Az ír O’Donnell + Tuomey építész iroda vezetőtervezője a CEU budapesti kampuszának megtervezéséért kapta az elismerést. 

Az Architects’ Journal és az Architectural Review által alapított Nők az építészetben (Women in Architecture) díjat idén Sheila O’Donnell kapta, méghozzá a CEU Nádor utcai kampuszának koncepciójáért. A zsűri indoklásában kiemelte O’Donnell szenvedélyét és elkötelezettségét, amely eredményeként tervből valósággá vált a CEU új kampusza, de arra is kitértek, hogy hitvallása, az építészetben betöltött szerepe az építészhallgatók - kiváltképp a fiatal nők - példaképévé emeli. 

CEU budapesti kampusza - építész: ODonnell+Tuomey - fotó: Tuba Zoltán

Sheila O’Donnell, John Tuomey és a Teampannon koncepciója egy előadótermekkel, könyvtárral, irodákkal és kávézókkal teli új épületet adott egy már meglévő struktúrához, melyet a tervezőknek szükségszerűen át kellett alakítaniuk, a mai igényekre szabniuk. A tervezők célja a belső rend megteremtése volt, hiszen az újjáépítés előtt kesze-kusza kampusz fogadta a hallgatókat, tanárokat, vendégeket, akiknek sokszor az utcára is ki kellett menni, ahhoz, hogy egyik épületből átjussanak a másikig. Erre adott megoldást az átjárhatóság. Az építészek tiszta, világos láncba fűzték a belsőudvarokat (az építészek a pesti bérházak belsőudvarainak hangulatát igyekeztek megidézni), ezzel egységbe foglalták a régit és az újat. Az üvegtetőkkel fedett belsőudvarok köré szerveződő közösségi és oktatási helyiségek változatos belső világot eredményeznek, összhangban a budapesti urbánus kultúrával és a CEU szellemi világképével. 

A CEU Nádor utcai kampuszának építkezése komoly műszaki kompetenciát igényelt, hiszen az ultramodern épület a legforgalmasabb belvárosi környezetben, az UNESCO világörökség területén található. A Market csapatának öt szomszédos, korábban leválasztott, történelmi épület radikális átalakulásáért, valamint két új komplexum egybefüggő építéséért kellett felelnie. A CEU kampus-újjáépítési projektjének egyik fő célja az volt, hogy egyetlen tágas, egybefüggő kampuszt alakítsanak ki a már meglévő két épület újragondolásával. A városi közeg sokkal összetettebb beépítési lehetőséget kínált, mely új utak és terek megnyitását tette lehetővé a tömbbelsőben, de a nyitott terek is komplex alternatívát követeltek meg. A kivitelezésnél fontos szempont volt a környezettudatosság filozófiája, ennek köszönhetően kiemelt szerephez jutott a tetőn kialakított növényzet, amely hozzátartozik az épületek hőnyereségének csökkentéséhez és emelik a projekt környezeti fenntarthatóságának fokát. A fedett belsőudvarok kialakítása, illetve a megoldása hozzájárul az alacsony szénkibocsátáshoz és a hosszú távú energiatudatossághoz.

CEU budapesti kampusza - építész: ODonnell+Tuomey - fotó: Végel Dániel

A budapesti belvárosi forgatagban megvalósított, tökéletes BREEAM minősítést elnyerő campus-újjáépítési projekt a Market Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg. 

Sheila O’Donnell mellett Eva Prats, a Flores & Prats alapítója, Ellen van Loon, az OMA egyik vezető tervezője, Carme Pigem, az RCR Arquitectes alapítója "versengett" az elismerésért. 
Mind a négy jelölt olyan épületeket hozott létre, melyek az egyedi funkción túl többletjelentést hordoznak és valamiféle plusszal járulnak hozzá a városi szövethez. 
 

O’Donnell az Octogon 2015/6-os lapszámában részletesen beszélt arról, hogy „a CEU sok szempontból szokatlan”, illetve a fiatal építészek helyzetéről.  

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Miért jó a közösségi tervezés?

Miért jó a közösségi tervezés?

Ha a köztértervezésbe bevonják a lakosságot, sokkal jobban sajátjuknak érzik majd.

Nagy Csaba Prima Primissima díjas

Nagy Csaba Prima Primissima díjas

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Nagy Csaba (Archikon) kapott elismerést. 

Felhőkarcoló magyar módra és még díjnyertes is

Felhőkarcoló magyar módra és még díjnyertes is

Magyar sikerektől volt hangos az International Property Awards: a Group Dyer tervezte moszkvai felhőkarcolók is taroltak a díjátadón.

Hirdetés