A világűr és az űrutazás inspirálta a szaratovi nemzetközi repülőtér belsőépítészeit a VIP Lounge megtervezésekor.

Tavaly adták át az orosz Aszadov építészeti stúdió (Asadov Architects) által tervezett, Jurij Gagarinról elnevezett nemzetközi repülőteret az oroszországi Szaratovban. A több mint 23 ezer négyzetméteres repülőtér különleges VIP Lounge-át a VOX Architects tervezte, akik az első, világűrben járt űrhajósra reflektálva a designt is kellően kozmikusra hangolták.

A VOX Architects elsődleges célja egy kényelmes, modern VIP Lounge kialakítása volt, ami megfelel a szigorú nemzetközi előírásoknak, rendelkezik minden szükséges funkcionális térrel, a design pedig a kozmoszra és az első űrrepülésre reflektál. Borisz Voszkobojnyikov, a VOX Architects vezetőtervezője nyilatkozatában elmondta:

„A kozmikus téma egyrészt megjelenik direkt módon, például a kapszulák és más Gagarinra vonatkozó utalások formájában, de ugyanígy metaforikusan is, olyan erőteljes építészeti megoldások felvillantásával, melyek a kitartásra, a nagy áttörésekre, a csodákra és a végtelenre utalnak.”

A falakon Jurij Gagarintól származó idézeteket is felfedezhetünk, de a berendezés kék-fehér színehasználata, a masszív, fehér formák az égbolt, a világűr, a repülés érzetét közvetítik, és mintha már a lounge atmoszférája is egy csillagközi utazásra invitálna.

A lounge kétszintes elrendezésének köszönhetően egy jóval nagyobb tér jött létre, a kettőt egy üvegfalú átrium kapcsolja össze, egy megvilágított, függőleges oszlop által, amiben egy spirális lebegő lépcső és egy felvonó kapott helyet. A lounge alsó szintjére került a recepció hatalmas, fehér pultja, ugyanitt kialakítottak egy éttermet és egy bárt, privát lounge-okat és játéktermet is. A közösségi tér legfőbb attrakciója az űrkapszula, melyet természetesen Gagarint 1961-es visszatérése a Földre ihletett. 

A lounge emeleti szintjén meghittebb helyiségeket, félig nyitott munkaállomásokat, konferenciatermeket, irodákat és privát lounge-okat találni. A konferenciaterem falát Jurij Gagarin texturált portréja díszíti, melyet az orosz Smile cég által programozott, numerikus vezérléssel kivágott (CNC) mintegy 8600 „szelet” HI-MACS®-elemből tettek össze. A 4x10 méter nagyságú impozáns panel 14 darabból áll, melyek mindegyike körülbelül 200 kg. A repülőtér futurisztikus, kozmikus jellegéhez egészében is hozzájárulnak az egységes, letisztult HI-MACS® burkolatú felületek.


     

Gagarin Airport 
Location: Saratov, Russia
Architectural Concept: Asadov | asadov.ru
Fabrication: Expromt | expromt.com
VIP Lounge: VOX Architects | vox-architects.com
VIP Lounge fabrication: Smile | smilestones.ru
Materials: HI-MACS® S028 & S302 – store walls, the space capsule, the welcome desk, the bar and the Gagarin panel in the VIP area
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A végtelenbe és tovább - kozmikus lett a szaratovi Gagarin Airport VIP Lounge-a

A végtelenbe és tovább - kozmikus lett a szaratovi Gagarin Airport VIP Lounge-a

A világűr és az űrutazás inspirálta a szaratovi nemzetközi repülőtér belsőépítészeit a VIP Lounge megtervezésekor.

Így növeli a világítás a produktivitást

Így növeli a világítás a produktivitást

A szabályozható színhőmérséklet egész nap az emberi szemnek megfelelő színhőmérsékeltet biztosít.

Szálcement homlokzatburkolat különböző épületeken

Szálcement homlokzatburkolat különböző épületeken

Mert a természetes és természetesen szép anyag bármilyen épületen megállja a helyét.

Hirdetés