Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Burger Krisztina a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Környezetkultúra alapszak (BA) Belsőépítészet specializációján szerzett diplomát. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 


A diplomamunkám egy belsőépítészeti terv a METU művészeti karának közösségi terére. Elsődleges célom volt a diákok igényeinek kielégítése, valamint a művészeti kar identitásának bemutatása. A helyszínt a METU egyik legújabb kampusza, az Infoparkban található I épület földszintje nyújtja.

Kutatásomat egy felméréssel kezdtem az egyetemisták körében, amit a saját tapasztalataimmal egészítettem ki. Ennek mentén arra jutottam, hogy egy közösségi kiállítótér tudná a legjobban reprezentálni a művészeti kart.

 

 

A közösségi teret négy részre tagoltam: tanulás, pihenés/szórakozás, étkezés és kiállítás. A tervezési terület nagy részén azonos székeket, puffokat és asztalokat alkalmaztam, amelyek segítségével praktikusan bővíthető és csökkenthető a terek befogadóképessége. A kiállítótér variálhatóságának, a célnak megfelelő átalakíthatóságának koncepcióját tartottam szem előtt a teljes tervezési folyamat során. A tervezés központi eleme az épület középső átriumos részében elhelyezett kiállítótér, mely egybefolyik a szomszédos terekkel, és lépcsőzetességével játékosságot visz a térbe. 

 


Konzulens: Dr. Alexa Zsolt
Forrás: METU

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Budapest Evezős Egyesület telephelyének fejlesztési lehetőségei

A Budapest Evezős Egyesület telephelyének fejlesztési lehetőségei

Az építészeti koncepció meghatározó eleme a környezettel való szoros kapcsolat.

Amikor a futás és az építészet egybeolvad

Amikor a futás és az építészet egybeolvad

Tóth Adrienn diplomamunkájában arra kereste a választ, hogyan fejezhetné ki a természetben való futást építészeti-tájépítészeti eszközökkel.

A 3D nyomtatással készülő eszköz, amely a gyermekek mozgásfejlesztését segíti

A 3D nyomtatással készülő eszköz, amely a gyermekek mozgásfejlesztését segíti

A tárgy teljes mértékben a gyerek igényeire, méreteire szabható.

Hirdetés