Cséffay Alexandra diplomamunkája      

Személyre szabható „illatórát” tervezett a MOME Formatervező Tanszékén diplomázó Cséffay Alexandra. Az eszköz nem csak az időt mutatja, a felhasználó napirendjét is támogatja: könnyebben megy a felkelés, a munka és a relaxálás is.

Digitális világunkban legtöbbször az audiovizuális ingerekre támaszkodunk, a többi érzékszervünk használata háttérbe szorul. Ez különösen igaz a szaglásra, mely mindig alacsonyan helyezkedett el az érzékszervek hierarchiájában. Pedig az emberek szaglása kifejezetten jó, könnyen fejleszthető, tudat alatt életünk számos területére hatással van. Ez alapozta meg az Odeur okos eszközt, mely

illatok segítségével nyújt információt az idő múlásáról, valamint az illatok jótékony élettani és pszichológiai hatásait kihasználva a nap 24 órájában támogatja a felhasználót tevékenységeinek sikeres elvégzésében.

Az illatok nem véletlenszerűen jelzik az időt, hanem az adott napszakra jellemző tevékenységhez igazodnak. Az eszköz a nap folyamán dinamikusan változó illatkörnyezetet teremt. Az idő múlásával az illatok is folyamatosan változnak, egy teljes ciklus 24 óráig tart. Az eszközt rendszeresen használva a felhasználó képes lesz egy új időérzékelési metódus elsajátítására: a levegőbe szippantva olyan információhoz juthat, amihez eddig csak a látás segítségével tudott. Az Odeur tehát úgy működik, mint egy kijelző, csak az orrunknak.

Az eszköz bekapcsolható az okosotthon rendszerbe is, így a napirendek személyre szabása még egyszerűbbé válik.

Konzulens: Illés Anikó
Témavezető: Keszei István
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A MOME campust is Mies-díjra jelölték

A MOME campust is Mies-díjra jelölték

A 3h építésziroda munkája már számos díjat elnyert korábban is.

Barabási Albert-Lászlóval kutatja új piacait a MOME  

Barabási Albert-Lászlóval kutatja új piacait a MOME  

A piackutatásban a hálózattudomány eszköztárát is felhasználja az egyetem.

Úszóházat, szaunaházat és úszó világítótornyot is terveztek a Balatonra

Úszóházat, szaunaházat és úszó világítótornyot is terveztek a Balatonra

Több év kihagyás után ismét megszervezte a MOME az Úszóháztervezés a Balaton-parton kurzust. 

Hirdetés