Hirdetés

Kulturális örökségünk védelme érdekében az ingatlanfejlesztő kiemelt figyelmet fordít a régészeti feltárásra.

Megkezdődött a régészeti feltárás a Radetzky-laktanya építkezésén: kulturális örökségünk védelme érdekében az ingatlanfejlesztő kiemelt figyelmet fordít a régészek munkájának támogatására. Korábban bronzkori temetőt, római kori út maradványait, Árpád-kori és a török hódoltság idejében keletkezett értékeket egyaránt találtak a Bem tér környékén zajlott ásatásokon.

A mai Bem tér és környéke már a Kr. e. 1. évezred közepétől lakott és gyakorlatilag folyamatosan beépített volt – írja a Bemprojekt.hu oldal. A római korban az Aquincumtól délre eső fő útvonal mellett feküdt, melegvizű források mellett. A nagyjából a mai Bécsi út és Frankel Leó utca vonalában kialakult egykori római út északra vezetett az Aquincum környéki erődrendszer és a mai Buda környéki falvak felé – áll Dr. Déry Attila Ybl-díjas építészmérnök tanulmányában. Napjainkban e környéken nagyjából ötméteres mélységben lehet római épületmaradványokra számítani.

A terület a népvándorlás alatt és után is beépített maradt, részben folyópart-menti kedvező fekvése és két város – Buda és Óbuda, azaz a királyné városa –, illetve az akkor jelentős településnek számító Újlak közelsége miatt is. A környező dombok komoly szőlőkultúrája és a melegvizű források jelenléte népszerű lakóhellyé tették a környéket a későbbi korokban is. A környék ennek köszönhetően rendkívül gazdag régészeti értékekben.

„A Bem tér 3. sz. alatt található Radetzky-laktanya esetében nemcsak az az értékes, ami a föld felett található, hanem az is, ami a föld alatt. Ezért, miközben az évtizedek óta pusztuló, üresen álló egykori laktanyából új épületkomplexum születik, kulturális örökségünk védelme érdekében a projekt fejlesztője kiemelt figyelmet fordít a terület régészeti feltárására. A munka a tervek szerint októberig tart, vélhetően számos értékes és érdekes lelet kerül majd elő” – tájékoztat Biró Miklós ingatlanfejlesztési projektmenedzser.

A régészeti feltárást a Budapesti Történeti Múzeum Ásatási Projektiroda végzi, a kivitelezővel együttműködésben, a kulturális örökség védelméről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően. A 7224 négyzetméter területű telken a gépi és kézi földmunkák a régészek irányítása mellett zajlanak, olyan eszközökkel, amelyek alkalmasak a régészeti jelenségek jelentkezési szintjén a régészeti tükörfelület kialakítására. Amennyiben a régészeti megfigyelés mellett végzett földmunkák során régészeti lelőhely kerül elő, a jelenségeket a megfigyelés keretében ki kell bontani és megfelelően dokumentálni kell.

És hogy milyen régészeti értékekre számíthatunk? A Budai-hegyek kistájban elhelyezkedő környék leletekben rendkívül gazdag: a múzeumi adattári, szakirodalmi, térképészeti kutatások szerint a területen és 250 méter széles övezetében 13 ismert régészeti lelőhely található.

Bronzkori temetőt, római kori út maradványait és Árpád-kori emlékeket egyaránt tártak fel errefelé a régészek, sőt, a török kor értékei is előbukkanhatnak a föld alól. A Tölgyfa és Henger utcai, fokozottan védett lelőhelyen például őskori telep, római kori kemence, középkori kút is előkerült. A Bem tér és a Bem utca feltárásain pedig középkori rondella és fal maradványaira bukkantak a régészek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Meggörbült” üvegfelületek a Magyar Zene Házában

„Meggörbült” üvegfelületek a Magyar Zene Házában

A GMB Solutions szállította az épület egyedi üvegfalait.

Kiírták az Ybl-, Forster és Schönvisner díjakra szóló pályázatokat

Kiírták az Ybl-, Forster és Schönvisner díjakra szóló pályázatokat

Megjelentek a 2022-es miniszterelnökségi pályázatok az építésügyben, régészet területén illetve örökségvédelemben tevékenykedők elismerésére.

Hirdetés