Az A47 a budapesti világörökség egyik értékes műemlék épülete.

Teljeskörűen megújul a világörökség részét képező, egykor a Világ művészeti lap kiadóhivatalának és szerkesztőségének, illetve a Palermo irodalmi kávéháznak is helyet adó, 1878-80 között épült Andrássy út 47. alatti lakóépület egy, a tavaly év elején indult beruházás keretében. A projekt bokrétaavató ünnepségét a napokban tartották.

Az eklektikus, neoreneszánsz stílusban épült műemlék palota elérte legmagasabb pontját – a budapesti világörökség egyik értékes műemlék épületét újjáélesztő, értékmentő beruházás tehát fontos mérföldkőhöz érkezett.

A háromemeletes – pincével, félemelettel és tetőtérrel is rendelkező – lakóházat az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán Karsai Ignác, a Pesti Viktória Gőzmalom igazgatója megbízásából Freund Vilmos és Quittner Ervin tervei alapján építették. A bérpalotában a tulajdonoson és családján kívül több tudós és vagyonos polgár is élt a XIX. és XX. században. 

Az épület olyan neves intézményeknek is otthont adott korábban, mint például a Világ című művészeti lap kiadóhivatala és szerkesztősége, majd pedig a Magyar Hírlap Rt. Az A47 földszintjén működő egykori Palermo kávéház a korszak irodalmi nagyságainak – Ady Endre, Molnár Ferenc – kedvelt helyszíneként vált az Andrássy út történelmének részévé.

A műemlék palota különösen értékes belső terét képezi a kapualj és a főlépcsőház, ahol a belső boltozaton neoreneszánsz díszfestés jelenik meg.  

A felújítási munkálatok során a kivitelező Bayer Construct nagy hangsúlyt fektet a műemléki épületrészek és terek védelmére, a szomszédos épületek állagmegóvására, valamint a kiváló minőségű restaurátori munkálatokra. Az épület régi szerkezetét nagy részében megtartották, de több területen is megerősítésre, illetve anyagcserére volt szükség – többek között például 

új alaplemezt helyeztek be, a pince feletti födém kilencvenöt százalékban kicserélődött, több fal is vasbeton köpenyezést kapott, illetve új vasbeton zárófödém is készült.

A bontási munkálatok során számos alkalommal találtak éles gránátokat és páncéltörő lövegeket – melyeket tűzszerészek hatástalanítottak.

A kivitelezés következő fázisaként hamarosan megkezdődnek az elektromos, a gépészeti és a szárazépítési munkák, majd a munka a felületképzéssel, az általános, valamint a hideg- és melegburkolási munkákkal, az egyedi falburkolatok és asztalos szerkezetek kialakításával, valamint a bútorozással folytatódik.

Az A47 beruházás keretében 4700 négyzetméternyi hasznos alapterületen tíz darab exkluzív, rezidencia jellegű lakás, illetve az utcaszinten üzlethelyiségek kerülnek kialakításra, megőrizve a külső és belső műemléki elemeket. Az ingatlanfejlesztést a Bayer Property és BBID Kft. közösen jegyzi, míg a teljeskörű kivitelezését a száz százalékban magyar tulajdonú Bayer Construct végzi. A kivitelezés tervezetten 2022. második félévében zárul le.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Ybl úgy élt, mint én – nem dokumentálta magát”

„Ybl úgy élt, mint én – nem dokumentálta magát”

Interjú Zoboki Gáborral az Operaház felújításáról.

Itt a Nemzeti Mintaterv Katalógus

Itt a Nemzeti Mintaterv Katalógus

Családiház-tervek otthonteremtőknek.

Óbuda Mix, a „városi erdő” projekt

Óbuda Mix, a „városi erdő” projekt

A LIMA Design Kft. koncepcióterve.

Hirdetés