A bécsi DesignAustria The Future of Living című kiállításának anyagából szemezgettünk.

The Future of Living címmel, kortárs szlovén tervezők munkáiból nyílt nagyszabású kiállítás március 4-én a bécsi DesignAustria galériában, aminek az anyagából válogattunk néhány remek alkotást.

A kiállítás célja a szlovén formatervezés nemzetközi megismertetése, nagy hangsúlyt fektetve a helyi sajátosságokra és a fenntarthatóságra. A kiállítás a Center for Creativity, Szlovénia bécsi nagykövetsége és a SKICA (Slovenian Cultural Information Center in Austria) közös szervezésében jött létre, a bemutatott tárgyak és szolgáltatások pedig ötvözik a kreativitást az üzleti jövőképpel. A kiállítás anyaga negyvenhárom „Made in Slovenia” minőségi védjeggyel ellátott terméket mutat be.

A „Made in Slovenia” védjegyet a szlovén Építészeti és Design Múzeum irányítása alatt működő kreatív központ hozta létre, és az elmúlt két évben kilencven terméket ismertek el vele, melyek funkcionálisak, ugyanakkor kifejezik az alkotók élet és természet iránti szenvedélyét, a helyi anyagokból (különösen fából) innovatív módon készülnek, valamint olyan új gyártási technológiákat alkalmaznak, melyek a regionális kézművességre és a fenntartható termelés technikáira építenek.

A bemutatott termékek egy olyan jövőt jelenítenek meg, amiben az alapanyagok már nem állnak bőségesen rendelkezésre, ahol észszerűsíteni kell a termelési módszereket, és az emberi erőforrások felhasználását, a termékeket pedig a felhasználók új generációjához kell igazítani, akik egyedi megoldásokat akarnak. Ezek innovatív, technológiailag fejlett gyártással érhetők el, amelyet a gyártók és a tervezők élet- és természetszeretetükkel ötvöznek.

Collodi szék, tervező: Andraž Šapec, gyártó: Donar, d. o. o.

Andraž Šapec tervező a Pinocchio történetéből merített inspirációt Collodi székéhez. Azon kívül, hogy a Collodi szék rendkívül hívogató és kényelmes, 100 százalékban újrahasznosítható anyagokból készül. A bükkfa keretet egy speciális héj egészíti ki, ami szinte teljes egészében újrahasznosított PET-palackokból készült, és ragasztás nélküli rögzítették a keretre.

Cikkcakk formájú radiátor, tervező: Dan Adlešič, gyártó: Dan Adlešič

Ez a négyzet alakú acélcsőből kialakított cikkcakk formájú, bárhova felszerelhető radiátor kialakítása révén új, esztétikai értékkel ruházza fel a mostanában sokszor ’nemkívánatos elemként’ megjelenő tárgyat. Designos formáját továbberősíti a fényes autófesték. A radiátor külön érdekessége, hogy megszületését valójában egy kényszer szülte, egy régi ljubljanai lakás felújításakor.

Rocking Light floor, tervező: Nikolaj Salaj, Anja Mencinger, gyártó: Folds

Nikolaj Salaj és Anja Mencinger tervezőpáros Rocking Light nevű padlólámpái játékos interakcióra invitálnak. És ki bírná megállni, hogy ki ne próbálja, finom megmozdításukkal, milyen különleges fényeffektusokat, dinamikus, poetikus hatásokat lehet elérni? A hajlított, alumíniumból készül egyszerű formavilágú lámpák különböző színekben és méretben kaphatók.

Carbon Light lamp, tervező: Asobi, gyártó: Tokio

A Tokio kollekció szénszálas Carbon Light lámpája egy nagyteljesítményű, moduláris felfüggesztésű lámpa a legújabb LED technológiával és ultrakönnyű kerettel, ami összeköti a hatékony LED reflektorokat. Moduláris kialakítása révén optimális fényerőt biztosít minden körülmény között, minimalista, matt megjelenésével pedig bármely modern enteriőrbe tökéletesen passzol. 

Concrete Garden beton kerti bútor, tervező: Tina Rugelj, gyártó: Eternit

A Concrete Garden (Betonkert) egy öt darabból álló, szálcementből készült kerti bútorcsalád. A kollekció a nyersbeton indusztriális megjelenésével teszik egyedivé a kertet, közben a szálcementnek köszönhetőn a bútorok rendkívül tartósak és ellenállnak az időjárásnak, miközben az anyag természetesen öregszik. A bútorcsaládban a macskaház mellett, kutyaház, kerti mosogató és ülőgarnitúra is található.  

Gravità akusztikus csillár, tervező: Matej Štefanac, gyártó: Matej Štefanac

A Gravità a csillár modern interpretációja, ami különösen alkalmas középületekben történő felhasználásra, legyen szó irodákról vagy hotelekről. A hőformázott PET-filcből készült, félkör alakú panelek egyszerre működnek hangelnyelőként és fényvisszaverőként. A lemezeken található apró minták akusztikai diffúzorként működnek azáltal, hogy a hanghullámokat több irányba terelik. 

A The Future of Living kiállítás márcus 5-től április 25-ig látható a bécsi DesignAustriában.

Még több kép a galériában:
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bezárták az utolsó szénerőművet is Ausztriában

Bezárták az utolsó szénerőművet is Ausztriában

Jöhet a teljes szénmentesség 2030-tól.

Ausztria elindult a zöld úton

Ausztria elindult a zöld úton

2030-ig szeretne teljesen szénmentes országgá válni, energiafogyasztásának 100 százalékát pedig megújuló forrásokból fedezné.

Az építészek, akik stadiont exportáltak

Az építészek, akik stadiont exportáltak

Špela Videčnik a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 című konferencián a ljubljanai építészirodája nemzetközi munkáiról beszélt.

Hirdetés