Hirdetés

30 ország alkotói a Hello Woodon

A Kapolcs melletti Csóromföldén felépült campus egész évben nyitva áll a nemzetközi kreatív projektek előtt.

Erdei közfürdő, japán faégető műhely, brazil függőágy-tanya - a Hello Wood idén folytatta 2015-ben elindult a Project Village-et, mely során építészek, dizájnerek, képzőművészek és diákok tervezik meg a számukra ideális faluközösséget. A Hello Wood idén már saját földterületen, a Csórompuszta melletti Csóromföldén tartotta nemzetközi építészeti fesztiválját és nyári egyetemét, melynek keretében 14 projekt készült el. Az építmények a korábbi évekkel ellentétben már nem vándorolnak tovább: a Hello Wood nomád közössége a letelepedés jegyében már hosszabb távra tervezett olyan világhíres alkotók, építészirodák és egyetemek részvételével, mint a német Markus Heinsdorff, a portugál FORA, a Moszkva - New York - Zürich tengelyen mozgó Kosmos Architects, a zürichi székhelyű Urban Think-Tank, a Columbia University, a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem, a San Diego State University, a londoni Goldsmith University, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A falut először a Művészetek Völgyébe érkezők láthatják, utána pedig egész évben látogatható és lakható lesz.

Fotó © Glódi Balázs

“A Hello Wood számára a 2016-os Project Village egy korszak végét és egyben egy új korszak kezdetét jelenti. Egy olyan campus létrehozásán dolgozunk, amely egész évben nyitva áll az építészek, képzőművészek, társadalomtudósok előtt. Ahol ugyanúgy megtalálhatóak a szakrális terek, mint a falu lakóinak igényeit kiszolgáló raktárak és szerszámoskamrák, vagy a közös főzésre alkalmas szabadtéri konyhák.” - mondja Pozsár Péter, a Hello Wood egyik alapítója.

Fotó © Glódi Balázs

A Letelepedés rítusai címet viselő táborba mintegy harminc országból érkeztek diákok és csoportvezető építészek, hogy Csóromföldén felépítsék a Hello Wood állandó faluközösségének alapjait. A csapatoknak meg kellett küzdeniük a viszontagságos időjárással is, hiszen a tábor első napjaiban komoly viharok és jégesők nehezítették a szabadtéri munkát.

“A falu megtervezése során az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy a projektek ne különálló művészeti alkotások legyenek, hanem egy valódi település részeivé váljanak, így alkalmazkodva a közösség igényeihez és mindennapjaihoz.” - teszi hozzá Muszbek Johanna, a Project Village kurátora.

Fotó © Glódi Balázs

Az projektek között van a fürdés rítusait a római recept alapján újraértelmező erdei közfürdő, ősi japán technológiát Csóromföldére átültető faégető- és fakezelő műhely, a guaraní indiánok házainak szerekezetét a modern brazil strukturalizmussal ötvöző függőágy-ház. Elkészült Csóromfölde első katedrálisa, első típusháza, valamint első remeteháza is. A nyári egyetemet kerekasztabeszélgetés zárta, melyen többek között Dr. Khadija von Zinnenburg Carroll (kutató, Oxford University), Ruby Hoette (egyetemi oktató, Goldsmiths University), Juhász Ákos (építőművészeti tanszékvezető, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Szépe András (szociológus, a Gólya társalapítója) értékelte és elemezte az elkészült projekteket. 

A Hello Wood Project Village 2017-ban folytatódik, az idén elkészült épületek bővülésével, újraértelmezésével.

Fotó © Glódi Balázs

A Hello Wood független oktatási platform, amely évente rendezi meg Európa egyik vezető építészeti nyári egyetemét, amely workshopból, előadásokból és szimpóziumból áll. A Hello Wood Magyarország egyetlen angol nyelvű építészeti nyári egyeteme és fesztiválja, így egyedülálló lehetőséget biztosít a nemzetközi csapatokban dolgozó magyar diákoknak,  hogy konkrét helyzetekben gyakorolhassák az angol építészeti szaknyelvet. A Hello Woodon készült munkák két fő jellegzetességet hordoznak magukon: nagyrészt fából készülnek, valamint ötvözik a művészi megközelítést a társadalmi gondolkodással. A tábor 2015-ben elnyerte a rangos Architizer A+ Awards “Learning” kategóriájának díját, sőt, a kategória közönségdíját is a magyar csapat kapta.

Kurátorok:  Muszbek Johanna (University of Liverpool, Architecture School), Pozsár Péter (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)
Csapat: Huszár András, Ráday Dávid, Pozsár Péter (Hello Wood-társalapítók), Janota Orsi, Lakatos Niki (projekt menedzsment), Szőke Gergely Lukács (grafikus), Végh Gyula (építész), Bányai Csaba (product design) Farkas Anita, Lengyel Anna (koordinátor)

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták az első Hello Wood Diplomadíjakat

Átadták az első Hello Wood Diplomadíjakat

A legkiemelkedőbb diplomaterveket díjazták az október 18-án megrendezett átadó ünnepségen a Hello Wood építésziroda kiállítótermében.

Nincs találat!

Hirdetés