Hans Ulrich Obrist és Barabási Albert-László online beszélgetése a londoni Serpentine Galleries-ből.

A londoni Serpentine Galleries kreatív igazgatója, Hans Ulrich Obrist a BarabásiLab igazgatójával, a fizikus Barabási Albert-Lászlóval és a CAMP szellemiműhely-stúdió alapítójával, a képzőművész Burak Arikannal, valamint a CAMP további két tagjával, Ashok Sukumarannal és Shaina Ananddal beszélget.

A panel témája a hálózatok és a „big data” elemzéseinek szerepe a kortárs képzőművészeti színtér folyamatainak és dinamikájának megértésében. A különféle hálózatok működése hatással van a művészeti világra is, bizonyos értelemben determinálja az egyes művészek által elérhető sikereket, kiállítási lehetőségeket.

A „big data” és a hálózattudomány lehetővé teszi, hogy feltérképezzük ezt a területet, és feltárjuk azokat a rejtett kapcsolatokat, amelyek egy-egy művész pályáját alakítják, alakíthatják. A hálózati vizualizációk ugyanakkor önmagukban is újfajta művészi kifejezési formát jelenthetnek.

A beszélgetés célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a hálózatok szerepéről a művészetben.

Az esemény apropóját a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítása adja, amely a Ludwig Múzeumban idén június 20-ig látható, május 1-től pedig a karlsruhei ZKM ad otthont egy azonos című válogatásnak.

A kiállított anyag a BarabásiLab 25 éves kutatási eredményein alapul, amely műtárgyként is felfogható diagrammokat, vizualizációkat és adatszobrokat vonultat fel, és azon túlmenően, hogy bonyolult struktúrákat, rendszereket is érthetővé tesz, hozzájárul a tudomány és a művészet kapcsolatának másfajta megértéshez.
 
IDŐPONT: 2021. április 8. csütörtök 19.00–20.30 CET
HELYSZÍN: Zoom beszélgetés

A beszélgetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Hans Ulrich Obrist és Barabási Albert-László - Fotó: Ludwig Múzeum

Hans Ulrich Obrist svájci kurátor, kritikus és művészettörténész, a kurátori szakma első számú „szupersztárja” 2005 óta a londoni Serpentine Galleries művészeti vezetője. A kurátori munka mellett egyik legjelentősebb projektje az Interview Project, amelynek keretében művészekkel, teoretikusokkal, építészekkel beszélget. A többezer órányi interjú könyvsorozat formájában érhető el; az eddig megjelent 28 kiadásban többek között John Baldessari, Robert Crumb, Rem Koolhaas, Zaha Hadid vagy éppen Marina Abramovic voltak a partnerei.

Obrist érdeme, hogy ezek az interjúk túlmutatnak az egyén figyelemreméltó eredményeinek hangsúlyozásán, és olyan kérdéseket érintenek, amelyek a tágabb szakma számára is informatívak, ugyanakkor érzékletesen kirajzolják a művészeten belüli kapcsolatok hálózatát.

HUO munkássága az eltelt évek során modellértékűvé vált, és több mint tíz éve előkelő helyen szerepel a kortárs képzőművészeti élet legmeghatározóbb alakjait felsorakoztató angol ArtReview listáján is.

A CAMP egy szellemi műhely, amely 2007-ben alakult Mumbaiban. Elsősorban filmeket és videókat, illetve médiaművészeti alkotásokat, köztéri művészeti projekteket valósítanak meg.

Burak Arikan Isztambulban és New Yorkban él. Munkáiban komplex hálózatokkal foglalkozik, szoftvereket, nyomatokat, installációkat készít, és performanszokat tart, amelyeket számos művészeti eseményen mutattak be világszerte.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hálózatok és a művészet kapcsolata

A hálózatok és a művészet kapcsolata

Hans Ulrich Obrist és Barabási Albert-László online beszélgetése a londoni Serpentine Galleries-ből.

Barabási Albert-Lászlóval kutatja új piacait a MOME  

Barabási Albert-Lászlóval kutatja új piacait a MOME  

A piackutatásban a hálózattudomány eszköztárát is felhasználja az egyetem.

Budapest mint vászon és Scully vásznai Budapesten

Budapest mint vászon és Scully vásznai Budapesten

Folytatódik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Hirdetés