Hirdetés

Mózes Katinka diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

A 2020/2021-es tanévében végzett belsőépítész-enteriőrtervező hallgató diplomamunkája a közösségépítésről szól. Szociálisan érzékeny téma, ami arra világít rá, mennyire szükségünk lenne egymásra még a leghétköznapibb helyzetekben is. A gyermeküket egyedül nevelő szülők részéről a támogató, segítő közösség iránti igény és szükség – talán sokan bele sem gondolnak – erősebb az átlagosnál. A tervet a szerző írásával közöljük.


Koncepció: Tervezésem során azt tartottam szem előtt, hogy ne a beépített területeket növeljem, hanem inkább a területen már meglévő épületek megtartásával, külső-belső újragondolásukkal és átcsoportosításukkal egy környezettudatosabb életterek születhessenek a választott közösség számára. A funkcionalitáson túl kiemeltem a gondoskodás, az esztétika, a pazarlásmentes életet és a harmónia fontosságát a mindennapokban, melyeket elsősorban a természetben, újrahasznosított bútorok és művészeti tevékenységekben találhatunk meg. 

Helyszín: A szentendrei Papsziget kemping területén helyet kaptak kisebb és nagyobb családok befogadására alkalmas lakóbungalók, elvonulásra alkalmas home office-ok és egy nagy közösségi ház is. A legfőbb funkciókon túl továbbá olyan funkciókra helyeztem a hangsúlyt, amik segítenek az egymásra figyelésben: a szigeten közvetlenül a közösségi ház mellett helyet kapott egy egyedi leülőkkel és magaságyásokkal körülvett tűzrakó, mosoda, gyerekek-felnőttek szórakoztatására egyaránt alkalmas játszótér, medence, napozóterasz, workshop bungaló, kertmozi, installációk, vending bolt, futó pálya, gömbázak és a brutalista stílusú orosz építmények ihlette egyedi tervezésű buszmegálló. 

 

Home office: A pandémia sokunkat kényszerített home office-ba tavaly és idén is. A kis alapterületű épületek esetében ahogy a saját otthonunkban is csak a legszükségesebb dolgokat terveztem, mint például a teakonyha, fürdőszoba, dolgozó sarok, kanapé és természetesen a terasz, ami összekapcsol minket a természettel.

 

Lakóbungalók: Elsősorban hazai tervezők munkáiból (újrahasznosított anyagokból) készített bútorok, burkolatok, lámpák és textilek térbe beépítésükkel számtalan módon képesek az épület új funkcióinak a befogadására és a megváltozott igények, családi struktúrák kiszolgálására.

 

Közösségi ház: Anyaghasználatát és színvilágát tekintve a közösségi ház is a természetközeliséget szem előtt tartva lett megfogalmazva. A régi Motel épületet két külön részre osztottam: az egyik oldal foglalja magába a gyerekmegőrzőt és jógatermet, a köztes területre mosdókat, az épület másik oldalára pedig egy közösségi konyhát, étkezőt és kávézó sarkot terveztem. 

 

A gyerekmegőrzőbe belépve egy impozáns gyerekvár tárul elénk mászókával és labdákkal. A könnyen mozgatható asztalok és székek mellett az egyedi tervezésű ülőpadok tárolókat rejtenek, amit az élénk falszínek, a világos len római rolók és függesztett növények látványa tesz még barátságosabbá.

Az épület másik oldalán található konyha és étkező asztalok homogenitását egy fekete polcrendszer töri meg, illetve ennek leképezése a padlóban. Kihasználva a tágas, fényes teret fűszernövényeket helyeztem el ezen a rejtett LED világítással megspékelt függesztéken. A hajlított székek és asztalok ülőkialakítása átrendezhető, így több funkciót is képes betölteni: jelenlegi állapotában közös étkezőként funkcionál, de például (főző) előadások alkalmával könnyedén átrendezhető. 

Vending bolt: A sziget egyik kuriózuma a monolit, pillangótetős tűzrakó, amit én átdolgoztam és lett belőle egy vending bolt, ami nem más, mint a tűzrakó falakkal és lépcsőzetes fellépőkkel körbevett múltidéző étel-ital automata boltja. A barisol és színezett led lámpák kékes-lilás színvilága egy igazi retro 1970-es évek hangulatát kölcsönzi a pici helynek. A boltban egy csomagátvevő pont, édesség, szárazáru, könyv, meleg étel (ha valaki az aznapi sütés-főzéstől akarja mentesíteni magát) automata vár mindenkit és ha nem sietünk, akkor italunkat-kávénkat is a teljesen elhúzható ablakban, egyedi tervezésű leülőkön élvezhetjük. 

Konzulens tanárok: Bodrogi Fanni, Hitka András 

 

További képek a galériában!


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az önmagába térő ösvény

Az önmagába térő ösvény

Nagy Írisz diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Gyógyító természet

Gyógyító természet

Kaptár kemping a Pap-szigeten - Dukai Babett diplomaterve a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

A MUT 2021. évi Diplomadíj Pályázata várja a jelentkezőket

A MUT 2021. évi Diplomadíj Pályázata várja a jelentkezőket

2022. január 10-ig lehet feltölteni a pályázatokat.

Hirdetés