programom az erőmű revitalizációja, az eredetitől eltérő, új funkcióval való felruházása, amely állandó és hosszútávú használatot biztosít. Építészeti beavatkozásaim olyan kiszolgáló egységek kialakítását biztosítják, amelyek elengedhetetlenek a tartós emberi jelenléthez. Az ikonikus főépület a terület egyik legfőbb értéke, amely monumentalitásából és elhagyatottságának esztétikájából fakad. Koncepcióm a főépület érintetlenségéből adódó lehetőségeken alapszik, így a terület revitalizációja a körülötte elhelyezkedő, kiválasztott melléképületek építészeti hozzányúlásain, valamint a tájépítészeti beavatkozásokon keresztül valósul meg. Tervezésem célja, hogy a beavatkozásaim mindamellett, hogy teljes mértékben kiszolgálják a területhez rendelt állandó funkciót, lehetőséget biztosítsanak az ideiglenes programok befogadására is.

 

 

 

A közelmúltban a területen tapasztalható művészeti kezdeményezésekre reagálva a tervezési programom egy olyan egy éves képzést kínál, amely a frissen diplomázott művészeket célozza meg. Olyan edukációs környezetet biztosít, amely különböző területen végzett diákokat mozgósít és kollaborációs alapon, közös produkciók megvalósításán keresztül nyújt lehetőséget a kapcsolati rendszer kiépítésére és a művészeti pálya könnyebb megkezdésére. A terület különleges adottságai számos lehetőséget nyújtanak a legkülönbözőbb produkciók kivitelezésére, valamint a későbbi esetleges terjeszkedésre.

Koncepcióm a vízszintes közlekedési rendszerek kialakításán alapszik, amelyek az egyes funkciók közötti egyszerű, lineáris összeköttetést biztosítják. Terepszinten ez tájépítészeti beavatkozásokkal és egy új útrendszer kialakításával, az emeleti szinten egy, a tervezési program összes épületét érintő, híddal valósul meg. A híd két edukációs épületet, a főépülethez kapcsolódó szellemi központot és egy gyakorlati műtermet köt össze. A két épület között további három helyezkedik el, amelyek az étkezés, a lakhatás, a közösségi időtöltés, a sportolás és a műhelymunka lehetőségét biztosítják.

Építészeti beavatkozásaim a meglévő épületek belső átalakításával és szerkezeti ráépítéseivel, valamint egy új lakóépület kialakításával valósulnak meg. A terepszinti közlekedés a közösségi forgalom által érintett területek elérését biztosítja, míg a híd elemelt szintjén a privátabb funkciók megközelítése lehetséges.

 

 

 

Építészeti programom célja egy olyan beavatkozás kezdeményezése az erőmű területén, amely lehetőséget kínál a jövőben megvalósuló bővülésre, megmenti az értékes épületegyüttest állapotának további romlásától, valamint mintaként szolgálhat egyéb barnamezős területek revitalizására.

 

 


Mestermunka témavezető: Marián Balázs
Mestermunka konzulens: Csomay Zsófia
Szakdolgozat konzulens: Veres Bálint
Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az öltözék-kiegészítő, amely az emberi test anatómiáját és formáit veszi alapul

Az öltözék-kiegészítő, amely az emberi test anatómiáját és formáit veszi alapul

A már-már ékszerként funkcionáló tárgyak fókuszában a tárgy és a test érdekes, szokatlan kapcsolata áll.

Lehet-e létjogosultsága a tradicionális roma mintáknak a 21. század divatiparában?

Lehet-e létjogosultsága a tradicionális roma mintáknak a 21. század divatiparában?

Szászvárosi Noémi szakdolgozatában arra is kereste a választ, hogy vannak-e olyan önálló stílusjegyek, amelyek alapján kijelenthető, hogy egy viselet egyértelműen cigány.

A kötött pulóverbe csomagolt zene

A kötött pulóverbe csomagolt zene

Ne csak a fülünkkel halljuk a zenét, de a szemünkkel, vagy akár tapintással is érzékelni tudjuk azt.

Hirdetés