Hirdetés

Határtalan fantázia és játékosság.

A szálcement homlokzatburkolatokra gondolva, a legtöbb embernek a természetes színek, a szürke és bézs árnyalatok jutnak eszébe, pedig egyre több építész fedezi fel magának az EQUITONE burkolatokban rejlő színesebb lehetőségeket is, amire már itthon is megannyi példa van. Sorozatunk első részében itthon megvalósult példákon keresztül mutattuk be, mennyit változtathatnak az épületek karakterén a színes homlokzatburkolatok, hogyan oldják a szigorúbb homlokzatok monotonitását és adnak extra jegyeket egy épülethez. Mostani összeállításunkban az anyag nyújtotta játékos lehetőségeket igyekszünk bemutatni két, a közelmúltban átadott hazai óvoda és egy gyermekgyógyászati klinika megújult homlokzatán keresztül.

 

Idén szeptemberben vehették birtokba az óvódások a Kaposvári Egyházmegye legújabb intézményét, a Kecelhegyi Szent Család Katolikus Óvodát. A több mint ötezer négyzetméteres telken megvalósult, 630 négyzetméteres épületben az óvodai szobák mellett sószoba és mászófal is a gyerekek rendelkezésére áll. Az új óvoda épületének kedves, látványos megjelenését a homlokzatot fedő EQUITONE [pictura] lapoknak köszönheti.

A világoszöld, narancssárga és kék négyszögekből megkomponált homlokzat bár játékosságot sugall, valójában egy adott mintát követ. Szintén a panelek esztétikai értékét növeli, hogy a méretre vágott formákat a lapokkal megegyező színű szegecsekkel rögzítették. Az ultramatt felületű [pictura] panelek PU-lakk bevonatuknak köszönhetően könnyen tisztíthatók és antigraffiti tulajdonsággal is rendelkeznek. Bár a [pictura] sorozatban húsz alapszín közül választhatnak a vevők, igény esetén bármilyen egyedi színárnyalatban is előállíthatók, amivel végtelen számú lehetőséget kínálnak felhasználóiknak.
 


Más megközelítést választottak a szintén idén ősszel megnyílt kőbányai Mocorgó Óvoda megtervezésekor a KJT Építész Stúdió építészei (Dénes Albert, Kajdócsi Eszter, Kajdócsi Jenő, Soós Timur, Sztankovics Andrea), akik szabadjára engedték fantáziájukat, és bátran játszottak a színekkel és geometriai alakzatokkal.

Amellett, hogy az épület homlokzatát több helyen élénk színű (főként sárga) EQUITONE [tectiva] lapok borítják, helyenként perforált díszítéssel, a tervezők a formabedobó játékra emlékeztető élénk piros, sárga és zöld háromszög, rombusz formájú ablakok kereteit is EQUITONE lapokkal burkolták, ezekhez hasonló házikó formák az épület belsejében, a tornaterem felső, lelátó szintjén is megjelennek. Mivel az EQUITONE szálcement burkolatai rendkívül tartósak, így még a gyerekek által használt épületrészeken is garantáltan sokáig megőrzik szépségüket.
 


Ugyancsak 2022-ben adták át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikájának új gyermek- és ifjúságpszichiátriai épületét. A háromszintes, közel ezer négyzetméter összterületű épületben – ami a régió gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-, valamint Baranya megye ambuláns ellátását is végzi – egy önálló, 25 ágyas gyermekpszichiátriai részleget alakítottak ki.

Az egy négyágyas, két kétágyas, öt háromágyas és két magas kockázatú, egyágyas kórterem mellett az ambuláns helyiségek és orvosi szobák is helyet kaptak 3 szinten, összesen 975 négyzetméteren. A korszerű, energiatakarékos fűtési és szellőző rendszerrel megvalósult modern, minimalista épület homlokzatára az EQUITONE bézs [tectiva] TE 60 paneljei kerültek, kiegészülve a zöld színű [pictura] PG 544 részletekkel, aminek köszönhetően az épület homlokzata mértéktartóan ugyan, de finoman oldja az egészségügyi intézmény szigorú jellegét.
 


A három most bemutatott, gyerekek számára megvalósult létesítmény is azt bizonyítja, hogy az EQUITONE burkolatok segítségével már egy viszonylag minimális ötlettel is egyedivé tehető egy épület homlokzata.

 

EQUITONE | Web | Facebook | Instagram | LinkedIn | Pinterest

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

High-tech kilátó a Szilícium-völgyben

High-tech kilátó a Szilícium-völgyben

A 61 méter magas építmény maga termeli majd meg a működéséhez szükséges energiát.

Padok a kapolcsi ravatalozóban

Padok a kapolcsi ravatalozóban

Különleges eljárással készített rendhagyó műtárgyat a MOME Építészeti Intézetének csapata.

Európa egyik legjobbja a Bécsi Főpályaudvar

Európa egyik legjobbja a Bécsi Főpályaudvar

A Consumer Choice Center 2021-ben a Bécsi Főpályaudvart választotta a második legutasbarátabb pályaudvarnak Európában.

Hirdetés