Hirdetés

A 150. születésnapját ünneplő magazin hálózattérképéhez a magyar kutató és csapata szolgáltatta az adatokat.

A világ legismertebb tudományos lapja, a Nature magazin novemberben ünnepli 150. születésnapját, melyhez jubileumi kiadás is dukál: a magazin címlapján látható színes hálózattérkép a magazinban publikált cikkek, a magazin kereszthivatkozási hálózatát jeleníti meg fényfestést idéző ábrán. Ehhez szolgáltatta az adatokat Barabási Albert-László hálózatkutató matematikus és kutatócsoportja.

A Nature 150. címlapja - Fotó: Nature

Az első magazin megjelenése óta a Nature hatalmas kiadóvállalattá nőtte ki magát, a példátlanul népszerű tudományos magazin mellett több ezer különböző tematikus lapot is kiadtak.

A Barabási-féle címlapképen, valamint annak interaktív digitális, háromdimenziós változatában a Nature magazincsoport által a 20. század fordulója óta publikált több mint 88 ezer tudományos cikk és azok citációs rendszere szerepel. 

Minden tanulmányt egy-egy tudományág szerint színkódolt pötty jelöl. A pöttyök mérete az adott tanulmány hivatkozási indexe alapján nagyobb vagy kisebb. Két pötty között az teremt összeköttetést, ha egy harmadik publikáció mindkettőt említi. A teljes hálózat nemcsak a tanulmányok közti kapcsolatra világít rá, hanem a Nature multidiszciplináris jellegére is. Az adatokat Barabási Albert-László, a bostoni Northeastern University hálózatkutató-laboratóriumának igazgatója, valamint munkatársai, Alexander Gates matematikus, Qing Ke informatikus és Onur Varol számítógéptudós gyűjtötte és elemezte. A címlapterv az ugyancsak a Barabási-laborban dolgozó Alice Grishchenko adatvizualizációs tervező, az IBM kutatójaként dolgozó Mauro Martino és Claire Welsh, a Nature művészeti szerkesztőjének a munkája. 

Forrás: qubit.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hálózatok és a művészet kapcsolata

A hálózatok és a művészet kapcsolata

Hans Ulrich Obrist és Barabási Albert-László online beszélgetése a londoni Serpentine Galleries-ből.

Barabási Albert-Lászlóval kutatja új piacait a MOME  

Barabási Albert-Lászlóval kutatja új piacait a MOME  

A piackutatásban a hálózattudomány eszköztárát is felhasználja az egyetem.

Budapest mint vászon és Scully vásznai Budapesten

Budapest mint vászon és Scully vásznai Budapesten

Folytatódik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Hirdetés