Bemutatkozik a NORNA.

2022-ben egy új színfolt jelent meg a hazai design szcénában: a NORNA, a narratív designt értelmezi újra kortalan bútorokkal. A márka letisztult formanyelve erősen magába hordozza a skandináv, minimalista esztétikát, miközben sokrétű történeteket mesélnek el a tárgyaikkal. A debütáló NÁMI névre keresztelt kollekciót például a posztmodern science fiction filmek tárgyi környezete és a Blade Runner magyar forgatási helyszínei inspirálták. Kortárs bútorok a jövő generációjának, a múltból táplálkozva!
 


A NORNA mögött két fiatal formatervező, Pinezits Petra és Takács Alexandra „fonja  a márka sorsának fonalait”. A brand neve ugyanis a skandináv mitológia Nornáira, a múlt, jelen és jövő istennőire utal, akik az egyes életutak alakulásáért felelősek a mítosz szerint.

Petra és Alexandra sorsszerű találkozása a MOME formatervező mesterszakán történt, ahol hamar barátokká és egymás szakmai segítőivé váltak. Majd egyre inkább felfedezték, hogy a külön tervezett munkáik is harmonikusan kiegészítik egymást, így megfogalmazódott bennük egy közös projekt gondolata. Ehhez pedig a közös szenvedélyüket, a bútorokat, illetve a bútortervezést választották. A kiforrott koncepció, a NORNA 2022-ben mutatkozott be a nagyközönség előtt a HFDA mentorprogram keretein belül. 

„Minden kollekcióval egy témát szeretnénk feldolgozni, amire aztán bútorok formájában adunk válaszokat. Nálunk először alakult ki a cégfilozófia, aztán találtuk ki a nevet, és erre a mitikus gondolatiságra szeretnék felfűzni majd a további kollekciókat is. Nálunk a téma inspirálja a formát. Ez tartja fel az érdeklődésünket is, hogy mindig egészen más témakörökkel foglalkozunk. Amikor témát választunk, először mindig a múltba kutatunk, aztán a jelenbe helyezzük a történetet, közben pedig egy javaslatot teszünk a jövőre is. Generációkon átívelő bútorokat szeretnénk alkotni, amik nemcsak egy-két évig aktuálisak” – osztotta meg velünk Petra és Alexandra.

Emiatt a felfogás miatt pedig tudatosan nem korlátozzák a márkát semmilyen stílusirányzatra, a narratív design az, ami összeköti a tárgyaikat. 
 


A legelső, Námi névre keresztelt kollekciójuk a 360 Designon, a S/ALON Budapesten is helyet kapott a legismertebb magyar tervezők között. A három darabból álló kollekciót posztmodern science fiction filmek tárgyi környezete inspirálta, többek között a Blade Runner és a legújabb film magyarországi forgatási helyszínei. Petra és Alexandra azt figyelte meg, hogy a kortárs sci-fik látványvilága már nem egy teljesen elrugaszkodott, futurisztikus tárgykultúra formájában jelenik meg, hanem egyre hétköznapibbá válik.

A jelen és a jövő egyre inkább összeér. A Námi bútorok ezt a kettősséget hordozzák magukban: ugyanúgy lehetnének egy sci-fi film díszletei, mint egy ízléses, kortárs otthon bútorai. 

A kollekciót három bútor alkotja: a bench, a stool és a napközbeni pihenésre alkalmas egyszemélyes fekvőbútor, a daybed. Egyszerű és tiszta formaviláguk könnyen beilleszthető változatos enteriőrökbe, az ergonomikus kialakításuknak köszönhetően pedig nemcsak díszei, hanem kényelmes elemei is lehetnek az otthonoknak. Ehhez a formai inspirációt a minimalista, grandiózus terek és boltívek adták.
 


Nem véletlenül választottak az Óbudai Gázgyár egykori kátránytornyát a fotózás helyszínére. A futurisztikus indusztriális környezetet azonban további feltörekvő magyar tervezők tárgyaival tették otthonosabbá, ezzel is kihangsúlyozva azt a korábban említett kettősséget, ami a kollekció egyik legnagyobb erőssége. Szerették volna megmutatni továbbá, hogy milyen különleges terek hozhatók létre hazai termékekből, ezért válogattak például Marta Edöcs és itthon. termékeket a bútoraik mellé. Alexandra és Petra számára egyébként is fontos az összefogás és a közösségben való gondolkodás más hazai tervezőkkel. Nagy lehetőségeket látnak ebben fiatal márkaként.

„Jó lenne más tervezőkkel még szorosabban együttműködni, akár egy közös showroom, akár egy designnegyed formájában, ahol közel egymáshoz segíthetnénk a másikat” – vallják. 


A NORNA 2023-ban egy Skadi névre keresztelt, tömörfa kültéri bútorkollekcióval készül, ami egy újabb izgalmas témát jár majd körül konceptuálisan. 
 

Námi kollekció:
Tervező: Norna 
Gyártó: IronDesign Kft., FrontArt Kft.

Fotózás:
Fotó: Talabér Géza
Modell: Hegyi Fanni, Fekete Paolo
Dohányzóasztal: REBLE
Szőnyeg: Berber Budapest
Kerámiák: itthon.
Fekete tányér: Marta Edöcs
Állólámpa: Blum&Wolf


 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Milyen egy okosüzem a gyakorlatban?

Milyen egy okosüzem a gyakorlatban?

CNC gyárlátogatás a Fabunióval.

Időutazás a Balaton Bútorgyárba

Időutazás a Balaton Bútorgyárba

Már rövid videókkal is kiegészíti a helytörténeti sorozatát a VEB2023.

Hallgatói terv 2020: Leaf me alone

Hallgatói terv 2020: Leaf me alone

Czikkely Anna diplomamunkája

Hirdetés