Befejeződött a Crowne Plaza Budapest teljes felújítása

A teljes ingatlanfejlesztést – köztük a báltermet, 11 kisebb rendezvénytermet, a Club Lounge teret, a fitnesztermet, és az emeleti Cult éttermet is – a tulajdonos Gránit Pólus a lengyel Tremend építésziroda tervei alapján végeztette. A megnyitón Domokos Gábor, a Gömböc egyik feltalálója adta át a Crowne Plaza Budapest lobbiját díszítő különleges, csúcskategóriás plexi Gömböcöt. 
 

Fotó: gomboc.eu

A Crowne Plaza Budapest a Gránit Pólus tulajdonában lévő Westend bevásárlóközpont oldalában található, 230 szobával, 13 rendezvényteremmel, 2 étteremmel, egy Club Lounge-al és két terasszal rendelkezik, amelyekről lenyűgöző kilátás nyílik Budapest építészetére. 1999-ben épült meg a Westend, melynek terveit a hazai építészet egyik legismertebb alakja, Finta József Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas magyar építész irodája, a Finta és Társai Építész Stúdió készített. Félévvel később nyílt meg az épület oldalában a szálloda ifj. Peschka Alfréd, a stúdió vezető tervezőjének tervei alapján. A szállodáról a nyitás évében így írt az Építészfórum:

„...az épületegyüttes legjobban sikerült része…ebben sűrűsödik úgy a térformálás és az anyaghasználat, amiből egy izgalmas, sikeres, mégsem divat ízű mai építészeti produkció rajzolódik ki.”

Húsz évvel a nyitás után a tulajdonos Gránit Pólus úgy döntött, hogy az építészeti alkotást a 21. századi utazók igényei szerint újítja fel, és megbízta ezzel a lengyel Tremend építészirodát, akik letisztult, pasztell és földszínekkel, természetes anyagokkal operáló design szellemében tervezték újra a belső tereket.

 

Axis Café, Fotó: Jancsó Gergely

A tervek készítése során alapvetés volt, hogy az óriási ablakokkal és teraszokkal rendelkező, nyílt terekkel, zöldtetőkkel és a város nyüzsgő életével körülvett épület belső terének textúrái és színei szoros kapcsolatban állnak majd a kinti környezettel.

 

Balck-white tárgyaló, Fotó: Jancsó Gergely

A lobby és a földszinti Axis Café & Lounge tere színekben gazdag és eklektikus, sok részletében reflektál a Nyugati pályaudvar 19. századi építészetére, melyet August W. De Serres és a párizsi Eiffel iroda munkatársai jegyeznek. Az Axis, melynek meghatározó design eleme egy plafonra függesztett, réz színű, 3 dimenziós világító fém installáció, sötétebb és gazdagabb színvilágot kapott mint a lobby, hogy intim és izgalmas atmoszférájával becsalja a környék közönségét is.

„A projekt legnagyobb kihívása az volt, hogy élettel teli helyet teremtsünk, melyet nemcsak a szálloda vendégei használnak, hanem a helyi közösség is. Nemcsak szálláshelyet, hanem találkozóhelyet terveztünk, mely egyszerre közlekedési, gasztronómiai és kulturális csomópont, valamint konferencia helyszín” – mondta el Magda Boule a Tremend építész-projektvezetője.

 

Axis Café és Lounge, Fotó: Jancsó GergelyLobby, Fotó: Jancsó Gergely

 

A szálloda falain kiemelt helyeken a magyar absztrakt képzőművészet meghatározó alakjai, Haász István, Horváth Lóczi Judit és Robitz Anikó munkáit helyezték el.

 

Fotó: Jancsó GergelyFotó: Jancsó Gergely


Az első emeleti Cult étterem, a folyosók és a szobák színpalettája megnyugtató, természetes színvilágot jelenít meg – vörös terrakotta, bézs, zöldes árnyalatok idézik meg a Budapest hangulatát. A texturált vakolattal, fával, sötétzöld kárpit felületekkel és drapp színű elemekkel komponált Cult étterem páratlan kilátást kínál a környék műemlék épületeire.

 

Cult Étterem, Fotó: Jancsó GergelyGold-silver bálterem, Fotó: Jancsó Gergely


A szállodai szobák és közösségi terek kialakítása a világ több mint 400 pontján hotelt üzemeltető Crowne Plaza víziójában három különböző zónával – munka, pihenés és alvás – rendelkező WorkLife szobákkal valósult meg. A tervezők speciális anyagokat és olyan design megoldásokat alkalmaztak, amelyek akusztikailag kedvező minőségűek, megteremtik a sötétséget és javítják az alvás élményét.

 

 

A szálloda közösségi tereiben kialakított Plaza Workspace egy co-working zóna, étel- és italfogyasztási lehetőségekkel, a beszélgetésre alkalmas helyekkel és a helyiek és a szálloda vendégei által ingyenesen használható technológiai támogatással. A belsőépítészeti kialakításnak köszönhetően a vendégek flexibilisen válthatnak a munka és a kikapcsolódás között. 

A renováció során a tervezők környezeti szempontokat is figyelembe vettek, megtartva, felújítva minden olyan elemet a korábbi enteriőrből, mely újrahasznosítható volt. A szálloda egyik, a közösségi zónához kapcsolódó helyiségében fotópárok mutatják be „ilyen volt, ilyen lett” formában a megújult és az eredeti terek belsőépítészetét. A képeken látható, eredetileg is feltűnően színvonalas, egyedi berendezést a vezetőség igyekezett újrahasznosítani, számos darab segélyszervezetekhez került, akik az eladásukból bevételhez jutottak. 

Az előcsarnok szenzációja a Gömböc, amely szintén egy részben humán célokat szolgáló, példamutató projekt keretében került a szállodába, és a több ponton elhelyezett kortárs magyar festményekkel együtt a kiemelkedő magyar teljesítményekre hívja fel a külföldi vendégek figyelmét.

 

Domokos Gábor, a nagy Varázsló, Fotó: Oravecz István


A Gömböc, melyet két magyar, Domokos Gábor és Várkonyi Péter talált fel, az első olyan ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. A speciális geometriával rendelkező test világhírre tett szert, megtalálható a világ leghíresebb egyetemeinek matematika fakultásain. Legutóbb az erős magyar matematikai gyökerekkel rendelkező Stanford Egyetemen avattak Gömböcöt, de van Gömböc az Oxfordi egyetem matematika tudományi központjában, a Cambridge Egyetem Tudománytörténeti Múzeumában, a Princeton Egyetem matematika tanszékén is, sőt a brit királyi család rezidenciáján is.

Karikó Katalinnak is van saját Gömböce, sőt a Gömböc formáját használják az MIT kutatói a lenyelhető mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez. A kapszulaként való alkalmazásról nemrég publikált cikket a Mathematical Intelligencer, a világ egyik vezető matematikai folyóirata. A Gömböcökről egy világtérkép is készült, melyre most a Crowne Plaza Budapest is felkerült a maga különleges, 180 mm-es, csúcskategóriás plexi kivitelű darabjával, amelynek végleges helye a szálloda lobbijában lesz.

„Fontosnak tartjuk, hogy a Budapestre érkező nemzetközi vendégek a világhírű magyar tudományos eredményekkel találkozzanak, ezért ennek az egyik szimbólumát, a Gömböcöt állítottuk ki a hotelben” – mondta el Maurice Janssen igazgató.

A gyerekekre és a matematika oktatásra gondolva a feltalálók kifejlesztették a Gömböc megfizethető árú változatát is, melyet meg lehet vásárolni a szállodában. Az eladásokból származó bevétel lehetővé teszi azt is, hogy Gömböcöt adományozzanak a magyar iskoláknak. Abban, hogy az adományok a lehető legjobb helyre kerüljenek, a szálloda az egyik legnépszerűbb gyerekeknek szóló matematikai programmal, a Medve Matekkal működik együtt.

„Szeretnénk hozzájárulni a feltalálók azon víziójához, hogy Magyarországon minden iskolában legyen Gömböc” – mondta el Maurice Janssen igazgató.

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Gömböc elegáns szállodába költözött

A Gömböc elegáns szállodába költözött

Befejeződött a Crowne Plaza Budapest teljes felújítása

BME-MTA kutatás a Science év végi best of-jában

BME-MTA kutatás a Science év végi best of-jában

Még a mindössze négy podcastet tartalmazó shortlistre is felkerült.

A BudaParton nyit újra a Dürer Kert

A BudaParton nyit újra a Dürer Kert

Kulturális intézmény költözik a városnegyedbe.

Hirdetés