Családotthon Közösségi Élettér idősek számára

Dr. Kara Borbála diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

A 2020/2021-es tanévében végzett belsőépítész-enteriőrtervező hallgató diplomamunkája társadalmilag releváns témát dolgoz fel – az idősek ellátásának problémájára reflektálva tervezte meg a multigenerációs idősgondozó-otthonként funkcionáló „Családotthon”-t. A tervet a hallgató leírásában közöljük.

 

Súlyos társadalmi probléma a fejlett országokban a népesség elöregedése. Az idősödés azon kívül, hogy szociális és gazdasági problémát jelent az időseknek, érzelmi megterhelést is okoz. Ellátásuk sokszor nehézséget jelent a családoknak, ugyanakkor az idősotthonok minősége, mennyisége nem megfelelő. A szentendrei Papszigetre álmodott közösségi tér a fenti rendszerszintű, többszörös problémára kíván megoldással szolgálni. Ennek kapcsán született meg a multigenerációs idősgondozó-otthon, a „Családotthon” ötlete. A lakóközösséget összetartó cél az idősek gondozása, a családdal és a közösséggel együttműködésben.

Designkoncepció | Tervezési helyszínként a Szentendre melletti Papszigeten elhelyezkedő, 1960-as években épült kemping teljes területe szolgált. Tekintettel arra, hogy a kemping árterületen helyezkedik el, így a legtöbb épület cölöpökön áll – az idősek közlekedésének segítése, az épületeket összekötő pallórendszerrel és mechanikus liftekkel történik.

Stlíuskoncepciómat a sziget inspiráló adottságaiból merítettem: a természet közelsége, a kempingezés, a hatvanas évek nyaraláskultúrája és a modernizmus nyaralóépítészete. A lakóközösség igényei és szükségletei alakították a terek funkcionális szerveződését. A közösség jellegéből adódó szenzitív, humanisztikus megközelítés a stíluselemekben is megmutatkozik.

Közösségi nappali és terasz | A Családotthonban élőket úgy képzeltem el, mint egy nagy családot. Számukra így szükséges volt egy nagyobb, közös elfoglaltságokra alkalmas helyiség kialakítása is. Szervezőelvként a közösségformálás motivált, ugyanakkor az elképzelhető összes nappali funkciónak igyekeztem helyet biztosítani. Az óriás egyterű, körbejárható nappaliban patchwork technikával „foltoztam egybe” a különböző nappali elrendezéseket. Egyes minienteriőrökben hatalmas tölcsér lámpatestekkel fokoztam a „tér a térben” hatást. Letisztult, geometrikus formákkal fogtam össze az eklektikus stílust.

 

Idős klubszoba | A kommuna összetartó ereje és profilja az idősek közösségben való gondozása. A napközbeni tartózkodásra szolgál számukra az idős klubszoba, melynek inspirációját a gyermekek játszóháza, a lombház (treehouse) adta.

 

A lakhelyek | A közösségben élő családok számára egy egész évben használható lakhelyet terveztem. Négy lakástípust alakítottam ki, melyeket a szigeten jelenleg is létező bungalók térbeli kombinálásával alkottam meg. Az egyes épületrészeket tudatosan nem kötöttem össze közvetlen térkapcsolattal, a lakóterek között így kialakult területet teraszként használtam fel. Célom a lakóterek növelése mellett a természetközeli élet elősegítése volt. A kialakult épületcsoport lefedésekor visszanyúltam egyik inspirációs forrásomhoz, a magyar üdülőépületekhez, pontosabban a szántódi rév váróterme és a badacsonyi Alsó-bazár tetőmegoldásaihoz.

​​A belső terekben főként saját tervezésű, beépített bútorokat alkalmaztam a szűkös téri adottságok miatt. A hatvanas és hetvenes évek nyaralóstílusát gondoltam újra mai, modern anyaghasználattal. Többféle faburkolatot kombináltm egymással a mix’n’match jegyében, a korabeli lambéria hatását felelevenítve. A kis terek miatt a környező természetből inspirálódó, visszafogott színeket és játékosan párosított mintákat alkalmaztam.

 

Kültéri építmények | Kültéri funkciók elhelyezésére a területen jelenleg is létező monolit beton tető gazdag inspirációs forrásul szolgált. Napozó pavilont alakítottam ki a monolit körül koncentrikusan elhelyezett beton napozóágyakkal, melyhez matrac- és párnakollekciót terveztem. Ugyancsak egy monolit tető alatt helyeztem el a kültéri lounge-nak nevezett társalgót, ahová kültéri parafa bevonatú bútorcsaládot terveztem. A bútorok könnyen mozgathatók, így az igényeknek megfelelő enteriőrök hozhatók létre.Konzulensek: Bihary Sarolta, Tóth Tímea, Leichtman Erna

 

Még több fotóért katt a képgalériára!
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Digitális detox tábor a szentendrei Pap-szigeten

Digitális detox tábor a szentendrei Pap-szigeten

Gemov Nikolett diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

A Bugac mellett leégett ősborókás terület helyreállítása

A Bugac mellett leégett ősborókás terület helyreállítása

Szántó Hunor Albert Táj-restaurációs központ terve, amelyet a Piranesi pályázatra is neveztek.

Egyszülős Központ a szentendrei Papszigeten

Egyszülős Központ a szentendrei Papszigeten

Mózes Katinka diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Nincs találat!

Hirdetés