BabKa | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Kovács Martina a MOME kerámiatervezés szakán szerzett MA diplomát.  

 

Az egyetem Design Intézete idén 4 fő témába sorolta a diplomamunkákat: KRAFT, SOCIAL, EMOCIONÁLIS és FENNTARTHATÓSÁG. Martine projektje a FENNTARTHATÓSÁG kategória egyik kiemelkedő példája. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

 

Az energiaválság és ezzel párhuzamosan, a környezettudatos szemlélet erősödésének hatására az alternatív fűtési megoldások iránti fogyasztói igény is megnövekedett. Tervezőként és alkotóként célom, hogy erre reflektálva egy kisméretű, könnyen összeépíthető, gazdaságos, lokális szempontokat szem előtt tartó, ökotűzterű cserépkályha tervezésével járuljak hozzá a piacon megtalálható környezettudatos fűtési megoldásokhoz.

A tervezési folyamatot saját alapanyag kutatás és anyagfejlesztés előzte meg, melynek eredményei a hatékony működést elősegítve konstrukciós és formai újításokra is lehetőséget adtak. Az általam tervezett kályha zárt rendszerű, a levegő beáramlását a ház alatt elhelyezett légcsatorna segíti elő, ez biztosítja az oxigént az ökotűztérben az égéshez. A babhoz hasonlító forma, amely nagyobb méretű kerámiacsempékből épült fel, valamint az intenzív narancssárga szín újszerű megjelenést kölcsönöz a kályhának.

 


Teljesítményét tekintve a BabKa egy közepesen hőszigetelt 40 légköbméteres helyiség befűtésére alkalmas. A cserépkályha hatásfoka 84%-os, egyszeri felfűtéséhez 10 kilogramm 20% nedvességtartalom alatti keményfa szükséges (a tűzifa fűtőértéke: 4,16 KWh/ kilogramm – ez lenne a 100%-os hatásfoknál), ami azt jelenti, hogy egy megrakása 34,94 kWh a hőmennyisége tehát a 1,5 centiméter vastagságú kerámiacsempe burkolat 8-10 órán keresztül képes tárolni a hőt. Az általam tervezett cserépkályha 130 köbméternyi levegőt használ fel a 10 kilogramm tűzifa elégetése során. 

 

Témavezető: Kondor Edit
Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

METU DIPLOMA SHOW a Magyar Nemzeti Galériában

METU DIPLOMA SHOW a Magyar Nemzeti Galériában

Az álom tematikájú divatbemutatón egyszerre mutatkoztak be a textilekkel és az ékszerekkel dolgozó hallgatók.

Pincétől a panorámáig – zarándokház Sajópálfalán

Pincétől a panorámáig – zarándokház Sajópálfalán

Czirják Róbert diplomamunkája.

Hallgatói terv 2020: Mozgásoptimalizáló futónadrág

Hallgatói terv 2020: Mozgásoptimalizáló futónadrág

Sáska Dóra diplomamunkája

Hirdetés