A szlovén Alpokban, extrém körülmények között felépített menedékház tervezésekor a szlovén OFIS Architects építésziroda a tervezési feladat megvalósítása során azt a célt is maga elé tűzte, hogy felmérje a szélsőséges időjárási körülmények hatását különböző anyagtípusokra és építési technikákra. Ennek eredményeképpen az ilyen környezetben optimálisan működő épületbe a Guardian kiváló hőszigetelésű, háromrétegű üvegszerkezete került.

A modern magashegyi menedékház terve 2015 őszén, a Harvard egyetem tervezői szakán készült a „lakóépületek extrém körülmények között” (Habitation in Extreme Environments) program keretében. A szervezők a benyújtott pályázatok közül a Katie McDonald, Erin Pellegrino és Frederick Kim által készített tervet fejlesztették tovább. A tervek alapján a menedékházat a rendkívül kemény és szélsőséges időjárási körülményekről is ismert Skuta csúcs közelében építették fel, a szlovén Alpokban. A tervezés során követelmény volt, hogy a menedékház legalább nyolc ember számára szolgáljon kényelmes és biztonságos tartózkodási helyül.

Extrém magaslati időjáráshoz megfelelő üvegezés

A több mint 2000 méteres tengerszint feletti magasság és zord időjárási körülmények miatt a tervezők úgy becsülték, hogy az edzett biztonsági üvegtábláknak mintegy 2,3 kN/m² felületi szélterhet kell kibírniuk, ami több, mint kétszerese annak, amelyet a modern városok felhőkarcolóinál beépített üvegtábláknak kell elviselniük. Az üvegtáblákkal szemben elvárás volt továbbá a kiváló hőszigetelő képesség és napvédelem, a jó biztonsági tulajdonságok, és a magaslati és extrém időjárási körülmények által támasztott feszültségekkel szembeni ellenállás. A Guardian szakértői az OFIS és az AKT szakembereivel együttműködve választották ki a legmegfelelőbb alapüveg-termékeket és az üvegszerkezetet. Ennek során az olyan kulcsfontosságú tényezők mellett, mint a hőszigetelés és napvédelem, figyelembe vettek számos funkcionális jellemzőt is, például a megjelenést és az átláthatóságot.

A választás végül egy háromrétegű, 0,5 W/m²K U-értékű, 33%-os naptényezőjű üvegszerkezetre esett, biztosítva az építmény optimális energiaegyensúlyát egész évben. A háromrétegű üvegezésben a funkció szempontjából meghatározó külső üvegnek a Guardian speciális, spektrálisan szelektív SunGuard® SuperNeutral® 70/37 bevonatos üvegére, a belső lapnak pedig a ClimaGuard® Premium T alacsony emisszivitású bevonatos üvegére esett a választás. Az így készült háromrétegű üvegszerkezet a látható fény 59%-át engedi át, ami a felhasználás területén fontos volt, figyelembe véve a magas napfényt.

Éjszaka és nappal is tökéletes kilátás

A speciális ablaküveg főbb pozitív tulajdonságai a semleges megjelenés, aminek köszönhetően az építmény a lehető legjobban beolvadhat környezetébe, illetve az alacsony külső tükröződés, ami a lehető legjobb belátást teszi lehetővé, valamint az alacsony belső tükröződés, amelynek köszönhetően a bent tartózkodók éjszaka és nappal is tökéletes kilátást élvezhetnek. „Célunk az volt, hogy a házban tartózkodók úgy érezzék, továbbra is a természetben vannak. Ennek megvalósításában a Guardian Glass hatékonyan működött együtt.” - mondta Erin Pellegrino, a Harvard Egyetem tervezési szakos hallgatója.

Aránylag kis mérete ellenére a projekt semmivel sem jelentett kisebb kihívást, mint egy nagy építési projekt. A kényelmes és biztonságos beltér kialakítása nem volt egyszerű feladat, különösen a szélsőséges külső körülmények miatt. Széles termékskálánknak és tapasztalt műszaki szakértőgárdánknak köszönhetően azonban a Guardian Glass végül mindenben teljesítette a magas elvárásokat.

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban, köztük Magyarországon, Orosházán, 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass float- és feldolgozott üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások kifejlesztésén.

 

További információért keresse fel a www.guardianglass.com weboldalt.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kubai építészetek

Kubai építészetek

Kiállítás a kubai múlt és jelen összetettségéről

A bontás egy könnyű és rövidtávú döntés

A bontás egy könnyű és rövidtávú döntés

Reuse projekt Kínában

Tér és Tanulás – Fifty-fifty

Tér és Tanulás – Fifty-fifty

Interjú a CAN Architects alapítóival

Hirdetés