Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Szarvas Valentin a MOME Divat-és Textiltervezés szakán szerzett MA diplomát.  

 

Az egyetem Design Intézete idén 4 fő témába sorolta a diplomamunkákat: KRAFT, SOCIAL, EMOCIONÁLIS és FENNTARTHATÓSÁG. Valentin projektje a FENNTARTHATÓSÁG kategória egyik kiemelkedő példája. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

 

A fenntarthatóság nem egy individuális fogalom, hanem egy folyamat, amely örökké végezhető. A körforgás alappillére a folyamatos változás. A változásé pedig az, hogy legyen egy állandó, amely ezt a mozgást végzi, amely képes az alapvetései egy részét felülírni, miközben saját maga első verziójához keresi a visszavezető utat. Mestermunkámban ezeknek a változásoknak a fázisait fogalmaztam meg a divattárgyak rendszerében. A ruhák különböző fázisainak meghatározásával egy sajátos rendszert alakítottam ki, amely rendszernek a bemutatására a mestermunkámként létrehozott öltözékkollekció szolgál.

A mestermunkám előtanulmányaként a szakdolgozatom szolgált, amelyben a saját tervezői introspekciómon keresztül szándékozom bemutatni és megérteni a körforgásos rendszerek működését különös tekintettel a saját tervezői énem körforgásosságára. A tervezés elején olyan képzőművészeti alkotásokat kerestem, amelyekben valamilyen módon tetten érhetők ezek az egymást építő vagy romboló mozgások.

 

 

Egy fiktív, de annál inkább jellemző alapvető ruhatárat építettem fel, amelyben a különböző ruhatípusokat rendszereztem anyag és szabástechnológia szerint. A kollekció –  felépítését tekintve – három fontos egységre bontható. Az első egységben a ruhadarabok díszítésével foglalkozom, amely során olyan varrástechnológiákkal és szimbólumokkal építkezem, amelyek teljes mértékben a ruhadarab részévé képesek válni és a különböző fázisaikban tovább tudnak épülni. Ebben az egységben a textília felületén hozom létre a változás fázisait.

Egy kicsit távolabb lépve a második egységben a ruhadarabok konstrukciójával foglalkozom, amely már a sziluett változását is magával hozza. Ez a konstrukcióban való változás a különböző fázisokban két irányban is megjelenhet: dekonstrukció vagy épp rekonstrukció formájában.

A kollekció harmadik fázisában már a sziluett szerkezetének alapvető részét képezi az összeépült alkatrészek helyének előre definiálása. Ennél az egységnél a ruha alkatrészei összeépülve alkotnak azonos egységet, illetve különböző ruhadarabok összeépülésével jön létre a végső forma és a ráépülő alkatrészek helyének meghatározása.

 

 

A kollekcióban felhasznált alapanyagok Ecotex Standard 100, GOTS – Global Organic Textile Standard, valamint Global Recycled Standard tanúsítvánnyal rendelkeznek és az Európai Unió területéről származnak. Ezen felül pedig AERON, TOMCSANYI, NANUSHKA deadstock anyagokat használtam fel.

 

Témavezető: Tomcsányi Dóra
Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Wind Light | FRISS DIPLOMA

Wind Light | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Oszakai pavilon | FRISS DIPLOMA

Oszakai pavilon | FRISS DIPLOMA

Az idei friss diplomások munkáiból szemezgetünk

Oscar-díjas filmrendező és a New York-i MoMA kurátora köszönti a MOME végzőseit  

Oscar-díjas filmrendező és a New York-i MoMA kurátora köszönti a MOME végzőseit  

 
Világhírű alkotókat lát vendégül megújuló diplomaosztója keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

Hirdetés