Az ír O’Donnell + Tuomey építész iroda vezetőtervezője a CEU budapesti kampuszának megtervezéséért kapta az elismerést. 

Hirdetés

Az Architects’ Journal és az Architectural Review által alapított Nők az építészetben (Women in Architecture) díjat idén Sheila O’Donnell kapta, méghozzá a CEU Nádor utcai kampuszának koncepciójáért. A zsűri indoklásában kiemelte O’Donnell szenvedélyét és elkötelezettségét, amely eredményeként tervből valósággá vált a CEU új kampusza, de arra is kitértek, hogy hitvallása, az építészetben betöltött szerepe az építészhallgatók - kiváltképp a fiatal nők - példaképévé emeli. 

CEU budapesti kampusza - építész: ODonnell+Tuomey - fotó: Tuba Zoltán

Sheila O’Donnell, John Tuomey és a Teampannon koncepciója egy előadótermekkel, könyvtárral, irodákkal és kávézókkal teli új épületet adott egy már meglévő struktúrához, melyet a tervezőknek szükségszerűen át kellett alakítaniuk, a mai igényekre szabniuk. A tervezők célja a belső rend megteremtése volt, hiszen az újjáépítés előtt kesze-kusza kampusz fogadta a hallgatókat, tanárokat, vendégeket, akiknek sokszor az utcára is ki kellett menni, ahhoz, hogy egyik épületből átjussanak a másikig. Erre adott megoldást az átjárhatóság. Az építészek tiszta, világos láncba fűzték a belsőudvarokat (az építészek a pesti bérházak belsőudvarainak hangulatát igyekeztek megidézni), ezzel egységbe foglalták a régit és az újat. Az üvegtetőkkel fedett belsőudvarok köré szerveződő közösségi és oktatási helyiségek változatos belső világot eredményeznek, összhangban a budapesti urbánus kultúrával és a CEU szellemi világképével. 

A CEU Nádor utcai kampuszának építkezése komoly műszaki kompetenciát igényelt, hiszen az ultramodern épület a legforgalmasabb belvárosi környezetben, az UNESCO világörökség területén található. A Market csapatának öt szomszédos, korábban leválasztott, történelmi épület radikális átalakulásáért, valamint két új komplexum egybefüggő építéséért kellett felelnie. A CEU kampus-újjáépítési projektjének egyik fő célja az volt, hogy egyetlen tágas, egybefüggő kampuszt alakítsanak ki a már meglévő két épület újragondolásával. A városi közeg sokkal összetettebb beépítési lehetőséget kínált, mely új utak és terek megnyitását tette lehetővé a tömbbelsőben, de a nyitott terek is komplex alternatívát követeltek meg. A kivitelezésnél fontos szempont volt a környezettudatosság filozófiája, ennek köszönhetően kiemelt szerephez jutott a tetőn kialakított növényzet, amely hozzátartozik az épületek hőnyereségének csökkentéséhez és emelik a projekt környezeti fenntarthatóságának fokát. A fedett belsőudvarok kialakítása, illetve a megoldása hozzájárul az alacsony szénkibocsátáshoz és a hosszú távú energiatudatossághoz.

CEU budapesti kampusza - építész: ODonnell+Tuomey - fotó: Végel Dániel

A budapesti belvárosi forgatagban megvalósított, tökéletes BREEAM minősítést elnyerő campus-újjáépítési projekt a Market Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg. 

Sheila O’Donnell mellett Eva Prats, a Flores & Prats alapítója, Ellen van Loon, az OMA egyik vezető tervezője, Carme Pigem, az RCR Arquitectes alapítója "versengett" az elismerésért. 
Mind a négy jelölt olyan épületeket hozott létre, melyek az egyedi funkción túl többletjelentést hordoznak és valamiféle plusszal járulnak hozzá a városi szövethez. 
 

O’Donnell az Octogon 2015/6-os lapszámában részletesen beszélt arról, hogy „a CEU sok szempontból szokatlan”, illetve a fiatal építészek helyzetéről.  

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kihirdették az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ nyerteseit

Kihirdették az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ nyerteseit

2017-BEN A LÉPTÉK-TERV KAPTA AZ  ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJAT, TÓTH EVELIN ENIKŐ A JUNIOR DÍJAS.

Magyar siker a világ egyik az A’ Design Award-on

Magyar siker a világ egyik az A’ Design Award-on

A VPI Betonmanufaktúra CROMA betonpad-rendszere elnyerte  az A’ Design Award ezüst minősítését az utcabútor kategóriában.

Red Dot díjat nyert az új SEAT Ibiza

Red Dot díjat nyert az új SEAT Ibiza

Az új Ibiza minden bizonnyal a legjobb formatervezésű autó, amelyet a SEAT eddig az A0 szegmensben alkotott.

Hirdetés