A Southern Dunes szálloda 2022-ben nyílik meg.

Két év múlva nyílik meg a Vörös-tenger partján a Déli Dűnéknek nevű, Foster + Partners által tervezett, 40 épületből álló szálloda. A Szaúd-Arábia nyugati partvidékén fekvő Umluj városától mintegy 100 kilométerre északkeletre épülő szállodakomplexum egy féleeső helyen áll a sivatagi tájban. A Déli Dűnék villáit úgy rendezik, hogy minél jobban kihasználják a környező dűnék látványát – írja a dezeen.com.

Az építkezés a Vörös-tenger Projekt első része, a teljes tervben mintegy 90 lakatlan szigeten jelenne meg a turizmus a két hotelnek köszönhetően. Az első hotelnél a villák mellett a fejlesztés fogadó épületeket, gyógyfürdőt, nagy medencét és számos éttermet tartalmaz, és 700 munkatárs részére alkalmazotti szállás is épül.

Minden villát aszimmetrikus tető borít, fa keretbe foglalt szövettel. A villák szögletes formáival ellentétben a közösségi épületeket és tereket a faoszlopokra támaszkodó ívelt, esernyőszerű formák csoportjai fedi. A szállodát sivatagi fekvésének megfelelő anyagok felhasználásával tervezték megépíteni, hogy csökkentse a mesterséges hűtéstől való függőségét.

„Ha követ vagy betont alkalmazol a sivatagban, az idővel felforrósodik – magyarázta Gerard Evenden, a stúdió vezető építésze. – A korábbi sivatagi munkáink egyik legfontosabb tapasztalata kerülni ezeket az anyagokat.”

A stúdió az építkezés felgyorsítása érdekében könnyű, előregyártott anyagokat szállít majd a helyszínre. Mint mondják, „minél könnyebben szállíthatóak az elemek, annál jobb, mert így maga az építkezés is energiahatékony lesz.”

Szaúd-Arábiában jelenleg „a világ legambiciózusabb turisztikai fejlesztése” zajlik, melynek keretében a Foster + Partners is számos projektet visz párhuzamosan – és ennek még a négy különböző városba (Mekka, Medina, Jeddah, Abdullah King Economic City) tervezett gyorsvasút-állomás is csak egy része.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt a bizonyíték: 19 négyzetméter is elég

Itt a bizonyíték: 19 négyzetméter is elég

Még a térérzetre és a helyiségek szeparálására is gondolt a tokiói építész.   

Szerkezetkész a Magyar Zene Háza

Szerkezetkész a Magyar Zene Háza

Elkészült Európa egyik leglátványosabb tetőszerkezete, amely a városligeti lombkorona szint alatt marad.

A skandináv mitológiát idézi az izlandi válogatott új arculata

A skandináv mitológiát idézi az izlandi válogatott új arculata

Elsőre kicsit zavarosnak tűnik, de nézzétek csak a képeket!

Hirdetés