December 11-én pénteken a Pécsi Tudományegyetemen kiosztották a Közel 0 energia felhasználású családi házak tervezésére kiírt pályázat díjait. 

December 11-én pénteken a Pécsi Tudományegyetemen kiosztották a Közel 0 energia felhasználású családi házak tervezésére kiírt pályázat díjait. A feladat környezetbarát, közel 0 energia felhasználású, értékesíthető családi ház tervezése volt. A feladat korunk nagy kihívása a CO2 kibocsátás csökkentésének érdekében született, hisz az összes energia 40%-át épületeink használják el. A Párizsi Klíma csúcs által meghatározott kibocsátás csökkentés leg eredményesebben épületeink energia hatékonyságának növelésével érhető el. A díjakat Prof. Dr. Bachmann Bálint dékán és Kárpáti József a MAKÉSZ elnöke adta át.

Első helyezett: Pető Alexandra DLA
Második helyezett: Jánszky Györgyi DLA
Harmadik helyezett: Borbás Renáta DLA és Szarvas Richárd DLA terve lett

Pető Alexandra terve

A lakosság számára új építésű házakra sajnos még sem lesz vissza nem térítendő EU-s pályázat, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Otthon Meleg program keretében a felújítások, és reményeink szerint majd az új építésű lakások is részesülhetnek a kvóta bevételekből támogatásra. A támogatásra és a jelentős mértékű ÁFA csökkentésre nagy szükség van, hogy élénküljön az építési kedv, és az élénküléssel már olyan házak épüljenek, melyek a kor kihívásának, klíma védelmi kötelezettségünknek is megfelelnek!

Jánszky Györgyi terve

Korunk nagy kihívása klímánk védelmének megoldása, a CO2 kibocsátás mértékének csökkentése, a fenntartható fejlődés elvének alkalmazása. Mivel épületeink fogyasztják az összes felhasznált energiánk 40 %-át, de ha az épület alapanyagainak gyártását, berendezési tárgyai előállítását, életciklusát, újra hasznosítását is figyelembe vesszük, akkor ez akár 60%-ot is elérheti. Mivel 2016-tól már alkalmazni kell a közel 0 energia felhasználású épület előírásait, és 2020-tól már csak közel 0 energia felhasználású épületek épülhetnek, így fontosnak tartjuk, hogy ifjú építészeink időben megismerkedjenek a feladattal, és a kötelezettségek napi rutinná alakuljanak.

Hisszük, hogy a környezetünk védelmében és az energia felhasználás csökkentése érdekében, az építészé a legfontosabb és meghatározó feladat, mind a forma, mind a felhasznált anyagok, mind a technológia kiválasztásával, hogy épített környezetünkön ne essen csorba a cél szentesítése érdekében!

Jánszky Györgyi terve

A fentiek alapján született az ötlet, és az Interhaus Barta kft. kezdeményezésére készült el a kiírás, amiből a lényeget alább idézem:
„A tervpályázat tárgya favázas technológia felhasználásával családi ház tervezése egy 3-5 fős család számára.

Borbás Renáta terve

A tervpályázat célja, hogy a fent említett technológia alkalmazásával építészeti megoldást találjon a mai kor elvárásainak megfelelő épület kialakítására funkcionális, ergonómiai, ökológiai, szerkezeti és esztétikai eszközök felhasználásával. A bírálat során fontos szerepet játszik a fenntarthatóság, energiahatékonyság, sorozatgyárthatóságra való törekvés, modularitás, újrahasznosított és/vagy természetes anyagok használata, a reverzibilitás és a gazdaságosság. Előnyben részesítjük azokat a megoldásokat, amelyek az egyszerű szerkezeti kialakítás mellett a variabilitás lehetőségét is fenntartják, esetleg konkrét változatokat, átalakítási lehetőségeket vonultatnak föl. Az épület kortárs megjelenésű, de a tradíciókat is szem előtt tartó, a piaci igényeket figyelembe vevő, közel 0 Kwh/m2/év energiafelhasználású lakóház kell, hogy legyen. Ennek érdekében a szerkezeti, funkcionális és formai megoldásokban megnyilvánuló innováció is hozzájárulhat a pozitív elbíráláshoz, amennyiben az az ésszerűség és gazdaságosság keretein belül történik.

Borbás Renáta terve

A pályázók a tervezés során kiemelt figyelmet kell, hogy fordítsanak a szoláris nyereség növelésére és a nyári túlmelegedés csökkentésére, kiküszöbölésére.”
 
A pályázatot tapasztalat szerzés céljára is felhasználjuk, egy szélesebb körnek történő, konkrétabb feladatokat meghatározó pályázat kiírására. A pályázat díjazott műveit a kivitelező cégek kínálatukba is felveszik, így a tervek reményeink szerint nem csak íróasztal fiók számára születtek meg.
 
A kiállítás a jövő héten megtekinthető a Pécsi Tudományegyetem Pécs Boszorkány utca 2. aulájában. Várjuk a helyszínen a közönség szavazatait is, hogy mennyiben egyezik a bíráló bizottság véleményével!
 
A nyertesek nem csak pénzbeli juttatásban részesülnek, és terveiket megvalósításra ajánlják a kivitelezők, hanem egy szakmai úton is részt fognak venni, ahol az európai gyakorlattal is megismerkedhetnek, a plusz energia házak tervezési és kivitelezési tapasztalatairól, valamint a bio építészet fejlődéséről eredményeiről.

forrás: sajtóközlemény
 
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Alkosd a terem! – egy szoba bármiből, bármennyiért
  • 2022-05-04 16:00
  • Deco

Alkosd a terem! – egy szoba bármiből, bármennyiért

A MaxCity rajzpályázata gyerekeknek.

Pénteken adják át az Év Tájépítésze Díjakat

Pénteken adják át az Év Tájépítésze Díjakat

A szakma kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégáit 2022. április 29-én, a Villányi úti díszteremben ünneplik. 

Elindult a nevezés az idei Hégető-díjra

Elindult a nevezés az idei Hégető-díjra

2022-ben elsősorban azokat az alkotásokat várják, amelyek mozgókép vagy fotó-sorozat formájában mutatják be a háború különböző arcait, az arra adott emberi reakciót, a sokaknak mostanáig megkérdőjelezhetetlen szabadságot.

Hirdetés