Megjelent a Jutasi olvasókönyv

A lakótelepeket lehet csúfnak, szürkének és embertelennek tartani, de ha csak erre koncentrálunk, elfelejtkezünk a jelentőségükről azt illetően, hogy létrejöttüknek is köszönhetjük, hogy igen sokan emberi körülmények között élhetnek a 21. században. Veszprém esetében a város lakosságának majdnem harmada. Ezért is döntött úgy a Paradigma Ariadné csapata, hogy egy olyan olvasókönyvet, egy illusztrált szöveggyűjteményt készít, ami a lakótelepeink, azon belül is a veszprémi Jutasi lakótelep fontosságára hivatott felhívni a figylemet. 

 

 

„A 20. század első felében tetőző lakhatási válságra Magyarországon végül a század második felében érkezett két markáns válasz. Az egyik a falvak arculatát lényegesen átalakító sátortetős kockaház volt, a másik a házgyári lakótelep-építészet. Mindkettő hozzájárult ahhoz, hogy a világháborúk, forradalmak és határátrajzolások sújtotta ország nagyszámú hajléktalan, vagy vállalhatatlan körülmények között élő állampolgára végül emberhez méltó lakhatási körülmények közé jutott. Ennek jelentősége, szerencsére, ma már sokunk számára nem felmérhető. A fűtés, a hűtés, a vezetékes víz, az angol WC és az egynél több szobás lakások már átlagosnak számítanak, így igen nehéz elképzelni, hogy milyen lehetett nagyszüleink élete.

Ennek az olvasókönyvnek az a célja, hogy ezt a radikális átalakulást mutassa be a veszprémi Jutasi úti lakótelep történetén keresztül – olvasmányosan. Hogy ezt a történetet nem éreztük bemutathatónak a teljes hazai lakótelep-építészet és a 20. századi nemzetközi építészeti viszonyok bemutatása nélkül, nem abból fakad, hogy a Jutasi úti lakótelep ne lenne egyedi. Sokkal inkább abból, hogy minden ilyen, a korban létrejött lakótelep – az egyediségeivel együtt – egy meglehetősen kötött hatalmi, gazdasági és építőipari összefüggésben jött létre. A szocialista Magyarország egy harmincéves periódusa volt a magyar történelem egyetlen olyan korszaka, amikor építészet, építőipar és a lakhatás problémájának kezelése gyakorlatilag egyetlen házgyári rendszerben »tömbösödött«. Ez pedig a Jutasi úti lakótelepet, és az ottani élet lehetőségeit is meghatározta.”

 


A kötet bárhol felcsapható, és az olvasó előtt két lehetőség áll: elmélyedhet az öt nagy tanulmány egyikében, amelyek az országos léptéktől a lakószoba léptékéig követik végig a házgyári építészet fontosabb állomásait, a középpontban a Jutasi úti lakótelep építéstörténetét bemutató szöveggel. Ám ha az olvasónak kevesebb ideje van, választhatja a húsz, illusztrált kisebb fejezet egyikét is, amely vagy nemzetközileg és kultúrtörténetileg keretezi a hazai lakótelep-építészetet, vagy a Jutasi úti lakótelep életéből mutat be egy-egy történetet, intézményt, személyt.

 

 

A kiadvány Veszprém VMJV Önkormányzata, az Agóra Veszprém Kulturális Központ és a Pro Veszprém Nonprofit Kft. együttműködésének keretében jött létre. A kiadvány a TOP-6.9.2-16-VP1-2018-00001 Közösségfejlesztés Veszprém város településrészein című projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg.

A kötetet kiadja a Pro Veszprém Nonprofit Kft. megbízásából a Paradigma Ariadné Kft.
A kötet tanulmányainak szerzői: Keller Márkus, Ware-Nagy Orsolya, Nagy Szabolcs, Mészáros Ábel, Vörös Kati
A kötet ismereterjesztő fejezeteinek szerzői: Winkler Márk, Hulesch Máté, Smiló Dávid
Tartalmi koncepció és szerkesztés: Paradigma Ariadné
Grafikai terv, illusztrációk, tördelés: Kiss Virág

 

 

Paradigma Ariadné | Web | Facebook | Instagram

 

 Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pályázati felhívás a Magyar Logók című könyvben való részvételre

Pályázati felhívás a Magyar Logók című könyvben való részvételre

Most egyszerűsítették a logók beküldésének folyamatát a nemes cél érdekében.

Szalagház-sétával emlékeztek Zalotay Elemérre

Szalagház-sétával emlékeztek Zalotay Elemérre

A Paradigma Ariadné társalapítója, Molnár Szabolcs a Stadionoktól az Erzsébet hídig sétálva érzékeltette a 4000 méter hosszú ház hatalmas léptékét.

Tesz-vesz szótárat idéző gyerekkönyv a passzívház-építésről

Tesz-vesz szótárat idéző gyerekkönyv a passzívház-építésről

Gyerekkönyv teszi az óvodások és iskolások számára is érthetővé a technológiát.  

Hirdetés