A 150. születésnapját ünneplő magazin hálózattérképéhez a magyar kutató és csapata szolgáltatta az adatokat.

A világ legismertebb tudományos lapja, a Nature magazin novemberben ünnepli 150. születésnapját, melyhez jubileumi kiadás is dukál: a magazin címlapján látható színes hálózattérkép a magazinban publikált cikkek, a magazin kereszthivatkozási hálózatát jeleníti meg fényfestést idéző ábrán. Ehhez szolgáltatta az adatokat Barabási Albert-László hálózatkutató matematikus és kutatócsoportja.

A Nature 150. címlapja - Fotó: Nature

Az első magazin megjelenése óta a Nature hatalmas kiadóvállalattá nőtte ki magát, a példátlanul népszerű tudományos magazin mellett több ezer különböző tematikus lapot is kiadtak.

A Barabási-féle címlapképen, valamint annak interaktív digitális, háromdimenziós változatában a Nature magazincsoport által a 20. század fordulója óta publikált több mint 88 ezer tudományos cikk és azok citációs rendszere szerepel. 

Minden tanulmányt egy-egy tudományág szerint színkódolt pötty jelöl. A pöttyök mérete az adott tanulmány hivatkozási indexe alapján nagyobb vagy kisebb. Két pötty között az teremt összeköttetést, ha egy harmadik publikáció mindkettőt említi. A teljes hálózat nemcsak a tanulmányok közti kapcsolatra világít rá, hanem a Nature multidiszciplináris jellegére is. Az adatokat Barabási Albert-László, a bostoni Northeastern University hálózatkutató-laboratóriumának igazgatója, valamint munkatársai, Alexander Gates matematikus, Qing Ke informatikus és Onur Varol számítógéptudós gyűjtötte és elemezte. A címlapterv az ugyancsak a Barabási-laborban dolgozó Alice Grishchenko adatvizualizációs tervező, az IBM kutatójaként dolgozó Mauro Martino és Claire Welsh, a Nature művészeti szerkesztőjének a munkája. 

Forrás: qubit.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Referenciapontok és -vonalak | BarabásiLab

Referenciapontok és -vonalak | BarabásiLab

Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató vezetésével működő BarabásiLab kiállítása a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

Wellness Kabin Lett

Wellness Kabin Lett

Corten acél és üveg kombinációjával tervezett wellness kabinokat az Open AD Lettországban.

Először került NFT-munka magyar múzeumi gyűjteménybe

Először került NFT-munka magyar múzeumi gyűjteménybe

A BarabásiLab egyik hálózati munkája látható a Ludwig Múzeumban.

Hirdetés