Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Formanek Liza a MOME Építőművészet szakán szerzett MA diplomát. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

Mestermunkám célja a Kelenföldi lakótelep egykor virágzó közösségi központjának, a Kelenföld Városközpont épületegyüttesének revitalizációja. A közel húszezer lakosú lakótelep centrumában található, amőbaszerűen elterülő komplexumot az egykor hiányzó szolgáltatások megteremtésére szánták, melyet a lakótelep elkészülte után több évvel, 1979-ben adtak át. Tervezői, Zilahy István és Bada József tudatosan szerették volna oldani a lakótelep „alvó város” jellegét, így a Városközpont szolgáltatásokkal, üzletekkel, mozival, szórakozóhellyel, étteremmel és művelődési házzal várta vendégeit.

 

 

Fontosnak tartottam a tervezők szándékainak, illetve a jelenlegi épület szerethető hangulatának a megőrzését. Ugyanakkor több mint negyven év elteltével, a szemmel látható amortizáció mellett világossá váltak azok az elhibázott téri szituációk, melyek hozzájárulnak a helyszín negatív megítéléséhez. Idesorolhatóak a teraszrendszerhez kapcsolódó sötét és nyomott terek, berácsozott járatok és szemétlerakóként használt zugok. A kiemelt passzázsrendszerrel nem érintkező épületrészekbe a tervezők raktárakat és gépházakat terveztek.

A környék fejlődésével a Városközpont térbeli relációi megváltoztak: a Bikás park és a négyes metró megálló előtti tér meghatározó színterei a lakótelep életének, melyek oldalán a Városközpont zárt homlokzatai sorakoznak. Az üzletek és szolgáltatások szervezetlenül váltják egymást, az emeleti szinten általában sok a kiadó, vagy régóta üresen álló helyiség. 

 

 

A közlekedőrendszert újraértelmeztem, így elbontásra kerülnek a szűk oldalsó és a középső tengelybe beálló lépcsők, illetve a teraszrendszernek azon részei, ahol az új funkciókialakítás nem igényli, illetve akadályozza annak jó használatát. Emellett az utólagosan hozzáépített gyorsétterem elbontása lehetővé teszi, hogy a beugró tér ismét egy többfunkciós városi köztér lehessen. 

Tervemben a területet három részre tagolom, a Kultúrház, a Piactér és a Fórum egységeiben helyet kapnak a jelenleg jól működő funkciók, a terület korosztályi heterogenitását egy magánkollégiumi lakhatási funkcióval segítem, melynek diákjai stabil használói réteget biztosítanak a Központ működésének. Jelenleg a parkolóban működik a környéken rendkívül népszerű szombati piac, amit tervemben integráltam a Városközpontba. Az erre a célra választott épületrészt a pillérvázas szerkezetéig bontottam vissza és egy új fedést terveztem neki, mely előregyártható és sorolható elemekből áll, kialakítása követi a pillérváz raszterét. A többféle programra is használható csarnok az előtte elterülő köztérrel kiegészítve biztosít elegendő helyet a hétvégi piacozásnak. 

 

 

A Kultúrház két épületét jelenleg a Budapesti Művelődési Központ és a Kelenföld Montázs Központ (egykori Olimpia Filmszínház, 2000 óta nem üzemel) alkotja, melyek számos téri és szervezeti problémával küzdenek. A meglévő kulturális funkciókat új kontextusba helyezve, a jelenkor közönségének megfelelően bővítem és átszervezem. A tér felé néző földszintekre publikus funkciókat helyeztem, így a jelenleg zárt homlokzatokat függönyfalra cserélem, a karakteres állópaneles burkolatot megtartom.

A volt filmszínház első emeletéről nyílik a lépcsőzetes szerkezetű előadóterem, amit az előadásokhoz szükséges háttérfunkciókkal egészítettem ki, alatta próbákra és sportolásra alkalmas termeket és öltözőket helyeztem el. A könyvtárépület középső részén, a volt előadóterem miatt egy nagyobb, egybefüggő tér található, melyet átriummá alakítottam. Az első emeletre egy bútorként használható lépcső vezet fel, mely szeparálja a gyerek- és felnőtt olvasótereket. Az első és második szinten szabadpolcos könyvtár, illetve kiadó oktatótermek, kutatótermek és tanulószobák kaptak helyet. 

 

 

A négyes metró kijárata előtti tér a terület legfrekventáltabb pontja. Észrevételeim szerint ez az egység (Fórum) az aktuális kialakításnál szellősebb beépítést igényel. A funkciók áthelyezésével felszabadított épületből egy kerengőt hagytam meg, mely egy gördeszkapályát ölel körbe, teret adva a lakótelep legnépszerűbb sportjának. A különböző büfék és kisboltok „L” alakban ölelik körbe a teret, fedett teraszként használva azt. A metró üzemeltetéséből felszabaduló nagy mennyiségű meleg levegőt egy hőcserélő központon keresztül felhasználom az épületeim fűtésére és hűtésére. Ezt a gépészeti teret építészeti objektumként fogalmaztam meg, a vertikális hangsúly kijelöli a Fórum fogadópontját. 

A két eltérő kialakítású kollégiumi tömb közvetlen összeköttetésben van a publikus önkiszolgáló étteremmel, illetve a bisztróval és a co-working kávézóval. Az új acélszerkezet beleül a régi szerkezetből kiharapott részekbe, a szükséges elhatárolást megtartva a két szerkezet között. Az új elemek egységes anyaghasználatuk által elkülönülnek a meglévő épülettől, a színhasználattal a jelenlegi identitás erősítése volt a célom. Az eredeti oszlopokkal megegyező kék színű, perforált fémburkolat funkciótól függően változó áttörtséggel és formálással rendelkezik. 

 

 

Vízióm egy olyan hibrid városi alközpont megteremtése volt, mely a 21. században is lehetőséget ad a találkozásra, kulturálódásra, szórakozásra – összességében a lakótelepi közösség erősítésére.

 

 


 

 

Mestermunka témavezető: Marián Balázs 
Mestermunka konzulens: Máté Tamás 
Szakdolgozat konzulens: Haba Péter 
 

Forrás: MOME
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Juharfa utca silent book | FRISS DIPLOMA

Juharfa utca silent book | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Búcsú útja ravatalozó | FRISS DIPLOMA

Búcsú útja ravatalozó | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

 METU X HUB | FRISS DIPLOMA

METU X HUB | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés