Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Gerő Patrícia a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Építőművész mesterszak belsőépítész tervező specializációján szerzett diplomát. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

 

A Balaton-felvidéken található barnagi kálvária környezetébe terveztem ravatalozót. Az itt található stációk útvonalát folytatva alkottam kapcsolatot az építményekkel. Míg az eredeti stációk a keresztutat mesélik el, addig az általam alkotott megállók a meglévő temetőtől a kápolnán keresztül a ravatolozóig az emlékezéssel, búcsúval és halállal foglalkoznak.

 

 

A megállóknak három összetevőjük van: a verses falakon olyan költeményeket olvashatunk, amelyek különböző szemszögekből írják le a halált; a padokon meg lehet pihenni, emlékezni, vagy tisztázni a gondolatainkat, a fák pedig árnyékot adnak. Ez a hármasság a valaha itt állított három keresztre utal, de megjelenése nem erőlteti rá a vallásosság gondolatát.

A ravatalozó formaalkotása egyszerű: kelet-nyugat irányba tájolt vöröshomokkő falak a napot ölelik magukhoz. A nap útja szimbólum az ember életútjára. A két fal között egy egyszerű fadoboz áll. Az épület nyitott, kapcsolatot teremt a tájjal. Nincsenek se ajtók, se ablakok, a két szerkezet között létrejövő réseken lehet közlekedni. A doboz urnatartó felöli oldala a lécezésnek köszönhetően belülről zártnak, kívülről nyitottabbnak hat. Így a közeli hozzátartozóknak belül személyesebb teret ad, de azokat se zárja ki, akik kicsit távolságot akarnak tartani.

 

 

Témavezető: Demeter Nóra
Forrás: METU

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

BabKa | FRISS DIPLOMA

BabKa | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Stelázsi | FRISS DIPLOMA

Stelázsi | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

PADka | FRISS DIPLOMA

PADka | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés