A shortlist és díjazott munkákból álló kiállítás az aqb Project Space kiállítóterében látogatható

Április 18-án kihirdették a DECODE pályázat eredményét és megnyitották a pályaművekből rendezett kiállítást. A DECODE küldetése, hogy megfejtse és fókuszba helyezze az alkotások mögött rejlő koncepciót, bemutassa a művészi indíttatást és ezzel inspiráljon, valamint beszélgetést, vitát kezdeményezzen. Ennek érdekében a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány pályázatot írt ki fiatal alkotók számára Építészet, valamint Vizuális és alkalmazott művészet kategóriákban. A pályázóknak egy saját projektjükön keresztül kellett bemutatni az alkotói gondolatmenetet, melyet egy legfeljebb három perc hosszúságú médiafájlban kellett prezentálniuk. A pályaműveket az építészet és művészet területeinek elismert szakemberei bírálták el.

A bíráló bizottság a pályázatok közül kategóriánként 1-1 Fődíjat és 2-2 Ígéretes projekt díjat, valamint 1 db Spotlight szponzori különdíjat osztott ki, melyet idén is a társadalmat szolgáló, azt előmozdító kreatív alkotások elismeréseként nyújtott át. A pályázat összdíjazása a két kategóriában, együttesen nettó 2.100.000 Ft volt. A pályázati anyagból rendezett kiállítás 2024. április 19-25. között tekinthető meg, helyszíne az aqb Project Space (1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.). A Díj kiemelt támogatói az alapító BORD Építész Stúdió mellett a Be Light! és a Holland Nagykövetség, az esemény médiapartnere az Octogon Architecture & Design magazin, további támogatók az Alukönigstahl Kft., Sauska & Társa Kft., valamint a Szinorg Universal Zrt.

A DECODE Díjat 2018-ban alapította a BORD Építész Stúdió, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az értékteremtés jelentőségére. Hiszen legyen szó építészetről vagy a művészet bármely ágáról, az igazán felejthetetlen, átütő hatást kiváltó épületek, szobrok vagy más művészeti alkotások mögött mindig komoly alkotói indíttatás áll. Ez sokszor egy hangulat, történet, emlék, amely vezérfonalként kíséri végig az alkotói folyamatot. A DECODE elnevezés elsősorban arra utal, hogy fejtsük meg és csodálkozzunk rá a körülöttünk lévő tárgyak mögött rejlő értékes gondolatokra és történetekre.

”A DECODE számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtésére utal. Hisszük, hogy érdemes megtalálni és megérteni a környezetünkben lévő művészeti alkotások mögött rejlő gondolatokat, mert ezekből nyerünk inspirációt.”

- Bordás Péter, Ybl-díjas építész, a BORD Építész Stúdió alapítója és vezető tervezője, a DECODE Díj alapítója.

2019 óta a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány szervezi az eseménysort, melyet immár hatodik alkalommal rendeztek meg. Az idei DECODE Spring elnevezés arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy ezentúl a megszokott őszi időszak helyett tavasszal érkezik a díjpályázat. A díjátadót megelőző pályázatra idén 47 munka érketett be, 20 Építészet és 27 Vizuális és alkalmazott művészet kategóriában, amelyek közül egy szakmai zsűri válogatta ki a legkiemelkedőbb munkákat.

A zsűri tagjai: Bordás Péter, Ybl-díjas építész, a BORD Építész Stúdió alapítója és tulajdonosa, zsűrielnök, a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány alapítója, kuratóriumának elnöke - Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, Artlocator Magazin alapító - Dr. Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, egyetemi tanára és dékánja - Golda János Ybl-, Pro Architectura- és Príma-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja - Kálmán Borbála, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, kurátor, művészettörténész - Dr. Kukla Krisztián, az aqb (art quarter budapest) művészeti vezetője - Pém Ildikó, a BORD Építész Stúdió alapítója és tulajdonosa, a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány alapítója, a kuratóriumi tagja - Schneider Erika, kommunikációs tanácsadó - Szabó Levente DLA, Ybl-, Pro Architectura- és Prima-díjas építész, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.
A bíráló bizottság a pályázatok közül kategóriánként 1-1 Fődíjat és 2-2 „Ígéretes projekt” díjat osztott ki. A pályázat összdíjazása a két kategóriában, együttesen nettó 2.100.000 Ft volt. A fődíj mellé egy egyedi tervezésű díjtárgy, Zalavári Fruzsina alkotása is társult. Idén az Építészet kategória mindhárom díjazott alkotója egy ötnapos hollandiai tanulmányútban részesül a budapesti Holland Nagykövettség jóvoltából. A DECODE Spotlight különdíját idén negyedszer ítélték oda, amely a társadalmat szolgáló, azt előmozdító kreatív alkotásokat díjazza. A különdíj a Be Light! jóvóltából egy design világítótest.

A beérkezett pályaművekből a zsűri 17 munkát választott be a kiállítás anyagába. A kiállítás helyszíne az aqb Project Space kiállítóterében kapott helyett. Az egykori Haggenmacher sörgyárban található kortárs művészeti központ a kiállítóterek mellett egy művész rezidencia programnak is otthont ad, mely által a különböző területekről érkező művészek, zenészek, táncosok és alkotók számára a kulturális élet igazi olvasztótégelyévé vált Budapesten. A fa pillérvázas, rusztikus hangulatú kiállítótérben idén hatalmas ledfalakon futnak a kiállított projektek, melyek mellett a kisfilmekhez kapcsolódó műtárgyak is megtekinthetők.

A kiállítás április 19-25 között látogatható, a Facebook eseményben feltüntetett időpontokban. A kiállítást követően a díjazott és shortlist pályamunkák felkerülnek a DECODE Youtube oldalán található digitális filmtárba, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek és inspirációt nyújtsanak a jövő alkotói számára.
 

Építészeti Fődíjban részesült: Komplemen-tér – Alkotó: Lantos Balázs
Ígéretes Építészeti Projekt Díjban részesült: A Ritual Tour on Merapi Volcano – Alkotó: Petrányi Luca
Ígéretes Építészeti Projekt Díjban részesült: Mű=hely – Alkotó: Hajós Dorina
Művészeti Fődíjban részesült: Hagyjad már magad békén élni – Alkotók: Törteli Lilla, Deák Malvin
Ígéretes Művészeti Projekt Díjban részesült: Emlék Szalámi – Alkotó: Milinszki Boglárka
Ígéretes Művészeti Projekt Díjban részesült: Eltemetett tér – Alkotó: Hoff Bence
Spotlight Díj: Lenke udvar – Alkotók: Brjeska Laura Regina, Polyák Júlia, Prőhle Borbála Piroska

A kiállításon megtekinthető shortlist projektek:
Homoklak – Alkotók: Ignácz Réka, Buday Bendegúz
Alakbánya – Alkotók: Lizer Dorottya, Szakonyi Luca Zsófia
Rakodó Újratöltve – Alkotó: Klenóczky Dániel Péter
Kompánia – Alkotó: Ruszinkó Dominika
Stolen Fire – Alkotó: Birkás Mona
DANSE MACABRE – Alkotók: Kaldenecker Zsófia, Szerdahelyi Dalma
Melegsugarak – Alkotók: Sztefanu Marina, Fülöp Gergő
Verstér – Alkotó: Juhász Judit
Beleélés – Alkotó: Martincsák Anna
Homo Cubus – Alkotó: Tóth Laura Lala

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Nekünk írták a dalt!”

„Nekünk írták a dalt!”

A hazai popzene hőskorát mutatja be a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása.

Nagy Bálint Rajkéknál

Nagy Bálint Rajkéknál

Rendhagyó emlékkiállítás az Art Department Galériában.

High Level | KristofLab

High Level | KristofLab

KristofLab legújabb kiállítása január 28-ig látogatható a Godot Galériában.

Hirdetés