Akár az ég

A sárga és a halvány égszínkék vezeti a tekintetet a kis méretű, görög nyaralón kívül és belül egyaránt.

A Fyrgani nevet kapta az athéni és oxfordi székhelyű Apostolou Colakis Architects (AKA) építész- és designstúdió által tervezett víkendház. Az aprócska nyaraló a Szifnosz-szigeten áll, anyag- és színválasztásával teljesen beleolvad a jellegzetesen görög tájba. A környező melegszürke kövek és a sárgás talaj, a Nap aranyló színe, valamint az ég és a tenger halványkékje teljes összhangban áll a ház kő- és fakó kék vakolt falaival, erőteljes sárga kiegészítőivel, melegbarna fa bútoraival.

 

 

A Fyrganit kőfalak, elhagyott vidéki épületek és szérűk veszik körbe, térbeli elhelyezése okosan használja ki Szifnosz természeti adottságait. A házban a zárt, fedett és nyitott terek váltakozása a Cycladic (kükladikus) építészet jellegzetes jegyei. Ez a rendszer teszi lehetővé, hogy az épület állandó kényelmet nyújtson még szélsőséges időjárási körülmények között is.

 

 

A víkendház három téglalap alapú tömbből áll: a két szélső, kőből rakott egységben találhatók a hálók, közülük emelkedik ki a festett, vakolt falú konyha. A színes tömb kapcsolja össze a hálókat a fedett udvarral és a többi, kültéri létesítménnyel. A kőfal és az épület között létrejött folyosó kelet felé méretes udvarrá szélesedik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Égei-tengerre.

 

 

Az építéshez a kükladikus építészetre jellemző anyagokat, helyi követ, fát, habarcsot, fémet és fonott vesszőt használtak. A nyaraló a szelídebb, déli oldalról közelíthető meg, keleti fekvésű, napos udvara hívogató. A természetes szellőzésű épületből lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre, fedett kertje véd az erős északi szél ellen.

 

 

A mindössze 58 négyzetméteres összterületet átgondoltan osztották be az AKA építészei. A helyiségek kompakt méretük ellenére jól felszereltek. A hálókban beépített ágyak állnak, a tágas fürdőkbe vezető, fával burkolt átjárók egyúttal a gardrób szerepét is betöltik. A fa asztalok az ablakkeretek egyenes folytatásai; szabadon álló bútorral alig találkozunk. A konyhába fémvázas, fa szekrények és egyedi tányértartók kerültek. A világítást egyszerű, diszkrét világítótestekkel oldották meg.

 

 

Az egykori, Cycladic stílusú, színpompás településekre reflektál az égszínkékre festett padló, mely egy lusta ritmusú lépcsővel folyik át a táj kékjébe. Tükröződő felülete a tengert juttatja eszünkbe, egyúttal ki is emeli Fyrganit az érintetlen, amorf formavilágú tájból. Az AKA olyan könnyed, fesztelen épületet tár elénk, melyet egyszerű természetességében nézni is, birtokolni is öröm.

„A szigetek színesek voltak. Gyermekkoruk óta láttam őket az Égei-tengeren bolyongani. Utcáikon áthaladva az okkerben és a kékben fürödtél.” - Alekosz Fasianos (1935-2022)

 

 

Apostolou Colakis Architects (AKA) | Web | Instagram

 

 

Forrás: Architizer

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Akár az ég

Akár az ég

A sárga és a halvány égszínkék vezeti a tekintetet a kis méretű, görög nyaralón kívül és belül egyaránt.

Ahogy Palkó György látta: épületfotók Dubajból és Bécsből

Ahogy Palkó György látta: épületfotók Dubajból és Bécsből

Palkó György Kisvárdáról indulva lett az ország egyik legismertebb építészeti fotósa, az elmúlt hónapokban azonban újabb határokat lépett át.

Magyar építészek sikere Prágában

Magyar építészek sikere Prágában

Egyetlen magyar résztvevőként jutott tovább az “új Žižkov városközpont” megformálására kiírt pályázaton a magyar csapat.

Hirdetés