Hirdetés

A MOME és Barabási Albert-László közös projektje október 10-én debütál a Ludwig Múzeumban.

MOME Innovációs Központ Emergens Media kutatócsoportja és Barabási Albert-László hálózatkutató, fizikus közös projektet fejlesztett, mely október 10-én debütál a Ludwig Múzeum kiállításán. Az együttműködés keretében hálózatrajzoló robotot és egy kiterjesztett valóság (AR) alkalmazást is bemutatnak – írja a Kreatív Online.

Az elmúlt évek/évtizedek egyik legígéretesebb tudományos módszertani újdonságának a hálózatkutatás és hálózati vizualizáció bizonyult, amely hatékony eszköznek tűnik kulturális, társadalmi jelenségek, így a képzőművészeti színtér vizsgálatához is. Ennek kapcsán nyílik meg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Barabásilab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás. 

A tárlat nagyrészt Barabási Albert-László tevékenységéhez köthető ún. Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évének bemutatása köré szerveződik. A hálózati vizualizáció alakulásának-fejlődésének nyomon követésével – a Barabási kutatólabor meghatározó projektjeinek bemutatása révén – az átfogó módszer képzőművészeti alkalmazásához juthat el az érdeklődő.

A csúcstechnológia (adatszob-rok, MI, AR, VR, rajzoló robot) felhasználásával a hálózati ábrák és struktúrák szemléletesen értelmezik azokat a rejtett kapcsolatokat és összefüggéseket, amelyek egy-egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak.

A MOME Innovációs Központ és a Barabási Lab kutatói által programozott, falra erősített szerkezet a kiállítás minden napján kirajzolja egy-egy alkotó életútjának hálózatát a kortárs magyar képzőművészeti szcénából. A rajzon láthatóvá válik, mely intézményekben, galériákban állított ki az idő során a művész. A rajzokat több művészeti adatbázis alapján dolgozták fel egy szakértői csapat bevonásával. A hálózatok elemeinek eloszlását, éleinek növekedését a képalkotó módszer algoritmikusan alkalmazza a csapat által összegyűjtött többszáz művész és intézmény adatai alapján. A rajzoláshoz a robot a vonalakat és a betűket különböző formákká alakítja egy saját készítésű program segítségével, amely a rajzolás ritmusát, dinamikáját és időbeliségét is meghatározza. Így egy-egy rajz lassan bontakozik ki a látogató szeme előtt, ezáltal a rajzolás megfigyelése a képalkotás folyamatának élményét adja a látogatónak.

Kiterjesztett adatszobor alkalmazás

A Barabási Lab évek óta készít 3D printelt hálózati modelleket, amelyek topológiájának kommunikációjára régóta keresi a megoldást. A MOME kutatói erre a problémára kínálnak megoldást egy tableten és telefonon futó alkalmazás prototípus fejlesztésével, amely grafikai elemekkel, szövegekkel, vagy akár más (video, hang) tartalommal terjeszti ki a fizikai tárgyakat.

Hogyan rendezhetők hálózatba az ételek alkotóelemei?

A kiállításra létrehozott installáció egy térben elhelyezett, 3D nyomtatott hálózati szobor rejtett információinak megértését segíti. A hálózat alapját egy, az ételek kémiai összetevőit és az ezekből alkotott receptek összetevőit alkotó adatbázis adja, amely alapján szokatlan ételtípusok párosítását és földrajzi területeken való alkalmazását ismerheti meg a látogató.

Az adatokat a Barabási Lab gyűjtötte össze, rendszerezte és készítette el 3D nyomtatott szobor formában, az ehhez kapcsolódó AR alkalmazást pedig a MOME Innovációs Központjának kutatói készítették azzal a céllal, hogy újfajta navigációs modalitásokat keressenek a kevert valóság és az adatvizualizáció határterületein.

Ha szeretnél részt venni az eseményen, itt foglalhatsz időpontot.


Hálózatrajzoló szobor

 • Alkotók: MOME Innovációs Központ Kreatív Technológiai Hub - Emergens Media kuta-tócsoport, Barabási Lab
 • Koncepció: Barabási Albert-László, Minkó Mihály, Nagy Ágoston
 • Adatfeldolgozás és vizualizáció: Both Csaba, Minkó Mihály
 • Kreatív programozás, szoftver architektúra: Nagy Ágoston
 • Koordináció: Gottfried Judit

Kiterjesztett adatszobor alkalmazás

 • Alkotók: MOME Innovációs Központ Kreatív Technológiai Hub - Emergens Media kuta-tócsoport, Barabási Lab
 • Koncepció: Barabási Albert-László, Minkó Mihály, Nagy Ágoston
 • Adatfeldolgozás: Both Csaba, Minkó Mihály
 • Design és vizualizáció: Minkó Mihály, Nagy Ágoston
 • Programozás (Augmented Reality): Nagy Ágoston
 • Programozás (User Interface): Forrai Brigi
 • Koordináció: Gottfried JuditHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

CREATING FUTURES NOW! – Zuzanna Skalska trendkutató újra Budapesten!

CREATING FUTURES NOW! – Zuzanna Skalska trendkutató újra Budapesten!

10 év után újra személyesen találkozhatunk Budapesten a lenyűgöző trendkutatóval, Zuzanna Skalska-val, a MOME spekulatív design tematikájú Design Hetes programsorozatának keretében!

Történetmesélés, edukáció, digitalizáció | 360 Design Budapest

Történetmesélés, edukáció, digitalizáció | 360 Design Budapest

A több mint 40 designer alkotásait felvonultató kiállítás október 3-9. között várja a látogatókat a Bálnában.

Organikus Design kiállítás és workshop-sorozat | Szimbio Lab

Organikus Design kiállítás és workshop-sorozat | Szimbio Lab

Október 6-án a K11 LABOR-ban.

Hirdetés