Íves üveghomlokzattal nyit a világra a kyšice-i passzívház.

A prágai Stempel & Tesař építészirodát Ján Stempel építészprofesszor és egykori tanítványa, Jan Jakub Tesař alapították. Fenntarthatóság, körültekintés, a környezettel összhangban álló, gondos tervezés jellemzi munkásságukat. A két alapító között meglévő, generációs szemléletbeli eltérés jól kiegészíti egymást a stúdió munkáiban. A tervezők a Malé Kyšice déli városrészében, az egykori hétvégi telkek egyikén lévő kis házat egy mai igényeknek megfelelő passzívházra cserélték. A napra orientált projekt a House That Opens Up to the Sun nevet kapta.

 

 

A House That Opens Up to the Sun nevének megfelelően az épület teljes szerkezete legyezőként nyílik ki a napsugarak felé, pirkadattól alkonyatig fogadja, és hasznosítja a beáramló fényt és annak melegét. A Stempel & Tesař designerei gondoskodtak a túlhevülés elleni passzív védekezésről is: a déli forrósággal szemben kívülről a falakon túlnyúló tetőszerkezet (ami az emeleten balkont képez), és a függőleges árnyékolás, beltéren pedig a háromrétegű ablakokba épített redőnyök védenek. 

A bejutó napsugárzás a téli hőkomforthoz is jelentős mértékben hozzájárul, a ház szívébe, a lépcső elé telepített hőcserélős kályha mellett. A kert alá előregyártott, újrahasznosított műanyagból készült pincét ástak. A lakók a kerti eszközök és kerékpárok tárolására újrahasznosított hajókonténert használnak.

 

 

A House That Opens Up to the Sun szerkezetét elsősorban a ház negyed körcikk formája határozza meg. A struktúra legnagyobb részben fából épült. A konstrukciós elvek a legkisebb részletekig láthatók kül- és beltéren egyaránt, ahol még az acél csatlakozások és kötőelemek is a design részét képezik. Az építészek az enteriőrben szintén a fa és a beton erős kontrasztjával éltek, a fa melegsége rendre váltja/oldja a hideg, szürke blokkokat. Hajókabinok hangulatát idézi, ahogy az építészek a beépített bútorokat a gerendák közötti terekbe helyezték.

 

 

A fenntartható szemléletmód további fontos elemei a tartósság és az élettartam. Ehhez igazodva a ház az uralkodó széliránynak leginkább kitett homlokzatait betonblokkból épített falak határolják. A szigetelt szendvicsszerkezetű fal a stabilitás mellett segíti a meleg levegő természetes felhalmozódását is. Egyfajta egyensúlyt teremt a házban, hogy az otthon intim helyiségei, illetve a kiszolgálóhelyiségek – az üveghomlokzat mögött lévő, nyitott közösségi terekkel ellentétben, – a betonfalak védelmében húzódnak.

 

 

Már első pillantásra nyilvánvalóvá válik, hogy a ház szorosan kötődik a víz elemhez: a kertben egy mesterséges tó fogadja a látogatót. A növényekkel telepített kis tó optimalizálja a begyűjtött esővíz felhasználását és tisztítását, így a lakóknak a locsoláshoz még a száraz időszakban is elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű víz áll rendelkezésre. Ez a látszó vízfelület pozitívan befolyásolja a háznak és szűk környezetének hangulatát és mikroklímáját is. Az ingatlan szennyvízkezelése is a fenntarthatóság szellemében került kialakításra: a szennyvizet tisztítják, és legalább még egyszer hasznosítják. A levegőt is a vízhez hasonlóan környezetbarát módon kezelik: télen hővisszanyerő rendszerrel melegítik fel a kintről érkező friss levegőt.

 

 

Az épület története még a világjárvány és az európai energiaválság előtti időkre nyúlik vissza. A megrendelők természetszeretete és -tisztelete, tudatos életszemlélete vezetett oda, hogy otthonuknak egy gyönyörű kerttel körbevett, alacsony költségekkel üzemeltethető, fenntartható értékekkel bíró házat álmodtak. A család életmódja és elvei a tudatos ökológiai tervezésnek köszönhetően a ház minden apró részletében visszaköszönnek. A lakók a dúsan zöldellő kertet idővel éppúgy lakályossá tették, akárcsak a napra nyitott House That Opens Up to the Sun természetben álló, és abba lassan-lassan beleolvadó, önálló életet élő épületét.

 

 

Stempel & Tesař | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Linka.newsStempel & Tesař

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala

Íves üveghomlokzattal nyit a világra a kyšice-i passzívház.

Ha szereted a régi lakberendezési magazinokat, ezt az Insta-oldalt imádni fogod!

Ha szereted a régi lakberendezési magazinokat, ezt az Insta-oldalt imádni fogod!

A Hungarian Objects visszarepít bennünket a szocialista lakásbelsőkbe.

Rejtett szépség

Rejtett szépség

A Vasvári Pál utcai zsinagóga megújulása.

Hirdetés