Špela Videčnik a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 című konferencián a ljubljanai építészirodája nemzetközi munkáiról beszélt.

Szlovénia kis ország, az OFIS arhitekti stúdió mégis sikeressé vált Európában. Az áttörésben komoly szerepet játszott egy Fehéroroszországból váratlanul beeső e-mail – derült ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián.

„Sokat változott a város azóta, hogy tinédzserként itt stoppoltam” – adta meg előadása alaphangját Špela Videčnik, aki hamar a hazájára váltott. „Bár Szlovénia egy kétmilliós kis ország, kulturálisan, klimatikusan is nagyon változatos.” Az OFIS arhitekti első munkája a ljubljanai városi múzeum bővítése volt, nem sokra rá következett az NK Maribor stadionjának felújítása. Az ihletet a hatalmas, hatvanas évekbeli betonív adta, és a megvalósítás olyan jól sikerült, hogy egy napon e-mailt kaptak Fehéroroszországból: a BATE Boriszov focicsapata számára egy az egyben megvennék a terveket. „Egy az egyben azért ne, igazítsuk a helyszínhez!” – mondta Videčnik és a partnere, Rok Oman, a rugalmas belorusz sportvezetők pedig igazat adtak nekik.

A stadion leglátványosabb része kétségtelenül a lyukacsos textil hatását keltő héj, a Skin, amely mögött még egészen a lelátókig van tér, ami utcaként működik és számos közfunkciót ellát.

Videčnik hosszabban beszélt még egy párizsi tervükről is, érthetően, elvégre az OFIS-nak a francia fővárosban is van már irodája. A Basket Apartmanház Párizs 19. kerületében áll, a La Villette park mellett. Egy rendkívül keskeny, 11x200 méteres telekre tervezték a házat, amely keletről egy új villamosvonalra néz, míg nyugatról a remiz tetején lévő focipályára. Elsősorban a bent lakó egyetemistáknak akartak egészséges környezetet teremteni a tanuláshoz és a találkozásokhoz.

Mivel a focipálya felőli részből a város, mi több, az Eiffel-torony is látszik, itt végig nyitott folyosó van, és innen közelíthetőek meg az apartmanok. A túloldali homlokzaton minden apartmanhoz különböző méretű erkélykosarakat terveztek, ezek iránya véletlenszerűen változik, változatossá téve a nézeteket és a homlokzat ritmusát.

A fenntarthatóságról 20 centis külső hőszigetelés, 300 m² napelem, és esővíz-gyűjtő gondoskodik. Jóllehet, Videčnik két nagyobb projektet emelt ki, mégsem csak nagy léptékben gondolkoznak: terveztek vidéki házat Szlovéniában, és összerakható elemekből álló kisházakat is, amely akár egészen apró, 9 m²-es is lehet, és elsősorban a megfizethetetlen világvárosok lakásgondjain enyhíthet. 

A Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 konferencia további előadásairól szintén közlünk rövid összefoglalót. Legutóbb Ben van Berkel prezentációjáról írtunk, míg a következő részben Zoboki Gábor előadásáról számolunk majd be.

Az Octogon 2014/7-es száma részletesen foglalkozott a BATE Boriszov stadionjával, továbbá az OFIS extrém körülmények között felépített menedékházáról is beszámoltunk.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Dubajt a jövőben inkább kinyomtatják

Dubajt a jövőben inkább kinyomtatják

Komoly tervei vannak az Emirátusnak a 3D technológiával kapcsolatban.

A héten végleg kizöldült az Alma

A héten végleg kizöldült az Alma

Az amerikai tech-óriás, az Apple immár csak tiszta energiát használ.

Egy tengerparti ház, amely sosem készül el teljesen

Egy tengerparti ház, amely sosem készül el teljesen

Ilyen az, amikor az építészet és a természet beszélget egymással.

Hirdetés