A James Gorst Architects favázas temploma Hampshire-ben

A James Girst Architects faketeretes temploma nem tartozik egy felekezethez sem: csendes szemlélődésre, és a tájjal való spirituális kapcsolat kialakítására tervezték. A fakaretes pavilonok középpontjában egy rotunda templom áll, amelynek bejáratai északra, délre, keletre és nyugatra néznek, hogy minden vallású és a világ minden sarkából érkező látogatót üdvözöljenek. 

 

 

Az építészek a megbízást a White Eagle Lodge-tól, egy felekezeten kívüli, több vallású spirituális szervezettől kapták, akik olyan épületet kértek, amelyet a „béke és az egyszerűség” jellemez, és amelynek középpontjában a fenntarthatóság áll. A komplexum egy rotunda templomot, könyvtárat, imakápolnákat és egy udvari kert köré rendezett találkozóteret foglal magába. Az alaprajz egy sor ortogonális pavilonból áll, amelyeket egy kerengővel összekötött sétány fűz össze. 

 

 

„A célunk az volt, hogy egyensúlyt teremtsünk a táj, az épület és a belső terek között,  kialakítva egy koherens és harmonikus designt, ami feltárja az építészet és a spirituális környezet kapcsolatát” – mondta Steve Wilkinson, a James Gorst Architects munkatársa.

 

 

Az építészek visszafogott fa, világos tégla és mészkőhabarcs anyagpalettát használtak, hogy a Hampshire-i környezetet tükrözzék vissza. A szibériai vörösfenyőből és téglából készült bordák ritmust adnak az épület homlokzatának. A helyszínen gyártott, ragasztott fából készült szerkezeti váz a belső térben az előcsarnokban, az előadóteremben és a főtemplomhoz vezető kerengőben jelenik meg. A földszinten a belső falakat szabadon hagyott fogazott téglával burkolták, a templom nyugati oldalán egyedi kőrisfa asztalosmunkával kiegészítve.

 

 

A James Girst Architects a McWilliam Studio tájépítészeivel együttműködve a templom keleti bejáratánál kerteket és két tükörmedencét hoztak létre. „A tükröződő medencék megelevenítik a keleti homlokzatot, és egy pillanatnyi megállást és meditációt kínálnak, míg a központi udvar mérete a templom belső alapterületének tükörképe” – mondta el a stúdió. 

 

 

Forrás: Dezeen
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A béke és egyszerűség temploma

A béke és egyszerűség temploma

A James Gorst Architects favázas temploma Hampshire-ben

A zsámbéki romtemplom megújítására lehet  pályázni

A zsámbéki romtemplom megújítására lehet pályázni

Zsámbék önkormányzata meghirdette az Öregtemplom rekonstrukciójának pályázatát.

Az áhítat geometriája

Az áhítat geometriája

Lakótelepi templom Brnóból.

Hirdetés