Hirdetés

A Design Hét Budapest idén a design területén rendkívüli sikereket elérő Spanyolországot látja vendégül.

Hirdetés

A 2015. szeptember 25. és október 4. között zajló Design Hét Budapest folytatva az elmúlt évek nagy sikert arató hagyományát, a design területén rendkívüli sikereket elérő Spanyolországot látja vendégül. A programok palettája épp oly színes, mint az Ibériai félsziget: lesznek kiállítások, előadások, beszélgetések, design túrák, de még design rövidfilmek is. 

Spanyolország a századforduló óta ajándékozza meg a világot jobbnál jobb designerekkel és felejthetetlen alkotásokkal. Barcelonát százhúsz éve folyamatosan a világ legfontosabb kreatív központjai között tartjuk számon, az utóbbi évtizedekben pedig Madrid, sőt Valencia is egyre inkább felzárkózik hozzá – mi több, a spanyol design ma már nem korlátozódik az Ibériai félszigetre. Ahogyan az ország maga is egyfajta kulturális hídként értelmezhető Európa és Latin-Amerika között, designja is egyszerre praktikus és egzotikus, ötvözve magában az európai funkcionalizmust és a latin életörömöt. Az idei Design Héten e ’kreatív gyarmatosítás’ néhány elemét kíséreljük meg bemutatni.

A spanyol díszvendégség központi eleme az Iparművészeti Múzeumban szeptember 25-től egészen november 15-ig látogatható Kollektív képzelet – Ibero-amerikai Designbiennálé (BID14) tárlat, mely a kétévénte Madridban megrendezésre kerülő Ibero-amerikai Designbiennálé legutóbbi kiadásából nyújt áttekintést. A Budapestre érkező vándorkiállítás mintegy 60 alkotás és 80 tabló segítségével kíván metszetet nyújtani; a válogatásban különös hangsúlyt kap a fenntarthatóság, az innováció és a társadalmi tudatosság.

kép © Design Hét Budapest

Két nagyon különböző területen működő spanyol sztárdesigner látogat el Budapestre és tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). Marti Guixé művész / designer egy személyben ötvözi a spanyol designt és gasztronómiát, hiszen ő a világ egyik legismertebb food designere. A világhírű spanyol autómárka, a SEAT vezető formatervezője, Alejandro Mesonero-Romanos pedig a márka egyik legújabb tanulmányautóján keresztül kalauzolja el az érdeklődőket a technológia, a formatervezés, a kreativitás és a funkcionalitás világába. 

kép © Design Hét Budapest

Szintén az Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg a Tapas spanyol gasztro-design kiállítás, mely három fő témakörön – Konyha, Asztal, Étel – keresztül, számos humoros, látványos, ötletes, és legfőképpen professzionális designtárgyon keresztül illusztrálja étel és design összefonódását. A tárlat finissage rendezvénye a Design Hét Budapest keretében zajlik.Az idén a Hosszúlépés.Járunk? csapatával közös szervezésében megvalósuló Design Túrák között a Spanyolország Budapesten címmel sorra kerülő sétán megtudhatjuk, milyen jelentős hatással is volt a spanyol építészet és a design a magyar főváros épületeire, belső tereire.
A Design Hét Budapest több partnere is színes programokkal kapcsolódik a spanyol díszvendégséghez. A Code Showroom életében meghatározó szerepet játszó spanyol Patricia Urquiola designer tárgyaiból tekinthető meg kiállítás, míg a Bank Center Design fények tárlata a funkciót és a szabadon csapongó designt alkotásaikban sikeresen ötvöző spanyol lámpa- és formatervezők munkáiból ad különleges válogatást. Érdekes színfoltok a programban a Játékszerek Anno Különleges spanyol lemezjátékok kiállítása, illetve a Lubloy Feat. Velazquez, Lublóy Zoltán designer programja, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen lenne ma egy spanyol barokk lakás és tárgyai. Az esték sem telhetnek el spanyol tematikájú események nélkül: az AnKert és az Edinas Paper Installations igazi pörgös szombatra invitál – a Fashion-Gourmet-Fiesta programsorban lesz workshop, divatbemutató és buli, spanyol borokkal, tapasokkal, zenével. Csendesebb esti program a Super Channel Budapest Design Film Fesztiváljának idei kiadása a Toldi Moziban, ahova a mediterrán nagyvárosok kreatív energiáit is elhozzák a szervezők, spanyol alkotók filmjein keresztül. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az intelligens tápszerkiegészítő

Az intelligens tápszerkiegészítő

A Hoito egy kompakt, pár mozdulattal használható gép, amely egy összetett, sokáig tartó folyamatot sűrít magába.

Díjnyertes szemüveg, ami egy belső érzéssel harcol

Díjnyertes szemüveg, ami egy belső érzéssel harcol

A Tipton NVSBLE szemüvege különdíjat kapott a Formatervezési Tanácstól. Most a tervező mondja el a keret titkait.

Hogyan vigyük közelebb az elektromosságot a gyerekekhez?

Hogyan vigyük közelebb az elektromosságot a gyerekekhez?

Mező Zsófia a reál tantárgyak élvezhetőbbé tételére dolgozta ki a Picta elektronika fejlesztőcsomagot.

Hirdetés