Szálcement homlokzatburkolat különböző épületeken

Mert a természetes és természetesen szép anyag bármilyen épületen megállja a helyét.

Az Equitone építész pályázatán 2018-ban is a legváltozatosabb funkciójú épületeken jelent meg ez az építészek és beruházók által is egyre kedveltebb, az épületnek modern megjelenést kölcsönző homlokzati anyag. A díjat ezúttal kiérdemelt pályaművek között volt templom, iskola, piac és múzeum is, ami jól mutatja, hogy a természetes és természetesen szép anyag bármilyen épületen megállja a helyét.

Különleges anyag és forma kisvárosias hangulatban
Evangélikus templom, Budapest - építész: Krizsán András DLA

Budapest egyik kisvárosias - családi házas negyedében nem mindennapi feladat egy több épületből álló evangélikus templom megtervezésére kapható megbízás. Krizsán András DLA pályaművével szép példáját mutat meg annak, hogy egy szakrális funkció, egy kápolna hogyan találj meg helyét egy ilyen környezetben. A kápolna és annak kiegészítő elemei formájukkal és anyaghasználatukkal kitűnnek környezetükből, mégis természetes harmóniában állnak azzal. Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja zsűri kiemelte, hogy a kápolna biztonságot, nyugalmat és stabilitást sugároz, különösen szép a kereszténység legfőbb szimbóluma a kereszt megformálása a homlokzaton. Az Equitone-t a hagyományos kőburkolat rakásánál megszokott formai módon oldotta meg a tervező, ami a táblás burkolat esetében is finom és elegáns megoldás.

„Az épület felületképzésénél fontosnak tartottuk, hogy egy olyan anyagot válasszunk, amely lehetővé teszi az egységes homlokzati kép kialakítását. Ehhez antracit szürke színű (RAL 7016) szerelt Equitone szálcement burkolatot választottunk, aminek megjelenése az épület szakrális jellegét is kihangsúlyozza és kiemeli az épületet a környező lakóépületek közül.” - indokolta az anyagválasztást az Equitone háziversenyén megosztott I. díjat kapott Krizsán András DLA, a MODUM Építésziroda Kft. tervezője.

Nagytáblás homlokzati elem az iskolán
Budapesti Német Iskola - építész: BÁNÁTI + HARTVIG ÉPÍTÉSZIRODA

A Budapesti Német Iskola tovább bővítésének esetében a korábbi tervezők az eredeti gondolatmenetet követték. Az épület homlokzata felveszi a már meglévő épület karakteres megoldásait, formaképzését és szerkesztési elveit. Egyes részleteiben - leginkább anyaghasználatában - mégis finoman érzékelteti, hogy ez egy másik épület, ami nem szeretne minden részletében hasonlítani a meglévőre. Az új anyagként feltűnő Equitone szálcement homlokzatburkolat kellemes pasztell sárga színt visz az épület megjelenésébe. A BÁNÁTI + HARTVIG ÉPÍTÉSZIRODA építészei (Hartvig Lajos DLA, Nagypál Viktor, Éles Péter, Annus Zsuzsa, Guld Beatrix, Novotny Nóra, Kádár Gergő, Szabó Péter, Zajacz Judit) munkáját dicséri a saját maguk által tervezett iskola bővítése, amely a gyártó cég háziversenyén különdíjat érdemelt.

„A meglévő épület táblás faburkolata nem bizonyult tartósnak, ezért (és tűzvédelmi szempontok miatt) ehelyett szerelt táblás Equitone szálcement burkolatot használunk –a meglévő homlokzathoz hasonló, de szándékosan kissé eltérő színben. Ez a kialakítás mintát adhat a meglévő épület táblás faburkolatának majdani cseréjéhez is.” – emelte ki az anyagválasztással kapcsolatosan az építészcsapat.

Környezetteremtő piac Újpesten
Újpesti Piac és UP Újpesti Rendezvénytér - Építész: Firka Építész Stúdió

Az Újpesti Piac és UP Újpesti Rendezvénytér okkal lett rövid idő alatt Újpest egyik meghatározó épülete, hiszen funkciójából adódóan környezetteremtő, építészeti kialakítása és minősége pedig példaértékű. A Firka Építész Stúdió (Bikki István, Bun Zoltán PhD, Dobos Zsolt, Schöff Gergely) tervei által a hagyományos piac vásárcsarnokká válik, ami önmagában már egy igazi városi épületet eredményez.

„Az épületen használt Equitone burkolat különösen a tömör homlokzati felületen kel életre, ahol szellemesen átlós szerkesztésben került az épületre. Szinte képzőművészeti alkotásként viselkedik itt a burkolat.” – értékelte a különdíjat érdemelt pályaművet Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja. A tervezőcsapat az anyagválasztáról elmondta, hogy: „A szálcement helyszínen könnyen formálható volt a speciális geometriára, könnyű súlya nem terhelte feleslegesen a tartószerkezetet, a külső betonhatást a hőszigetelt, átszellőztetett homlokzat követelménye mellett is teljesíteni lehetett.”

Modern elemek az emlékeket őrző épületen
Nicolas Schöffer Múzeum - építész: Dr. Kondor Tamás, Dr. Fogas Renáta, Dr. Gyergyák Ákos

A Dr. Kondor Tamás, Dr. Fogas Renáta és Dr. Gyergyák Ákos építészcsapat által tervezett Nicolas Schöffer Múzeum esetében a cél az volt, hogy egyszerre tudják megmutatni a kontrasztot a művész szülőházának történeti vakolt architektúrája és az alkotó munkásságának frissességét, interakciókban való gazdagságát magában hordozó kortárs bővítmény jellege között. Ezért az épület anyagválasztásánál az üvegre, a fémre és a szálcement burkolatra esett a választás. A felnyíló zárt homlokzat egyik legszebb megoldási lehetőségét a szálcement burkolat biztosította, amely nem csak könnyű, de tömör matt felületének köszönhetően kortárs jellege mellett is szervesen illeszkedik a környék tömör falas építményeinek rendjéhez. – olvasható az anyagválasztás kapcsán az épület pályázati anyagában, amelyért az alkotók az Equitone építészeknek kiírt pályázata megosztott I. díját érdemelték ki.

„A megvalósult épület szép példa egy meglévő klasszicista lakóépület és egy ízig-vérig mai épület összeépítésére. Az épület fő erénye, hogy egységben tartja a különböző korú épületrészeket és mindezt kevés eszközzel.” – hangzott el a nyertes pályaművet értékelő Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja értékelésében.

További információ: www.equitone.com

(x)




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa legjobb szabadidős épülete a Paulinyi-Reith & Partners tervezte Pannon Park Biodóm. 

A világ legjobb középülete a Néprajzi Múzeum

A világ legjobb középülete a Néprajzi Múzeum

Az Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Ferencz Marcel és Détári György által tervezett új Néprajzi Múzeum épülete.

Hirdetés