Hirdetés

Az A47 a budapesti világörökség egyik értékes műemlék épülete.

Teljeskörűen megújul a világörökség részét képező, egykor a Világ művészeti lap kiadóhivatalának és szerkesztőségének, illetve a Palermo irodalmi kávéháznak is helyet adó, 1878-80 között épült Andrássy út 47. alatti lakóépület egy, a tavaly év elején indult beruházás keretében. A projekt bokrétaavató ünnepségét a napokban tartották.

Az eklektikus, neoreneszánsz stílusban épült műemlék palota elérte legmagasabb pontját – a budapesti világörökség egyik értékes műemlék épületét újjáélesztő, értékmentő beruházás tehát fontos mérföldkőhöz érkezett.

A háromemeletes – pincével, félemelettel és tetőtérrel is rendelkező – lakóházat az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán Karsai Ignác, a Pesti Viktória Gőzmalom igazgatója megbízásából Freund Vilmos és Quittner Ervin tervei alapján építették. A bérpalotában a tulajdonoson és családján kívül több tudós és vagyonos polgár is élt a XIX. és XX. században. 

Az épület olyan neves intézményeknek is otthont adott korábban, mint például a Világ című művészeti lap kiadóhivatala és szerkesztősége, majd pedig a Magyar Hírlap Rt. Az A47 földszintjén működő egykori Palermo kávéház a korszak irodalmi nagyságainak – Ady Endre, Molnár Ferenc – kedvelt helyszíneként vált az Andrássy út történelmének részévé.

A műemlék palota különösen értékes belső terét képezi a kapualj és a főlépcsőház, ahol a belső boltozaton neoreneszánsz díszfestés jelenik meg.  

A felújítási munkálatok során a kivitelező Bayer Construct nagy hangsúlyt fektet a műemléki épületrészek és terek védelmére, a szomszédos épületek állagmegóvására, valamint a kiváló minőségű restaurátori munkálatokra. Az épület régi szerkezetét nagy részében megtartották, de több területen is megerősítésre, illetve anyagcserére volt szükség – többek között például 

új alaplemezt helyeztek be, a pince feletti födém kilencvenöt százalékban kicserélődött, több fal is vasbeton köpenyezést kapott, illetve új vasbeton zárófödém is készült.

A bontási munkálatok során számos alkalommal találtak éles gránátokat és páncéltörő lövegeket – melyeket tűzszerészek hatástalanítottak.

A kivitelezés következő fázisaként hamarosan megkezdődnek az elektromos, a gépészeti és a szárazépítési munkák, majd a munka a felületképzéssel, az általános, valamint a hideg- és melegburkolási munkákkal, az egyedi falburkolatok és asztalos szerkezetek kialakításával, valamint a bútorozással folytatódik.

Az A47 beruházás keretében 4700 négyzetméternyi hasznos alapterületen tíz darab exkluzív, rezidencia jellegű lakás, illetve az utcaszinten üzlethelyiségek kerülnek kialakításra, megőrizve a külső és belső műemléki elemeket. Az ingatlanfejlesztést a Bayer Property és BBID Kft. közösen jegyzi, míg a teljeskörű kivitelezését a száz százalékban magyar tulajdonú Bayer Construct végzi. A kivitelezés tervezetten 2022. második félévében zárul le.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Octogon Deco 2021/4

- 2021/4

Megjelent a DECO őszi lapszáma, amiben hazatérve a nyaralás után megnézzük, milyen újdonságok vannak a bejárati ajtók és garázskapuk terén, bemutatunk egy felismerhetetlenségig átalakított, a tárgyak bűvöletében megalkotott budai „üvegpalotát”, egy különleges térélményeket nyújtó családi házat, és egy szentendrei újépítésű társasház penthouse lakását. Fókusz interjúnkban Mauricio Flores chilei származású belsőépítésszel beszélgettünk.

Kapocs kortárs és klasszikus között: Szabó Eszter Leopold Bloom Díjat nyert

Kapocs kortárs és klasszikus között: Szabó Eszter Leopold Bloom Díjat nyert

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntőseinek munkáiból nyílt kiállítás november 14-ig látogatható.

ARC kiállítás sok oltással

ARC kiállítás sok oltással

Politika, bezártság, keserűség a 21. „közérzeti kiállításon”, a Bikás parkban.

Nincs találat!

Hirdetés