Hirdetés

A Generali megnyitotta a velencei Procuratie Vecchie épületének kapuit a látogatók előtt.

Az 500 éves épület küldetése, hogy társadalmi célú és fenntarthatósági kezdeményezések globális központjaként működjön. Közel ötéves, intenzív restaurációs munkálatokat követően, amit a neves építész, Sir David Chipperfield vezetett, megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt Velence egyik leghíresebb látványossága, a Procuratie Vecchie (Régi Prokurátus) épülete. Az újjászületett épület azonban nem csak régi fényét nyerte vissza, hanem új célt és küldetést is kapott.

 

Röviddel 1831-es trieszti megalakulása után a Generali megjelent Velencében is, a Procuratie Vecchie épületében. A Generali tanácsadói abban az időben nem csak Velence egyik legikonikusabb épületében dolgoztak, de megbecsült tagjai voltak a városi életnek. Így a város és a biztosító története üzleti és történelmi szempontból is összeforrt, sőt még logójuk is azonos: Szent Márk szárnyas oroszlánja.

Az évek során a Procuratie Vecchie teljes mértékben a Generali tulajdonába került, a társaság pedig új célt álmodott az épületnek: az ikonikus ingatlant úgy teszi a nyüzsgő és lüktető Velence elválaszthatatlan részévé, hogy abban biztosít helyet globális társadalmi felelősségvállalási mozgalmának.

 

Image by Alberto Parise

A legsebezhetőbbek védelme

A nagyközönség számára most először látogatható, több mint 500 éves épület, mely a Szent Márk tér teljes északi oldalát meghatározza, mostantól a The Human Safety Netnek ad otthont. A The Human Safety Net ma már a világ 23 országában tevékenykedik a hátrányos helyzetű csoportok és a helyi közösségek támogatása érdekében önkéntesek és partnerszervezetek közreműködésével. (A The Human Safety Net magyarországi programjának célja a koraszülöttek támogatása és a kisgyerekeket nevelő családok megsegítése annak érdekében, hogy biztos alapokat tudjanak teremteni gyermekeik számára.)

Azzal, hogy a The Human Safety Net otthonra talált Velencében, egy életerősebb, dinamikusabb és humánusabb városi környezetet teremt a Szent Márk téren, rengeteg lehetőséget biztosítva az új emberi kapcsolatok kialakítására, eszmecserére, vitára, tervezésre, valamint a figyelem, a megértés és a cselekvés felerősítésére a társadalmi befogadás sürgető kérdései, de még szélesebb körben a fenntarthatóság körül.

 

Image by Alessandra ChemolloImage by Alessandra Chemollo


Procuratie Vecchie megújult épülete

Az épület harmadik emeletén kapott helyet a „Lehetőségek világa” című kiállítás, amit Orna Cohen, a Dialogue Social Enterprise kurátora készített. A tárlat személyre szabott élményt nyújt a látogatóknak a The Human Safety Net céljáról és hátrányos helyzetű emberekkel 23 országban végzett munkájáról. A kiállítás emellett segít a látogatóknak abban is, hogy megismerjék saját potenciáljukat, feltárva jellembeli erősségeiket, miközben lehetővé teszi számukra, hogy meglássák a körülöttük lévő emberek legjobb tulajdonságait.

 

A world of potential - Photo by Andrea Martiradonna

Az épület másik végében található a „The Hall”: egy új, modern előadóterem, amely nemzetközi, fenntarthatósági eseményeknek ad otthont. Illetve olyan témáknak is, amelyeken a The Human Safety Net is dolgozik: kora-gyermekkori fejlesztés, nevelés, társadalmi hatás, befogadás és társadalmi szerepvállalás.

 

Image by Martino Lombezzi Contrasto


Az épület harmadik emeletének szívében található a „The Hub”, egy közös munkatér, ahol a The Human Safety Net közösségei, civil szervezeti partnereik, a program kedvezményezettjei és önkéntesek találkozhatnak.

 

Image by Martino LombezziImage by Alessandra Chemollo


Az új főlépcső ad otthont Edoardo Tresoldi olasz szobrász installációjának. Az épületben Generali irodák, valamint helyi vállalkozások, kulturális intézmények és alapítványok is helyet kapnak. A projekt az olasz kulturális és turisztikai minisztérium védnöksége alatt áll.

 

Image by Alessandra Chemollo

Philippe Donnet, a Generali Csoport vezérigazgatója kiemelte:

„A Procuratie Vecchie épületének megnyitása történelmi jelentőségű mind a helyi, mind a nemzetközi közösségek számára. Ez a világhírű, ikonikus épület a mai napig, öt évszázad után is tükrözi a prokurátorok egyik eredeti küldetését: a rászorulók segítését. Az épület mostantól cégcsoportunk globális társadalmi felelősségvállalási mozgalma, a The Human Safety Net központja lesz, teret biztosítva a párbeszédre és a közös gondolkodásra annak érdekében, hogy megoldást találjunk korunk legnagyobb társadalmi kihívásainak leküzdésére, valamint ösztönözzük a látogatókat is, hogy maguk is tegyenek a kiszolgáltatott körülmények között élő emberek lehetőségeinek bővítése érdekében.
Az épület, amely most már mindenki előtt nyitva áll, egyben azt a célt is támogatja, hogy Velence a fenntarthatóság globális fővárosává váljon. Nem is lehetne méltóbb módon zárni a Generali 190. évfordulója alkalmából tavaly megkezdett ünnepségsorozatot, amelyet most még különlegesebbé tesz az ENSZ Fejlesztési Programjával való együttműködésünk bejelentése. Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy elérjük ezt a kiemelkedő mérföldkövet vállalatcsoportunk történetében.”

 

Image by Alessandra Chemollo

A rekonstrukciót végző építésziroda vezetője, David Chipperfield elmondta:

„Hálásak vagyunk a Generalinak és Velence városának, hogy részesei lehettünk a Procuratie Vecchie felújításának. A történelmi épület tereinek újragondolása és lépésről lépésre történő rekonstrukciója rendkívül összetett, és egyben hálás kihívás volt, amely ismét megmutatta nekünk az építészet lenyűgöző erejét mind a fizikai megvalósítás mind pedig az együttműködési folyamat során. Izgatottan várjuk, hogy az épület újból megtalálja helyét a városban, támogatva a lüktető és innovatív Velencét.”

 

 

Forrás: sajtóanyag

 

Még több kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A legsebezhetőbbek védelme

A legsebezhetőbbek védelme

A Generali megnyitotta a velencei Procuratie Vecchie épületének kapuit a látogatók előtt.

Megnyitja kapuit a Régi Prokurátus Velencében

Megnyitja kapuit a Régi Prokurátus Velencében

Több mint 500 éves története során először léphetünk be a Szent Márk téren álló épületbe.

Holnap nyílik meg Izrael új könyvtára

Holnap nyílik meg Izrael új könyvtára

Az épület a konfliktusok ellenére is megnyitja kapuit

Hirdetés